5. juli 2018

Grøn følgegruppe i dialog om Nationalpark Skjern Å

Grøn følgegruppe i dialog om Nationalpark Skjern Å

Otte foreninger og organisationer har indtil videre takket ja til at deltage i Den Grønne Følgegruppe, der bliver etableret som rådgivende organ til Nationalpark Skjern Å-udvalget under Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner.

Onsdag mødtes de med Nationalpark-sekretariatet og Herning Kommunes medlem af udvalget, viceborgmester Anne Mette Bang Rasmussen, til et indledende informationsmøde.

På mødet understregede Anne Mette Bang Rasmussen endnu engang Nationalpark Skjern Å-udvalgets ønske om åbenhed og inddragende dialog, og pointerede, at bred opbakning blandt både borgere og foreninger er en forudsætning for en nationalpark:

- Nationalparken skal være noget, der gør, at vi kan bevare vores unikke natur for eftertiden. Den skal ikke lægge hindringer i vejen for, at man stadig kan være landmand eller for, at man fortsat kan udøve sin fritidsinteresse langs åen, sagde viceborgmesteren til de fremmødte repræsentanter for Danmarks Jægerforbund, Danmarks Sportsfiskerforbund, DOF-Vestjylland, Dansk Skovforening, Herning-Ikast Landboforening, Ringkøbing-Skjern Museum, Naturvejlederforeningen og Permakultur Herning.

Rådgivende organ

Den Grønne Følgegruppe vil løbende blive inddraget i processen med at udarbejde et forslag til Danmarks 6. nationalpark. Forud for de månedlige møder i Udvalget, vil de deltagende foreninger i Den Grønne Følgegruppe få dagsordenen tilsendt og efterfølgende blive inviteret til formøde med to udvalgsmedlemmer. Her kan foreningerne bidrage med deres specifikke faglige viden og med deres overvejelser til de enkelte dagsordenpunkter.

Den Grønne Følgegruppe vil fungere som et rådgivende organ, og vil derfor ikke få besluttende beføjelser, hvilket på mødet fik sportsfiskernes repræsentant, Torben Thinggaard, til at advare imod, at gruppen udviklede sig til ’en kaffeklub’, mens repræsentanter fra Jægerforbundet opfordrede til at tænke alles interesser ind i arbejdet:

- Vi vil simpelthen så gerne det her. Vi vil bare have medindflydelse, sagde Ole Rønnow fra Danmarks Jægerforbund.

- Vi tænker alles interesser ind i det her, og der er plads til alle synspunkter omkring bordet. Ellers havde vi ikke siddet her i dag, forsikrede Anne Mette Bang Rasmussen og tilføjede, at de 11 medlemmer af Nationalpark Skjern Å-udvalget mener det, når de siger, at de lytter til de forslag og bekymringer, der måtte være.  

- Sådan et projekt kræver ejerskab i befolkningen, og jo mere I involverer jer i arbejdet i Den Grønne Følgegruppe, jo større indflydelse vil I få på resultatet, tilføjede viceborgmesteren.

Den Grønne Følgegruppe er i opstartsfasen fortsat åben for tilmelding af nye repræsentanter fra grønne foreninger eller organisationer med interesse for natur og livet omkring Skjern Å. Repræsentanter fra interesserede foreninger bedes henvende sig til Nationalpark Skjern Å-sekretariatet på jakob.albak@rksk.dk

 

FAKTA:

I bestræbelserne på at sikre en bred og åben dialog omkring Nationalpark Skjern Å-projektet besluttede udvalgets 11 medlemmer på det første ordinære udvalgsmøde afholdt i juni at etablere en grøn følgegruppe bestående af repræsentanter for foreninger og organisationer med interesse i natur. Den Grønne Følgegruppe vil fungere som rådgivende organ for udvalget igennem hele processen.

Medlemmer af Det Grønne Råd i hhv. Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning Kommune er blevet inviteret med i Den Grønne Følgegruppe. Andre interesserede foreninger eller organisationer, der arbejder med emner, der relaterer sig til en nationalpark kan stadig nå at være med i Den Grønne Følgegruppe. Interesserede bedes tage kontakt til sekretariatet på jakob.albak@rksk.dk

Hver forening/organisation kan deltage med op til to repræsentanter.

Den Grønne Følgegruppe vil løbende få mulighed for at give input til udvalgsmødernes dagsordenspunkter. Desuden vil det være muligt for Den Grønne Følgegruppe at deltage i f.eks. temadrøftelser og ekskursioner.