23. januar 2018

Aktive søndage i Naturens Rige

Aktive søndage i Naturens Rige

En 5 kilometers gåtur i naturen i godt selskab med bl.a. en guide, der fortæller om stedets historie og særpræg. Bagefter er der mulighed for at drikke en kop kaffe med de nye venner, man faldt i snak med på turen. Det er dét, de på Sundhedscenter Vest kalder ’motion til krop og sind’.

Og dét er netop tanken bag Søndagsaktiviteterne, der går ind i endnu en sæson på søndag den 28. januar klokken 13.00-15.00 med en gåtur i Borrislejren til Sønderby Spang og med en afstikker omkring Borris-Faster Plantage.

Det er syvende år i træk, at der arrangeres Søndagsaktiviteter. Turene bliver gennemført den sidste søndag i hver måned (med undtagelse af juli og december) på forskellige naturområder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Sundhed på flere planer

Søndagsaktiviteterne er arrangeret i et samarbejde mellem DGI-Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museum, naturvejlederne og Sundhedscenter Vest, og er et målrettet tilbud til borgere, der ønsker at komme i gang med let motion, eller har lyst til at blive inspireret til nye gåture eller andre aktiviteter.

- Formålet med gåturene er sundhed på flere planer. Der er fokus på både natur, kultur og fællesskab, fortæller Susanne Rystok, koordinator for sundhedsfremme og forebyggelse på Sundhedscenter Vest. Hun tilføjer, at motion i naturen er den største motivationsfaktor for borgerne.

En spørgeskemaundersøgelse blandt deltagerne på tre søndagsaktiviteter sidste år viser da også, at 47 procent – eller tæt på halvdelen - af deltagerne svarede, at de var med for naturens, gåturens og motionens skyld. Undersøgelsen viste imidlertid også, at fællesskabet, samværet og det sociale aspekt betyder en del for deltagerne. Hele 97 procent har angivet, at de undervejs på turen faldt i snak med en, de ikke kendte i forvejen.

- Fællesskabet og muligheden for uforpligtende at møde og tale med fremmede mennesker tiltrækker mange. Det er ikke fællesskabet, der får deltagerne ud af huset, men det er dét, der gør dagen til noget hyggeligt, siger Susanne Rystok.

Erfaringen viser desuden, at ture med et tema, som f.eks. ”Find en ulvelort”, ”Kulturhistorisk tur i Dejbjerg Plantage”, ”Cykeltur til de ukendte pumpestationer” eller ”Juletur i stiv kuling” tiltrækker mange, der er interesserede i et områdes særlige identitet, kvalitet og landskabsmæssige karakter.

 

FAKTA:

28. januar klokken 13-15 går Søndagsaktiviteter til Borrislejren og Sønderby Spang. Undervejs fortæller turleder Søren Frederiksen historien om skydeterrænet og om projektet ”Stedet tæller” ved Sønderby Spang. Desuden går vi en afstikker omkring Borris-Faster Plantage.

Mødested: P-pladsen ved udkigstårnet med tilkørsel fra Borriskrogvej, 6900 Skjern.

Turleder og kontaktperson: Søren Frederiksen, Kultur, Natur & Fritid, tlf. 24 47 05 59.

Praktiske oplysninger: Turen er ikke velegnet for gangbesværede.