13. april 2019

40 filmprojekter dyster om Oscar-pris for børn og unge

40 filmprojekter dyster om Oscar-pris for børn og unge

Fjernvarme- og forsyningsselskabet har gravet Ringkøbings Nygade Nord op for at lægge nye rør. Så planerne om limousiner med chauffør, tonede ruder og kølig champagne i barskabet blev droppet, allerede inden de rigtig tog form.

Men der bliver rullet en rød løber ud foran indgangen til Ringkøbing Biograf, når der den 24. april afholdes Oscar-aften for de godt 40 film, der er produceret under filmfestivalen Filmfest i Vest. Og der vil være en dørmand, som sluser stjernerne ind ad VIP-indgangen og tilskuerne ind ad den almindelige indgang, en fotovæg og en paparazzi-fotograf, bobler i glassene og masser af spotlys og stjernestøv på de fremmødte filmmagere og skuespillere.

Bag festivalen står foruden Ringkøbing Biograf også Filmby Aarhus, Ringkøbing Skole, Ungdomsskolen og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Sammen har de gennem de seneste måneder stået for workshops, hvor i alt knap 800 elever og lærere i kommunens ældste klasser er blevet undervist i filmmediet som udtryksform. Udgangspunktet har været den såkaldte Point of View/POV-metode, som sikrer, at filmene bliver velfortalte og interessante for et bredt publikum – og at historierne fortælles fra de unge filmskaberes perspektiv og afspejler deres virkelighed.

Formålet med filmproduktionen er at udvikle talenterne – og at gøre de unge til mere bevidste kulturforbrugere.

Plads til alle talenter

Desuden fremhæver Rebecca Molders, filmkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, at en filmproduktion giver plads til mange forskellige mennesker med vidt forskellige kompetencer:

- Der er plads til stjernerne og til håndværkerne, til de kreative skuespiller- og instruktørtalenter, og til dem, der kan sætte sig ned og skrive et brandgodt manuskript - eller dem, der mestrer det tekniske håndværk det er at klippe filmen eller lave lys og lyd og special effects, forklarer hun, og tilføjer, at filmprojektet også rummer en dannelsesdel:

- Vi giver eleverne de mest basale greb og gør dem dermed kompetente til at producere film af en vis kvalitet. Det betyder forhåbentlig, at de ikke bare vil æde alting råt fra YouTube fremover, men i stedet vil reflektere over det de bliver præsenteret for, forklarer hun. 

Jury på arbejde

Som på de rigtige filmset har skoleeleverne i Ringkøbing-Skjern Kommune i løbet af de seneste uger arbejdet hårdt og koncentreret for at få deres bud på en Oscar-statuette klar inden deadline. Og inden Oscar-uddelingen den 24. april, skal en jury bestående af professionelle filmfolk vurdere alle de godt 40 indsendte film, og nominere tre film i hver af de 10 kategorier til Oscarfesten.

Med i juryen er Erik Bjerre, projektleder ved Filmby Aarhus, Rune Lünell, assisterende professor på VIA University, Niels Arne Hansen, underviser på mediefagslinjen på Skjern Tekniske Skole, Bjarne From, leder af Ringkøbing Biograf, Jannick Raunow, skuespiller og filmproducer med rødder i Hvide Sande og aktuel med gyserkomedien ”Lad de døde hvile” samt Anders Agger, TV-journalist på DR.

Titlerne på de nominerede film offentliggøres i uge 16 på hjemmesiden www.filmfestivest.dk Herefter kan alle de nominerede film ses i biografen i Ringkøbing den 23. og 24. april kl. 10-12 og 13-15. Billetterne er gratis og kan bestilles på forhånd på Ringkøbing Biografs telefon nr. 97 32 61 44.

- Filmene bliver vist i både Sal 1 og Sal 2, så det er mange film, vi kan nå at få vist frem på de to dage, siger Rebecca Molders og tilføjer, at selvom de nominerede filmfolk og deres familier har fortrinsret til biografens pladser på selve Oscar-aftenen, så skal de selv sørge for at få bestilt billetter:

- Det er vigtigt, at de nominerede også ringer til biografen og bestiller deres billetter til Oscar-festen, så biografen kan reservere plads til alle de nominerede VIP-gæster og deres familie og venner, pointerer hun og tilføjer:

- Men er der ledige pladser på Oscar-aftenen, er alle andre meget velkomne til at komme og være med til at fejre vores nye filmtalenter.

Mens alle indsendte film sikrer deres bagmænd en billet til biografen for at se Jannick Raunows ”Lad de døde hvile”, vil holdet bag vinderfilmene – ud over Oscar-statuetter - få en fællesoplevelse med kammeraterne i form af en VIP-tur til Filmby Aarhus.

 

FAKTA:

Læs mere på www.filmfestivest.dk, hvor der ligger en trailer for Filmfest i Vest og mere information om POV-metoden.

Du kan se de nominerede film i Ringkøbing Biograf den 23. og 24. april begge dage kl. 10-12 og kl. 13-15. Gratis billetter bestilles på telefon nr.: 97 32 61 44.