7. april 2017

Laksen får sit eget hus

Laksen får sit eget hus

Du skal være dygtig, ihærdig og tålmodig. Men når det lykkes, så er en Skjern Å-laks fanget med flue intet mindre end den ultimative fangst. Søndag d. 16. april får Skjern Å-laksen sit helt eget hus. Det sker, når Laksens Hus ved Skjern Å indvies med en lystfiskerkonkurrence - og en minister som deltager.

I april 1954 fik tobakshandler Dinesen en usædvanlig stor laks på krogen ved Skjern Å, og efter 25 minutters indædt kamp kunne han trække en laks på ikke mindre en 136 centimeter og 26,5 kg op på land. Danmarkshistoriens største laks var landet, og det skulle tage mere end 62 år at slå rekorden.

For lystfiskere handler det tit om størrelse, og for mange lystfiskere er en dansk laks på flue den ultimative fangst. Særligt når det drejer sig om den drilske og stærke Skjern Å-laks. Fremover får Skjern Å-laksen og lystfiskerne deres helt eget hjem.

Det sker søndag d. 16. april med indvielsen af Laksens Hus – et nyetableret Lystfiskerinformation og Videnscenter ved Skjern Å. Indvielsen finder sted på Ånumvej 161B, 6900 Skjern mellem kl. 12.00 og 15.00. Alle er velkomne.

Se invitationen

Dagen indledes klokken 12.00, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen inviterer alle interesserede med ud at fiske. Friskfangede Skjern Å Laks indvejes og deltager i dagens konkurrence, hvor hovedpræmien har en værdi på 10.000 kroner.

Råd og vejledning
Laksens Hus er tilknyttet Danmarks Center for Vildlaks og skal byde lystfiskerturister fra nær og fjern velkommen. Huset bliver stedet, hvor der er råd og vejledning om alt inden for laksefiskeri i Skjern Å: fiskekort, guider, overnatningsmuligheder m.m. Det er også ambitionen, at huset skal danne rammen om de lokale lystfiskeres daglige færden og være stedet, hvor man deler historierne om dagens fangster og gode fiskepladser.

Direktør for Danmarks Center for Vildlaks Gert Holdensgaard:

- Vi tror på, at Laksens Hus bliver et stærkt center for lystfiskeriet ved Skjern Å. Det gælder både i forhold til de lokale lystfiskere og i forhold til de mange turister, der hvert år rejser langt for at prøve kræfter med Skjern Å-laksen. Med det nye center får vi et redskab til at skabe den rette stemning og til at guide lystfiskerne, så de får en rigtig god oplevelse. Det skulle også gerne betyde, at der kommer mere på krogen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V):

- Det er en stor glæde at være med til at indvie Laksens Hus. Huset er et konkret bevis på, at et stærkt samarbejde mellem kommuner, erhvervsliv og stat kan føre til lokal vækst og arbejdspladser.  De nye unikke rammer ved Skjern Å kan tiltrække lystfiskere fra nær og fjern, samtidigt med at man arbejder for at fremme vilkårene for den unikke og oprindelige Skjern Å-Laks.

Borgmester, Ringkøbing-Skjern Kommune Iver Enevoldsen:

- Der er et stort uforløst potentiale i lystfiskerturismen. Skjern Å tilbyder et fiskevand, der kan måle sig med verdens bedste destinationer. Vi har den flotte natur, det rene vand og unikke fangstmuligheder. Med de rigtige rammer, og det er Laksens Hus, har vi sikret kvalitet i lystfiskerturisternes og de lokales samlede oplevelse, og markerer Skjern Å som en attraktiv, up to-date lystfisker-destination.

Borgmester, Herning Kommune, Lars Krarup:

- Vi arbejder meget målrettet på at skabe nye muligheder for lystfiskerne. Vi vil gerne øge antallet af turister, der bliver tiltrukket af de enestående fiskemuligheder i vores to kommuner, og vi har et godt og konstruktivt samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og DCV. Herning og Ringkøbing-Skjern kommuner byder på fantastiske oplevelser i, og med, naturen, og det håber vi endnu flere får øjnene op for.

Fakta
Laksens Hus udspringer af projektet ”Destination Skjern Å – Laks og lystfiskerturisme”, og er skabt i et samarbejde mellem Ringkøbing Fjord Turisme, Herning Kommune, Dansk Center for Vildlaks og Ringkøbing-Skjern Kommune. Naturstyrelsen bidrager til projektet med lokalitet, ligesom de har stillet lokaler til rådighed.

Tobakshandler Dinesens rekordlaks fra 1954 blev først slået i 2016. Her fangede en lystfisker en laks i Storåen der målte 141 centimeter.