6. april 2017

Målet er højhastighedsinternet til alle

Målet er højhastighedsinternet til alle

Ringkøbing-Skjern Kommune modtog onsdag d. 4. april 2017 en bekræftelse fra EU-Kommissionen på, at to klager over kommunens seneste bredbåndsudbud er blevet afvist. Arbejdet for at sikre alle virksomheder, sommerhuse og husstande i kommunen adgang til en hurtig internetforbindelse fortsætter

Ringkøbing-Skjern Kommune indgik i november 2015 efter en udbudsrunde en aftale med energiselskabet Eniig A/S om fiberbredbånd til kommunens erhvervsliv, sommerhuse og private husstande. Aftalen omfattede mere end 32.000 adresser og skulle sikre, at alle i kommunen fik adgang til højhastighedsinternet hvad enten de bor i by eller på land.

På byrådsmødet d. 17. januar 2017 besluttede byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune at bringe kontrakten med Eniig til ophør. Beslutningen kom fordi, der blev påpeget fejl i udbuds-processen, der førte frem til aftalen med Eniig.

I forbindelse med udbuddet og den efterfølgende aftale klagede virksomheden Airnet og interesseorganisationen Teleindustrien til EU-Kommissionen. Det er disse klager EU-Kommissionen nu har afvist.

- Vi er tilfredse med EU-Kommissionens afgørelse. Den kommer dog ikke som den store overraskelse. EU-Kommissionen vurderer på, om der er blevet udbetalt statsstøtte forkert, og eftersom kommunen ikke har udbetalt nogen støtte, så har vurderingen fra vores side været, at der ikke var et grundlag for sagerne. Det har EU-Kommissionen også konkluderet, så nu kigger vi fremad, siger borgmester Iver Enevoldsen.

Med fremad mener borgmesteren, at kommunen allerede er i gang med at finde en ny løsning på at sikre at alle i kommunen kan få en hurtig internetforbindelse.

Som følge af den nu ophævede aftale havde Eniig med hjælp fra selskabet RAH Fiberbredbånd ved udgangen af 2016 sikret, at 4.943 virksomheder, husstande og sommerhuse kunne få internet via fiberbredbånd. Det tal forventes at være steget til op mod 16.000 ved udgangen af 2017, da RAH Fiberbredbånd fortsætter udrulningen, selvom kontrakten med kommunen er bragt til ophør. På samme måde har andre selskaber i kommunen også udbygget deres tilbud.

- Vi ser en rigtig god udvikling i kommunen, og vi er nået langt med at sikre højhastighedsinternet til alle. Men der er stadig områder af kommunen, hvor markedet ikke kommer ud af sig selv. De områder skal vi have med. Hurtige internetforbindelser er en fuldstændig fundamental betingelse for erhvervslivet, turisterne og den digitale familie. Derfor har vi sat gang i en ny markedsafdækning, der skal vise, hvilke områder der er tale om. Når vi se resultatet af undersøgelsen, afgør vi, hvordan vi få alle med, siger Iver Enevoldsen.