13. juli 2018

Jazz-festival for psykisk udviklingshæmmede

Jazz-festival for psykisk udviklingshæmmede

Traditionen tro er der jazz- og swingrytmer på Havnen i Stauning den anden weekend i august. Og musikken taler - også til borgere, der måske ikke selv kan. 

Derfor bliver programmet på Ringkøbing Fjord Jazz Festival i år udvidet til også at omfatte fredag formiddag den 10. august, hvor voksne med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser fra dagtilbud rundt om i kommunen er inviteret til jazz.

På programmet er der kaffe og rundstykker indtil kl. 9.30, hvor bandet Skovbrynet Allstars går på scenen og underholder med livemusik og sang.

Inden turen går hjemad igen kl. 12, spiller også Krogsgaards Swing Band.

Rytmen går i alle

Bag initiativet står Aktivitetshuset Skovbrynet under Å-Center Syd. Her oplever de i hverdagens mange aktiviteter, at musik, sang og rytme er noget af det, der taler til brugerne:

- Vores brugere elsker musik; vi har vores eget band - Skovbrynet Allstars - som skal spille i teltet. De er gået i øvelokalet allerede, fortæller Lisbeth Tholstrup, socialpædagog på Å-Center Syd.

- Musikken taler til alle – også til de af vores brugere, der måske ikke selv har noget sprog. Rytmen har de stadig i kroppen, og på hver deres måde kan de bidrage med at nynne, synge eller klappe med på melodierne, fortæller Lisbeth Tholstrup.

Alle kan bidrage

Og netop dét med, at alle kan bidrage med noget, er i fokus i arbejdet på Å-Center Syd. Eller som daglig leder Pia Rothmann forklarer:

- Musik-arrangement her udspringer af en ny faciliterende og samskabende tankegang, som vi arbejder med i Å-Center Syd. Vi er meget optaget af, hvordan vores borgere med deres værdier og individuelle kompetencer kan bidrage og være synlige i lokalsamfundet og -kulturen, hvor mennesker mødes på kryds og tværs.

Derfor var det en oplagt idé at deltage som både udøvende og tilskuere på jazz-festivalen:

- Vores politikere taler meget om den gode historie. Dét her er den gode historie - og et af vores små bidrag til den samskabelse som er et politisk nøgleord under kommunens Kultur og Kompetence-projekt, forklarer Pia Rothmann.

Ny tradition

Udover brugerne af Å-Center Syd har andre af kommunens centre for voksne udviklingshæmmede også fået en invitation til at være med.

Nu venter arrangørerne fra Aktivitetshuset Skovbrynet så bare på, at der skal komme de mindst 50 tilmeldinger, der skal til, for at arrangementet kan løbe økonomisk rundt og dermed sikre at det gennemføres.

Håbet er, at det bliver en årligt tilbagevendende begivenhed og dermed en ny fredag formiddag-tradition på Ringkøbing Fjord Jazz Festivalen.

 

FAKTA:

Brugere af Å-Center Syd og kommunens øvrige dagtilbud for psykisk udviklingshæmmede er inviteret til jazz på havnen i Stauning den 10. august kl. 9-12. Deltagerne betaler 100 kr. pr person for arrangementet, og bliver kørt i busser til og fra Stauning.

Samskabelse og inddragelse af voksne borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse i lokalsamfundet er i fokus i arbejdet på Skovbrynet under Å-Center Syd – og på kommunens øvrige institutioner.