26. august 2022

OFF TRACK baner vej for stærk ungefestival

Foto fra Off Track/Ungefestivalen

Sidste år var det i Struer. I år finder ungefestivalen OFF TRACK sted i Lemvig. Og mens Holstebro, Struer, Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommune igen i år er initiativtagere til OFF TRACK, er det de unge selv, som skaber festivalen.

”Vi booker kunstnere, ordner praktiske opgaver, planlægger workshops, indhold, står for PR og meget mere. Og med erfaringerne fra Struer har vi en viden omkring hvilke opgaver, der skal løses. Det gør, at vi kan have et større overblik og kan få løst mange små opgaver i god tid. Vi har igen i år allieret os med Dansk Talentakademi, som ligesom sidst står for kunstneriske happenings”, siger projektleder for andet år i træk, Signe Sønderholm. 

Sammen med andre unge i projektet har hun skaffet 130.000 kroner kr. ekstra til et bedre og udvidet musikprogram. Støtten er opnået gennem ansøgninger til fonde, sponsorere, ungeforeninger og værtskommunen Lemvig.

Kæmpe respekt og verbale roser

De unges engagement og ihærdige indsats er værdsat i de fire kommuner. I Ringkøbing-Skjern er

formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Erik Viborg, meget imponeret og glæder sig over de unge, der uden tøven tager arbejdshandskerne på:

- De er top-motiverede, inde i sagerne og skaber noget, de selv vil. Vi voksne har en mani med at blande os, men vi kan nøjes med rosende ord og vejledning. De driver jo hinanden op, og det bliver til sidemandslæring. Det er helt fantastisk, at unge mennesker genererer så meget energi -også hos os andre! Så kæmpe ros til dem. Det har været en fornøjelse at følge dem, siger han.

Erik Viborg peger på værdien i, at festivalen produceres af unge til unge. I den proces har kommunerne været lydhøre over for de unges ønsker og behov og understøttet dem på bedst mulig vis. Alt sammen fra sidelinjen, mens de unge har taget styringen og ejerskabet over projektet.

Samarbejde på tværs skaber tætte bånd

Med OFF TRACK er de unge aktive medskabere af kulturen i kommunerne og indgår samtidig i det større tværfaglige samarbejde, Talent Vest. Fokus i Talent Vest er netop på at brede kendskabet til kulturlivet ud, og her er et event som OFF TRACK med til at styrke båndene mellem de fire kommuner.

- Vi har samarbejdet på tværs gennem mange år. OFF TRACK bidrager til det. Vi skal stå sammen i den her del af landet, for jo flere vi står sammen og løfter i flok, jo nemmere er det også at blive hørt. Jeg håber, vi får skabt interesse for området, siger Erik Viborg.

For projektlederen for hele foretagenet, bliver essensen af det tværfaglige samarbejde helt konkret i planlægningen af unge, der skal mødes på tværs af de kommunale grænser. Signe Sønderholm har derfor sørget for busser, der kører de unge tilbage fra Lemvig til Holstebro, Struer, Ringkøbing og Skjern efter festivalen.

Tanken bag busserne er da også klar. At gøre kulturen tilgængelig for så mange som muligt i de fire byer:

- Det bliver så skønt at samle en masse unge mennesker og opleve den fede stemning, der opstår, når man oplever kunst og kultur live. Man er til stede i nuet, og det kan noget helt specielt. Stemningen og opbakningen er sindssyg god med et skønt publikum. Der er en enorm glæde ved at opleve så meget forskelligt, siger Signe Sønderholm.

En udtalelse, som leder af Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for Kultur, Natur og Fritid, Per Høgh Sørensen, bakker op om:

- Det her er et rigtig fint arrangement, hvor kultur og fællesskab forenes på de unges præmisser. Derfor vil jeg da opfordre unge fra Ringkøbing-Skjern Kommune til også at tilmelde sig og komme afsted, siger han.

Per Høgh Sørensen tilføjer, at Ringkøbing-Skjern Kommune vil være vært for OFF TRACK-festivalen i 2023.

 

Fakta om dette års festival:

Dette års OFF TRACK foregår på havnen I Lemvig som en del af Krabbefestivalen.

Festivalen starter om formiddagen kl. 10 med et program fyldt med musik og happenings.

Programmet strækker sig over en hel dag
Den musikalske del har fået et kæmpe løft med flere kunstnere, fordelt over to scener
Flere kunstarter er præsenteret – fra jazz, pop og rock til hip hop, funk og indie
Foruden musikalske indslag er der krea-værksted, genbrugsboder med tøj, graffiti,
DTA – Dansk talentakademi vil i løbet af dagen stå for indslag inden for dans, gadeteater, filmvisninger mm.