19. december 2019

Gå sundhedsvejen på gymnasiet

Foto: Merete Jensen

Tag en sundhedsfaglig uddannelse side om side med studenterhuen, lyder opfordringen fra Birthe Nyrup Dahl. Hun er uddannelsesansvarlig i Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for sundhed og omsorg – og tør godt garantere de unge, at der bliver brug for dem, når de er færdiguddannede.

 

Det er lidt op ad bakke med at tiltrække unge uddannelsessøgende til social- og sundhedsassistentfaget, indrømmer Birthe Nyrup Dahl.

Hun er uddannelsesansvarlig i Ringkøbing-Skjern Kommunes Sundhed og Omsorg, og selvom der er jobmuligheder nok, kan hun se, at de unge kan være svære at lokke med.

Derfor er hun også en varm fortaler for EUX-velfærd, der på fire år kombinerer social- og sundhedsassistentuddannelsen med en studentereksamen, og dermed tilbyder de unge, der gerne vil arbejde med mennesker, en boglig udfordring og eksamenspapirer til f.eks. at komme ind på en videregående uddannelse.

- EUX-uddannelserne er stadig relativt nye og ukendte. Så kombineret med, at de unge både i skolen og hjemme bliver guidet i retning af det almene gymnasium som springbræt for en akademisk videregående uddannelse, er det svært at få dem til at kigge mod de fire-årige EUX-forløb, forklarer hun og tilføjer, at det er en skam, for der er mange fordele ved at tage en EUX.

- EUX’en kombinerer skole og faglig læring på en måde, så undervisningen både er ambitiøs og tilpasset dem, der måske ikke har lysten til at sidde og læse hele tiden, forklarer hun.

Dermed er EUX’en inkluderende – samtidig med, at den giver eleverne den ekstra fordel, at de undervejs i forløbet kommer i praktik i den virkelige verden og efter endt eksamen er fagligt klædt på til at gå direkte ud i et job – eller til at søge ind på en videregående uddannelse.

En ny elevgruppe

Tre elever fra Ringkøbing-Skjern Kommune startede efter sommerferien på EUX-Velfærd på Social- og Sundhedsskolen i Herning. Her blev i alt 90 elever optaget på social- og sundhedsassistentuddannelsen. En tredjedel af dem valgte studentereksamen til – og startede dermed på EUX-delen, der på skolens hjemmeside omtales som ”uddannelsen for dig, der er målrettet og har talent for at arbejde med mennesker, og som gerne vil holde mulighederne for videreuddannelse åbne”.

Det er nu fjerde år, der er optag til skolens EUX-del, og i takt med, at kendskabet til muligheden for at blive faglært student øges, kan skolens direktør Mads Schmidt Haagensen se, at interessen for EUX-Velfærd er steget stødt. Han kan også mærke, at skolen med EUX-delen har fået fat i en ny elevgruppe.

- EUX-eleverne har et større mod på de boglige fag og er hurtige til at se koblingen mellem boglige og erhvervsrettede fag. EUX-lærerne kan mærke, at der virkelig sker noget i hovedet på de her elever, når teori og praksis skal kobles; de lærer hurtigt og er superskarpe, siger han og tilføjer, at også praktikstederne har bemærket en forskel:

- Vi hører fra praktikstederne, at EUX-eleverne er hurtige til at tage ansvar, og at de har et højt refleksionsniveau. De er vant til at sætte sig ind i stoffet og reflektere over, hvad de har læst – og de er gode til at sætte teorien i spil i praksis.

Erhvervsdelen af uddannelsen som social- og sundhedsassistent er den samme som på EUX-Velfærd, og selv om Mads Schmidt Haagensen gerne så endnu flere elever på EUX’en, skal det ikke være på bekostning af social- og sundhedsassistent-uddannelsen:

- Det er vigtigt at vi har begge dele. EUX’en er en attraktiv kombination af boglig læring, teori og praksis, men social- og sundhedsassistent-uddannelsen skal fortsat være for alle med lyst til at arbejde med mennesker – også dem, der ikke drømmer om en studenterhue, siger han.

 

FAKTA:

Optagelse til EUX-Velfærd sker via den koordinerede tilmelding.

Social- og Sundhedsskolen holder åbent hus i Herning: onsdag den 22. januar 2020 klokken 14.00-17.00 på Gullestrupvej 10-12 (hovedindgang på Kærmindevej)

og på afdelingen i Holstebro: lørdag den 1. februar 2020 klokken 10.00-13.00 på Døesvej 70, (på E-gangen og i de dertilhørende pavilloner hos UC Holstebro)

På 96 27 29 29 sidder studievejledere på hverdag mellem kl. 10.15-12.00 klar til at svare på spørgsmål.

Læs mere om uddannelsen her: http://www.sosuherning.dk/uddannelser/eux-velfaerd/