10. april 2018

Forskning for folket

Forskning for folket

Hvad har velfærdsstat og flygtninge til fælles med kemi, der helbreder, og organisationsstrukturens betydning for sygefravær? Alle tre emner er på programmet, når der 25. april afholdes Forskningens Døgn på Innovest i Skjern.

Døren til videnskabens verden står åben for alle, når Innovest i Skjern den 25. april inviterer to professorer og en universitetslektor og ph.d. indenfor i auditoriet for at forelæse om så vidt forskellige emner som netop velfærdsstaten som samfundsmodel under pres, målrettede lægemidler, der skal begrænse bivirkninger, og sygefravær i den offentlige plejesektor set i et antropologisk perspektiv.

For forelæsningerne står hhv. professor, dr. polit Niels Kjærgaard fra Københavns Universitet, professor emeritus Mikael Begstrup, også fra Københavns Universitet og lektor og ph.d. Kim Lee fra University College Syd.

Sammen med ca. 300 andre forskere har de stillet sig til rådighed for Forskningens Døgn med det formål at brede forskningen ud til folk udenfor universiteternes auditorier. Trods navnet afholdes den landsdækkende videnskabsfestival spredt ud over hele uge 17 hvert år.

I år er der godt 700 events på programmet, og holder tendensen fra tidligere år stik, vil der være tæt på 75.000 besøgende til de mange møder mellem forskere og befolkning landet over.

Kom og bliv klogere

I auditoriet på Innovest er der plads til 160 mennesker – og formanden for Ringkøbing-Skjern Kommunes Videnudvalg, Lennart Qvist glæder sig til at byde velkommen på dagen:

- Forskningens Døgn er med til at gøre det synligt for almindelige mennesker, hvad det er, forskere arbejder med. Og lidt populært sagt skal forskerne finde ud af at formidle deres komplekse forskning i et sprog og på et niveau, hvor vi andre også kan være med, siger han.

- Det er en rigtig god mulighed for at få nedbrudt nogle forståelsesbarrierer mellem den akademiske verden og almindelige menneskers hang til viden – og så håber jeg, at mange vil komme forbi og lære noget nyt, og måske endda blive klogere på et emne, de ikke på forhånd vidste ville interessere dem, tilføjer Lennart Qvist.

I så fald vil det være helt i tråd med det erklærede formål for Forskningens Døgn, der udover at hylde forskningens grundlæggende element af nysgerrighed og videbegær og at sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer, også er at etablere mødesteder for forskning og befolkning, samt at inddrage borgerne i forskning og skabe flere relationer mellem samfund og borgere.

 

FAKTA:

Forskningens Døgn arrangeres af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Formålet er:

  • at hylde forskningens grundlæggende element af nysgerrighed og videbegær
  • at etablere mødesteder for forskning og befolkning
  • at sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer
  • at inddrage borgerne i forskning og skabe flere relationer mellem samfund og borgere.

Universiteterne stiller gratis forskerne til rådighed. Ringkøbing-Skjern Kommune betaler transportudgifterne. 

Det er gratis at deltage i Forskningens Døgn på Innovest. Første forelæsning starter kl. 9.00 og den sidste slutter kl. 15.30. Man kan vælge mellem de tre forelæsninger eller overvære alle tre.

Undervejs er der en forfriskning og en let frokost.