30. januar 2023

Eksilvestjyder får forsmag på Meter i sekundet

Foto: Mikkel Jezequel

Når 300 eksilvestjyder senere i dag sætter sig godt tilrette i biografsæderne i Nordisk Film Biografen på Knuds Torv i Aarhus til et sneak preview af Hella Joofs nye film Meter i sekundet, er der genkendelighed på flere planer på lærredet.

Filmen, der er baseret på Stine Pilgaards bestsellerroman af samme navn, er nemlig filmet on location i Ringkøbing-Skjern Kommune - og så handler den om at være tilflytter i en ny hverdag, med alt hvad den bringer af undren, frustration og glæde.

- Medlemmerne af Klub Eksilvestjyder er selv flyttet fra alt det velkendte i Vestjylland og til en ny by. Med særvisningerne af Meter i sekundet i Aarhus i dag og i København i morgen håber vi, at eksilvestjyderne dels får en god oplevelse i fællesskab med andre med rod i Vestjylland, men også, at de føler en stolthed over deres hjemegn og måske på lidt længere sigt får lyst til at flytte tilbage, fortæller marketingkoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, Margrete Møller Sørensen.

Gallapremiere i Ringkøbing Biograf

Som den eneste danske kommune med en filmstrategi har Ringkøbing-Skjern Kommune støttet tilblivelsen af Meter i sekundet økonomisk og praktisk. Derfor var det da også i Ringkøbing Biograf, at filmen første gang blev vist på det store lærred til gallapremieren torsdag aften.

Filmen har officiel premiere i København på onsdag den 1. februar og spiller i biografer over hele landet fra torsdag den 2. februar.

Dermed får de 300 eksilvestjyder i Aarhus og ca. 100 eksilvestjyder, der skal se filmen i Dagmar-biografen i København, en helt særlig mulighed for at stifte et indgående kendskab til Meter i sekundet før det almindelige biografpublikum.

Mens gallapremieren i Ringkøbing trak både instruktør Hella Joof, hovedrolleindehaverne Sofie Torp og Thomas Hwan, producerne fra Nordisk Film, lokale statister og mange af personlighederne fra romanen til den røde løber, vil medlemmerne af Klub Eksilvestjyder møde den lokale runner på filmsettet Esther Haubjerg Jørgensen til filmfremvisningerne i Aarhus og København.

Som optakt til filmen og med glimt i øjet vil hun fortælle om de udfordringer og de oplevelser, der var ved at være lokal runner på filmen.

Alle medlemmer af Klub Eksilvestjyder er blevet inviteret til filmpremiere, hvor billetterne er blevet tildelt efter først-til-mølle princippet.

 

FAKTA:

Klub Eksilvestjyder er Ringkøbing-Skjern Kommunes klub for folk, der tidligere har boet i kommunen og som er fraflyttet - typisk for at tage en uddannelse i en af studiebyerne. Med klubben ønsker kommunen at fastholde kontakten til fraflyttede vestjyder og bl.a. sikre, at de ved, at der er både gode job og huse tæt på naturen at flytte tilbage til, når eller hvis de skulle få lyst.

Klub Eksilvestjyder har netop lanceret pop-up kontor i Dokk1 i Aarhus en gang om måneden, hvor kommunens bosætningskonsulenter og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds job- og uddannelseskonsulent håber at fastholde kontakten til eksilvestjyder.

Klub Eksilvestjyder-filmforevisningerne finder sted:

Mandag den 30. januar i Aarhus kl. 17.00 i Nordisk Film Biografer Aarhus C, Sankt Knuds Torv 15 og tirsdag den 31. januar kl. 17.00 i København i Nordisk Film Biografer Dagmar.