1. maj 2020

Yderligere 400.000 kr. til hurtigere internet i landdistrikterne

colourbox

For de mange danskere der under coronakrisen har skiftet hæve-sænkeborde og mødelokaler ud med spiseborde og digitale mødeløsninger, er der nok ingen tvivl tilbage om, at en god, pålidelig og hurtig internetforbindelse er en nødvendighed i dagens Danmark.

Men i landdistrikterne i bl.a. Ringkøbing-Skjern Kommune er der stadig områder, hvor det kniber med at holde en stabil videoforbindelse på de virtuelle møder. I nogle områder er en god forbindelse ganske enkelt ikke en mulighed.

Derfor sagde Landdistriktsrådet på sit seneste møde den 9. marts god for at bruge 400.000 kr. fra kommunens Landdistriktspulje til at imødekomme ønsket om bedre bredbånd. Midlerne skal understøtte de adresser, der søger ind på den nationale bredbåndspulje, og dermed øge chancen for at opnå støtte. Regeringen har afsat 100 mio. kr. på Finansloven til den såkaldte Bredbåndspulje, der skal give internet til de dårligst dækkede adresser i Danmark.

Ringkøbing-Skjern Kommunes Økonomiudvalg godkendte på et videomøde den 14. april Landdistriktsrådets indstilling om at afsætte de 400.000 kr.

- Det kommer ikke som en overraskelse for mig, at en bedre internetforbindelse er en nødvendighed i dagens Danmark, men de seneste ca. 50 dages corona-nedlukning af landet har med endnu større tydelighed vist os, hvor vigtigt det er i et moderne arbejdsliv, at man har mulighed for logge på en stabil og hurtig forbindelse – også derhjemme, siger borgmester og formand for Økonomiudvalget Hans Østergaard.

Borgmesteren tilføjer, at han er glad for opbakningen fra Landdistriktsrådet til idéen om endnu engang at tildele et anseeligt beløb til at hjælpe digitaliseringen af de mindre lokalsamfund på vej:

- I kommunens Landdistriktspolitik er det besluttet at arbejde for en bedre mobilitet gennem en forbedret fysisk og digital infrastruktur. Hvis vi vil sikre bosætningen, væksten og velstanden i hele vores kommune – og dét vil vi, så må vi være parate til at understøtte den politik, og her er digital infrastruktur en hjørnesten. Så jeg er glad for, at der både i Landdistriktsrådet og i Økonomiudvalget endnu engang var bred opbakning til at finde penge fra landdistriktsmidlerne til at og skubbe på en bedre og mere tidssvarende mobil- og internetdækningen i landdistrikterne.

Den nationale bredbåndspulje, der ventes at åbne for nye ansøgninger i slutningen af maj eller begyndelsen af juni, sigter netop efter at hjælpe med at sikre bedre mobil- og internetdækning for de adresser i Danmark, der pt har den dårligste dækning - typisk i landdistrikterne.

Der er dog konkurrence om de 100 mio. kr. i bredbåndspuljen.

Derfor gik Ringkøbing-Skjern Kommune sidste år ind og støttede hver husstand med 1.000 kr. og det samme gør sig altså gældende for de ca. 400 husstande i Ringkøbing-Skjern Kommune, der gennem lokale projekter forventes at søge, når Energistyrelsen, om få uger åbner for en ny ansøgningsrunde til bredbåndspuljen.

Når det sker, vil det være med nye, endnu ukendte retningslinjer. Det er dog forventningen, at de fleste af kriterierne fra den nationale pulje i 2019 videreføres i 2020. Dermed er forventningen også, at det vil være de adresser, der har en bredbåndsforbindelse på under 10/2 Mbit/s, der kan søge ind på puljen. I 2019 havde Ringkøbing-Skjern Kommune 2.302 adresser, der kunne søge fra puljen.

Fra 2018 til 2019 har i alt syv projekter i Ringkøbing-Skjern Kommune modtaget støtte fra den nationale bredbåndspulje på samlet set 12,6 mio. kr. De syv projekter omfatter i alt 432 adresser, der nu kan se frem til at modtage bredbånd via fiber.

Referat af Landdistriktsrådets møde den 9. marts 2020 ligger her