11. april 2019

Fællesskaber gør det sjovt at være sund

Fællesskaber gør det sjovt at være sund

Er det lidt nemmere at holde fast i rygestoppet eller de sunde snackvaner, hvis kollegerne heller ikke ryger eller spiser kage i kaffepausen? Og er du lidt mere motiveret for at komme ud og gå en frisk tur i naturen, når du ved, at der står et par vandrekammerater og venter på dig?

Så er du fuldstændig gennemsnitlig – i hvert fald på dét punkt. For langt de fleste af os er sundhed lig med fællesskab, både når det gælder kost, motion og andre gode vedvarende vaner i dagligdagen.

Når der endnu engang står ”Sundhedsuge” i kalenderen i uge 17, falder det sammen med, at byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommunes vedtager kommunens nye sundhedspolitik. Den har overskriften ”Sammen om sundhed – gennem hele livet” – og netop fordi fællesskabet omkring sunde vaner er så vigtigt, er det også temaet for årets sundhedsuge.

Forpligtende partnerskaber

Det er 12. gang, at uge 17 danner rammen om et ekstra nøk for folkesundheden og livsglæden på tværs af køn, aldersgrænser, sognegrænser, interesser og konditionsniveau. I år fokuseres der – udover fællesskabet – også på, at Sundhedsugen skal blive afsæt for en sundere og sjovere levevis, der rækker ud over uge 17.

- I år opfordrer vi til, at man danner sundhedspartnerskaber, fordi det skaber glæde og fællesskab, når man er sammen om sundheden – og fordi det gang på gang viser sig, at det er lidt nemmere for os alle sammen at følge op på de gode intentioner, hvis vi har nogen at læne os op ad, siger Trine Bloch Burmølle, udviklingskonsulent i Sundhedscenter Vest under Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi håber, at vi gennem sundhedspartnerskaberne kan fastholde hinanden i den sunde levevis, tilføjer hun.

Sundhedspartnerskaberne kan være på en arbejdsplads, hvor kolleger forpligter hinanden på en frisk gåtur i frokostpausen – eller i landsbyerne, hvor naboer mødes til morgengymnastik og gulerodsstænger i stedet for en kop stillesiddende morgenkaffe. Et eksempel på et sundhedspartnerskab er en gruppe Skjernboere, som har valgt at cykle en tur sammen en gang i ugen og skiftes til at planlægge en rute, hvor de kommer ud og ser lokalområdet og evt. får en lille overraskelse med på vejen.

- Vi trækker lod blandt de bedste initiativer til sundhedspartnerskaber fredag den 26. april. Og vi har gode præmier, bl.a. en session med en håndboldspiller fra Skjern Håndbold eller Ringkøbing Håndbold, og ture med naturvejlederne. Og alle kan være med. De væsentligste kriterier er, at man er flere om at gå sammen om noget sundhed, og at man har en plan om noget vedholdende, fortæller Trine Bloch Burmølle.

Hun minder om, at der selvfølgelig også er plads til aktiviteter i Sundhedsugen, som kun varer en enkelt eller få dage, men som giver grobund for nye fællesskaber på tværs af de vanlige rammer og skaber gode oplevelser for deltagerne.

Aktiviteter for alle

Trine Bloch Burmølle peger på, at DHE i Skjern i Sundhedsugen slår dørene op for fire foreninger under handicap og psykiatri, hvor borgere med fysiske og psykiske udfordringer i det omfang de kan være med, vil lave aktiviteter med efterskoleeleverne, før der er fælles - sund – frokost.

- Alle kan være med. Aktiviteterne er planlagt så alle kan bidrage eller deltage med et eller andet inden for fysiske eller kreative aktiviteter eller som praktisk hjælper eller som støtte og heppekor for de andre deltagere, siger hun.

Et andet eksempel på en aktivitet er i Videbæk, hvor børnene fra skolen besøger de ældre på Centerparken for at lave et løb om ”sundhed før og nu”, hvor børnene og de ældre er sammen om at løse en række opgaver og samtidig kommer til at tale sammen om, hvad der ansås som sundhed tidligere i forhold til i dag.

sundhedsuge[mail]rksk.dk vil kommunen gerne høre fra andre borgere, der går sammen om forpligtende fællesskaber – eller sundhedspartnerskaber, og på den måde hjælper hinanden til i fællesskab at få en sundere hverdag – også i det lange løb.

www.sundhedsuge.dk kan interesserede læse mere, se fotos fra sidste års Sundhedsuge og få gode ideer til aktiviteter i sundhedsugen. Desuden kan man downloade kommunens sundheds-app ”Sundhedsugen”, hvor der i løbet af Sundhedsugen vil blive lagt fotos af aktiviteter op.

Pga påsken starter Sundhedsugen i år tirsdag den 23. april – og varer altså ikke helt en uge. Man er dog velkommen til at tyvstarte om mandagen – ligesom årets fokus på vedvarende sundhedspartnerskaber opfordrer til, at de gode intentioner fastholdes efter uge 17.