Filmprojekt skal promovere landsbysamfund
Udsøgt natur og sammenhold. Institutionstilbud til børnefamilierne fra vuggestue til 8. klasse, byggegrunde til salg og en afstand til Holstebro og Herning på hhv. kun 30 og 45 minutter.
Dét er nogle af de fordele ved livet i de to Vestrum-landsbyer Hover og Torsted, som nu skal lægges på film og udrulles til potentielle tilflyttere.
Hover og Torsted Sogneforeninger har nemlig i fællesskab søgt og fået 15.700 kr. fra Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune til produktion af en markedsføringsfilm.
”Vi ønsker at fortælle de gode historier om vores naturskønne område og sætte fokus på vores fælles vision om at øge bosætningen og vise mulighederne i vores område”, skriver de to sogne i ansøgningen til Landdistriktsrådet – og netop den fælles idé går igen:
”Vi vil inspirere og fremvise, hvordan 2 sogne kan samarbejde herom på trods af den fysiske afstand og hvad der binder os sammen”, fortsætter ansøgningen.
Foreningsliv og fællesskab på film
Filmen vil blive optaget af den lokale Udkants-blogger Bjørn Ellermand, og vil blive sammensat af interviews med lokale, en skildring af foreningslivet og reportageelementer fra aktiviteter og arrangementer i Hover og Torsted.
Dét, filmen skal vise, er primært fællesskabet, sammenholdet og mulighederne i de to sogne. Der vil blive filmet markerede løberuter, indlandsklitter og hede-arealer, kanosejlads på åen og shelterpladser – samt byggegrunde til salg, foreningsliv, børnehus og friskole. Alt dét, der giver kvalitet i nærheden.
Landdistriktsrådet behandlede Hover-Torsteds ansøgning på mødet i juni og dækker omkostningerne ved filmproduktionen. Rådet er bl.a. sat i verden for at understøtte skabelsen af sammenhæng, videndeling og udvikling i landdistrikterne, og hjælper med at understøtte bosætning i landdistrikter gennem synliggørelse af lokalområdernes attraktive levevilkår.
I håb om, at bevillingen til Hover-Torsted kan skabe ringe i vandet har Landdistriktsrådet opfordret de to sogne til at udarbejde en form for mini-drejebog, som andre landsbyer og lokalsamfund kan bruge til at promovere sig selv i lignende filmprojekter.
- Det har vi gjort ud fra tesen om ikke at behøve opfinde den dybe tallerken mere end én gang. Hvis Hover-Torsted laver en projektbeskrivelse med forklaring på, hvorfor man filmer, det man filmer, og hvordan man gør, hvad er det, man vil med filmen osv., så er det nemmere for nogle af de mange andre landsbyer i Ringkøbing-Skjern Kommune at gribe ideen, forklarer Dennis Barbesgaard, næstformand i Landdistriktsrådet.
Han peger på, at de fleste landsbyer i forvejen har en hjemmeside eller en Facebook-side, hvor de præsenterer sig selv – og tilføjer:
- Hover-Torsted har bare fået den gode idé at søge penge og betale professionel hjælp for at få produceret en god film, der skal vise potentielle tilflyttere om alle de fordele, der er ved at bo i en landsby eller et landdistrikt midt i naturen. Hvis andre landsbyer griber idéen, er det da muligt, at de kommer til at overbyde hinanden i bestræbelserne på at tiltrække tilflyttere, men det gør de allerede – og det er dét, der skal til, hvis man vil tiltrække unge mennesker. De sidder ikke og læser i en avis; de er på YouTube og Facebook og får deres informationer elektronisk.
Hjertet i Naturens Rige
Et sted, hvor lokale kræfter også har taget initiativ til at præsentere deres landsby bl.a. i håbet om at tiltrække børnefamilier og andre tilflyttere, er i Rækker Mølle. Her cyklede folkeskolelærer og Rækker Mølle-borger Anne Mette Madsen en tur og fortalte via speak og tekst om alle de fantastiske steder, hun kom forbi i filmen Rækker Mølle, Hjertet i Naturens Rige.
Luftfotos og lokalånd fuldender billedet af en landsby, hvor de lokale føler sig privilegerede over at bo. Se filmen her. (Vær opmærksom på at du ved at klikke på linket til filmen forlader rksk.dk og de gældende regler i vores privatlivspolitik)
FAKTA:
Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune består af repræsentanter valgt af områdets borger- og sogneforeninger i landområderne. Rådet er paraplyorganisation og politisk talerør for alle lokalråd, borgerråd og borgerforeninger i Ringkøbing-Skjern kommunes Landdistrikter.
Rådets opgaver er, at:
- Understøtte skabelsen af sammenhæng, videndeling og udvikling i landdistrikterne.
- Bidrage til udarbejdelse, revision og implementering af kommunens landdistriktspolitik og landdistriktspolitiske handlingsplan.
- Arbejde for forenkling, smidiggørelse og udvidelse af rammerne for udvikling i landdistrikterne.
- Være dialogpartner og rådgivende i forhold til kommunens stående udvalg samt lokalråd, sogneforeninger og borgerråd i kommunen i sager, der berører landdistrikterne.
- Indstille til kommunens Økonomiudvalg, hvordan midler reserveret til landdistriktsområdet bliver anvendt.
- Varetage landdistrikternes interesser i forhold til kommuner, regioner, staten, andre offentlige myndigheder og interesseorganisationer.
- Stimulere frivillighedsarbejdet og drage omsorg for at indsatsen skaber helhed og sammenhæng i landdistrikterne.
- Understøtte bosætning i landdistrikter gennem synliggørelse af lokalområdernes attraktive levevilkår.
Læs mere om Landdistriktsrådet og om ansøgningskriterier og –frister her
- 2. september 2024
Danmarks flotteste busskur indvies i landsby med 950 beboere - 12. september 2024
Nye regler for at komme af med asbest og eternit - 12. september 2024
Livets cirkel bliver til lyskunst i Ringkøbing Havn - 24. september 2024
Lær at tackle-forløb kan hjælpe dig med at passe bedre på dig selv - 16. september 2024
VR-briller får børn til at slappe af i tandlægestolen - 19. september 2024
Ny planlægning for Æ Gammel Havn 46 i Hvide Sande