Her på siden kan du blandt andet ansøge om tilladelse til etablering af boringer til for eksempel vanding af have eller mark.
Du kan også indberette de oppumpede vandmængder fra dine boringer, og se hvordan du får analyseret dit drikkevand fra en husholdningsboring.
Vær opmærksom på, at etablering af en haveboring også kræver en tilladelse fra kommunen!
Det er vigtigt, at boringer er indrettet, så der ikke kan ske forurening af grundvandet via boringerne.
På billederne herunder er der eksempler på, hvordan det skal se ud, og hvordan det ikke skal se ud. Du kan selv tjekke og udbedre mindre fejl, men skal der laves større ændringer i indretningen, skal du have en brøndborer til at gøre det.
Din boring skal godkendes af en brøndborer med brøndborerbevis (min. B-bevis), for at du kan få en indvindingstilladelse.
I ”Bekendtgørelsen om udførelse og sløjfning af boringer og brønde på land” er der fastsat en række krav for etablering af en ny boring, og hvordan en boring skal være indrettet.
Den ønskede ændring kan kræve en tilladelse.
Forerør skal ende i en fritliggende og let tilgængelig råvandsstation. Råvandsstationen kan være etableret som en tørbrønd eller en overbygning på terræn. Råvandsstationen må ikke tjene til andre formål end beskyttelse af boringen og tilhørende installationer. For råvandsstationen gælder det, at:
Materialet er ikke i webtilgængeligt format. Hvis du har problemer med at få materialet læst op af en skærmlæser, så kan du kontakte Land, By og Kultur
Åbn skitse - korrekt indretning af boring med tørbrønd
Åbn skitse - korrekt indrettet boring med overbygning
Du må kun lave en erstatningsboring, hvis en boring pludselig bryder sammen. Du skal placere en erstatningsboring inden for en afstand af fem meter fra den boring, som den skal erstatte.
Hvis du for eksempel ønsker en ny boring, fordi en eksisterende borings ydeevne er nedadgående, skal du søge om tilladelse på normal vis.
Du må først ændre, udbedre eller erstatte eksisterende boringer, når du har anmeldt det til kommunen.
Det kræver en tilladelse at etablere en boring til havevanding.
Du søger tilladelsen gennem denne løsning
Når ansøgningen er behandlet, får du besked, om der kan gives tilladelse.
Tilladelsen er gratis ligesom den oppumpede mængde vand.
Hvis du har en husholdningsboring, kan der være krav til vandkvaliteten.
Med drikkevandsbekendtgørelsen i 2017 blev der indført nye regler for kontrol af drikkevand:
Ringkøbing-Skjern Kommune vil dog opfordre til, at man stadig fører kontrol med drikkevandskvaliteten for sin egen sundheds skyld.
Du kan læse mere og finde oplysninger om prøvetyper og analyselaboratorier i Vejledning til drikkevandsanalyser.
Et boringsnært beskyttelsesområde (BNBO) er et afgrænset område tæt på en vandværksboring, hvor Miljøstyrelsen har beregnet, at der skabes en tragteffekt, når boringen suger vand op til vandværkets forbrugere. På grund af tragteffekten er der en særlig risiko for forurening af grundvandet her.
Folketinget har vedtaget, at der ikke må være erhvervsmæssig brug af pesticider inden for BNBO. Kommunerne er derfor pålagt at foranledige, at der laves aftaler mellem vandværk og lodsejer om, at der ikke bruges pesticider inden for BNBO. Der skal i første omgang forsøges at indgå frivillige aftaler mod kompensation, men påbud kan komme på tale, såfremt der ikke kan opnås enighed. Aftalerne skal være gennemført med udgangen af 2022.
Der er i oktober 2021 udsendt breve til de berørte vandværker og lodsejere. Brevet kan læses her.
I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi 83 boringsnære beskyttelsesområder. De 39 er omfattet af ovenstående krav om friholdelse af pesticider, da de ligger der, hvor der potentielt nu eller i fremtiden kan blive brugt pesticider. De 39 BNBO fordeler sig på 17 vandværker.
På Danmarks Arealinformation kan du se alle kommunens BNBO. Her har kommunen kategoriseret dem og opdaterer løbende de BNBO, der er omfattet af ovenstående krav om aftaler, efterhånden som aftalerne indgås.
Gå til Danmarks Arealinformation.
Du kan finde en vejledning til at finde det rigtige kort-lag her.
Herunder kan du finde indsatsplaner, der er godkendt af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Materialet er ikke i webtilgængeligt format. Hvis du har problemer med at få materialet læst op af en skærmlæser, så kan du kontakte Land, By og Kultur
Materialet er ikke i webtilgængeligt format. Hvis du har problemer med at få materialet læst op af en skærmlæser, så kan du kontakte Land, By og Kultur
Du skal indberette, hvor meget vand du pumper op fra dine boringer.
For at kunne logge ind i løsningen, skal du have det brugernavn og den adgangskode, som står i det brev, du har modtaget om indberetning af oppumpet vand.
Benyt løsningen her til at indberet den oppumpede mængde vand.
Se også vejledningen til løsningen her.