23. august 2019

Service- og digitaliseringschef skal nu hjem til robotterne

Carsten Spang - officielt portræt. Foto Jørn Deleuran

Det er en faglig kapacitet og en særdeles vellidt kollega og leder, der i dag fredag går på pension. Det fortæller kommunaldirektør i Ringkøbing-Skjern Kommune, Jens Peter Hegelund Jensen:

- Alle os, der har arbejdet tæt sammen med Carsten Spang, og her tænker jeg både på ledelse og medarbejdere, har oplevet et menneske, der på sin egen stille, men effektive og eftertænksomme måde har forstået at lede og udvikle stabsområdet Service og Digitalisering, siger han.

Som stabschef for kommunens afdeling for Service og Digitalisering, der samler områderne Borgerservice, kantinedrift, IT, Digital udvikling og kommunikation, har han stået i spidsen for at sikre, at kommunen altid har været på forkant i en moderne og fremadstormende digital og kommunikerende verden.

Det er sket ud fra et sæt tydelige værdier, hvor mennesket altid er kommet først, og hvor målet på den ene side er, at borgerne oplever god service og kvalitet, og på den anden side, at ressourcerne bruges optimalt - og at medarbejdertilfredsheden er i top.

- Carsten Spangs seriøse, rolige og solide tilgang til alt fra implementeringen af EU’s persondataforordning til budgetbesparelser har skabt ro og tillid hos hans medarbejdere. Jeg er ikke i tvivl om, at han - ikke mindst hos medarbejderne - vil blive savnet, siger kommunaldirektøren.

Sidstnævnte ikke mindst, fordi Carsten Spang har praktiseret – og perfektioneret - tillidsbaseret ledelse:

”Det er vigtigt for mig, at veluddannede medarbejdere selv tilrettelægger deres arbejde. Jeg skal ikke være et forstyrrende mellemled, som de hele tiden skal konsultere. Medarbejdere i dag er eksperter på deres områder, og jeg har ikke behov for at være den klogeste, derfor er jeg i høj grad lyttende og ser mig selv som den, der skaber sammenhæng, tager beslutninger og udstikker retningslinjer”, har han selv tidligere sagt om sin tilgang til den tillidsbaserede ledelse.

Når Carsten Spang går på pension efter godt 46 år i det offentlige – heraf de seneste 8 år som stabschef, kan han se tilbage på et arbejdsliv præget af forandring.

- Jeg har været leder siden 1988 – og når jeg kigger tilbage, har det kommunale område været igennem én stor forandrings-proces i den tid. Så jeg har aldrig savnet muligheder eller udfordringer, fortalte Carsten Spang ved sit 40 års jubilæum.

Én stor forandringsproces

Da Carsten Spang kom ud fra Handelsskolen midt i oliekrisen i 1973 stod valget mellem at søge ind i den lokale bank eller i kommunen.

– Som ung i Skjern dengang havde man slet ikke de jobmæssige valgmuligheder, som unge har i dag, har han tidligere udtalt.

Til gengæld kom han ikke til at savne muligheder, efter han var blevet ansat i skatteforvaltningen i Skjern Kommune. Dem var der nemlig masser af for en ung mand, der hverken var bange for tal eller for at prøve noget nyt.

I 1983 tog han imod kommunens tilbud om en videreuddannelse til skatterevisor, og i 1991 blev han skattechef i kommunen.

Da Skjern Kommune oprettede Borgerservice i 2003 blev Carsten Spang chef der. I november 2005 overgik den kommunale skatteopgave til det statslige SKAT, og samtidig kom arbejdet med kommunalreformen til at fylde mere og mere for Carsten Spang.

Forandring og udvikling var nøgleord, da fem kommuner blev lagt sammen til Ringkøbing-Skjern Kommune, og forandringsledelse har været et kodeord for Carsten Spangs arbejdsliv.

Efter fredag er det robotplæneklipperen og -støvsugeren, Carsten Spang skal lede og fordele arbejdet for på fuld tid som pensionist. Begge robotter er kendetegnende for Carsten Spangs evne til at få et stykke kvalitetsarbejde udført uden at lægge flere kræfter end nødvendigt i processen.

Pensionisttilværelsen blev fremskyndet af, at hans kone Tove Spang tidligere på året gik på pension – også fra et langt arbejdsliv i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derudover trækker børnebørnene.

”Man skal gå på den rigtige måde – og det handler også om timing”, sagde Carsten Spang i forbindelse med sit 40-års jubilæum.

Den rigtige timing var nu. Og den rigtige måde at gå på var, at Carsten Spang gik til kommunens direktion forud for offentliggørelsen i foråret af, at kommunen skal spare 300 mio. kr. over de kommende fire år. Siden da har han - på sin egen nænsomme facon - skåret til benet, overdraget, arkiveret og præpareret sin stab for fremtiden, hvor hans stilling som et led i besparelserne splittes op, og kommunens tre stabe lægges ind under to stabschefer.

 -Selv på kanten af pensionen har Carsten Spang vist sig at være løsningsorienteret praktiker, og jeg ønsker ham og familien alt godt og god fornøjelse med det næste livskapitel, siger kommunaldirektør, Jens Peter Hegelund Jensen.