Ambitiøst topmøde om fremtidens arbejdskraft

Nogle af landets fremmeste eksperter er på programmet til Nationalt Topmøde om Fremtidens Arbejdskraft i Ringkøbing den 18. september. Udover en nødvendig debat om manglende arbejdskraft, skal topmødets deltagere finde praktiske løsninger, afprøve konkrete tiltag og sende anbefalinger til Christiansborg. Der er nu åbnet for tilmeldinger til topmødet.
Godt 3 mio. mennesker er i beskæftigelse i Danmark.
Det er rekordmange, og med dét er manglen på arbejdskraft blevet en af de væsentligste barrierer for vækst i virksomhederne i Danmark – og i store dele af Europa.
Derfor tager ’Produktions-Danmark’ i form af Ringkøbing-Skjern Kommune nu et ansvar og samler erhvervslivet, det offentlige, beslutningstagere, forskere, arbejdsmarkedets parter og uddannelsesinstitutioner til en helt nødvendig dialog om arbejdskraft.
Dét sker, når kommunen inviterer til Nationalt Topmøde om Fremtidens Arbejdskraft i Ringkøbing den 18. september kl. 9.00-17.00. Med sig har Ringkøbing-Skjern Kommune en række partnere blandt både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer og blandt større danske virksomheder.
- Mangel på arbejdskraft er en udfordring uden entydig definition eller løsning. Det berører flere sektorer, hvor alle kæmper om samme arbejdsstyrke. Udfordringen er enorm, og derfor er der brug for, at civilsamfund, virksomheder, politikere og uddannelsesinstitutioner sammen arbejder på fælles løsninger og går i partnerskab om konkrete og praktiske tiltag. Det er dét, vi vil med topmødet, siger Søren Elbæk, formand for Ringkøbing-Skjern Kommunes Arbejdskraftråd og for kommunens Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg.
Topmøde for praktikere
Og ambitionerne med topmødet er store.
Det nationale topmøde skal afsøge, hvordan bl.a. demografi, digitalisering, international rekruttering og regulering påvirker muligheden for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft for både virksomheder og det offentlige.
Til dét samler topmødet en række af landets fremmeste eksperter i nationaløkonomi, arbejdsmarked, indvandring, datadrevne løsninger m.m. De skal dels optegne rammen for den vigtige samtale, og derudover styre deltagerne godt igennem workshops, så der kommer en række praktisk anvendelige outputs og fælles anbefalinger til de nationale politikere på Christiansborg ud af topmødet.
Herudover skal topmødet resultere i en række konkrete tiltag, som kan afprøves i praksis frem mod næste års topmøde.
- Ledigheden er historisk lav, og vi kan se, at det private arbejdsmarked såvel som det offentlige har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Manglen på arbejdskraft bremser virksomhedernes udvikling og vækst og dermed også vores fælles velfærd. Derfor er vi også nødt til at komme skridtet videre end bare at dele information og debattere. Manglen på kvalificeret arbejdskraft er et vildt problem, som vi er nødt til at forsøge at tackle med praktisk anvendelige løsninger og prøvehandlinger, forklarer Søren Elbæk.
Begrebet ”Et vildt problem” er ikke grebet ud af luften. Blandt oplægsholderne og facilitatorerne på topmødet er nemlig direktør og stifter af INVI, Institut for Vilde Problemer, Ph.d. og tidligere Deadline-vært, Sigge Winther Nielsen, der vil tage livtag med arbejdskraftkrisen som et designproblem og systematisere problematikken.
Herudover vil journalist og politisk kommentator Michael Kristiansen lede deltagerne godt igennem dagen som ordstyrer og som moderator af den workshop, hvor deltagerne skal formulere direkte anbefalinger til de nationale lovgivere.
På topmødets hjemmeside topmoede.rksk.dk kan man læse mere om baggrunden for topmødet, om oplægsholderne og om topmødets øvrige workshops, ligesom man allerede nu kan sikre sig en plads til topmødet og dermed en stemme i den vigtigste samtale om fremtidens arbejdskraft.
- Der er plads til godt 150 deltagere, og vi forventer, at der bliver rift om pladserne, så jeg vil da godt opfordre alle interesserede til allerede nu at få sat et kryds i kalenderen og til at tilmelde sig hurtigst muligt, hvis man vil være sikker på at få en plads, siger Søren Elbæk.
Fakta:
Nationalt Topmøde om Fremtidens Arbejdskraft arrangeres af Ringkøbing-Skjern Kommune og finder sted i Ringkøbing den 18. september kl. 9.00-17.00.
Blandt partnerne til topmødet er Dansk Industri, Dansk Erhverv, 3F, HK, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, KP Components, HydraSpecma og JKS.
Tilmeldingen til topmødet er netop åbnet på hjemmesiden topmoede.rksk.dk.
Her kan man også læse mere om baggrunden for topmødet, om oplægsholderne og om topmødets workshops.
På topmoede.rksk.dk kan interesserede også finde information om partnerskab i topmødet, ligesom man kan henvende sig til projektleder i Ringkøbing-Skjern Kommune Henrik Westerby på telefon 22 50 65 76 eller e-mail henrik.westerby@rksk.dk for at høre om mulighederne for at blive partner.
Blandt programpunkterne på topmødet er:
Økonomisk udsigt: Mellem panik og optimisme v/ Philipp Schröder, Ph.d. og professor ved Aarhus Universitet
Fremtidens arbejdsmarked: Hvem arbejder, Hvad er arbejde – og hvem betaler? v/ Nabanita Datta Gupta, Ph.d. og professor ved Aarhus Universitet
Fra symptomer til system: Arbejdskraftkrisen som et designproblem v/ Sigge Winther Nielsen, Ph.d. og direktør INVI – Institut for vilde problemer
Herudover følgende workshops:
International arbejdskraft: Hvad er erfaringerne, og hvad kan vi gøre bedre? Med oplæg af Marie Louise Schultz-Nielsen, Ph.d. og projektchef ved ROCKWOOL Fonden, faciliteret af Thomas Andersen, stabschef i Ringkøbing-Skjern Kommune
Teknologi, Innovation og AI som nøglen til at tackle arbejdskraftmanglen. Med oplæg af Jan Damsgaard, Ph.d. og professor ved Copenhagen Business School, faciliteret af Flemming Nielsen, fagchef i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Uddannelse og kompetenceudvikling i fremtidens samfund. Med oplæg af Nabanita Datta Gupta, Ph.d. og professor ved Aarhus Universitet, faciliteret af Sigge Winther Nielsen, Ph.d. og direktør INVI – Institut for vilde problemer
Policy anbefalinger til Christiansborg faciliteret af Michael Kristiansen politisk kommentator og journalist
- 1. april 2025
Kunstrådet tilbyder kunst til hele kommunen - 1. april 2025
Stor lokal succes med EGU som uddannelsesvej til unge - 8. april 2025
Godt (og gratis) tilbud om den danske kultur - 2. april 2025
Naturens Rige går med i den Nationale Klimahandledag - 7. april 2025
Stor interesse for omlægning af landbrugsjord - 24. april 2025
Svømmehallen i Ringkøbing forventes at genåbne i juli