20. juli 2017

Kunsten popper op mellem sommergæster langs Vestkysten

Kunsten popper op mellem sommergæster langs Vestkysten

En gigantisk ballon fyldt med havluft dukker i løbet af uge 30 op her og der langs Vestkysten. Senere bliver dele af den vestjyske natur pakket ind, og en mobil lysinstallation inspireret af Solvognen popper op forskellige steder i landskabet.

Projektet Gentænk Sommerhuset, der hører hjemme i Ringkøbing-Skjern, står bag de kunstneriske pop-up events, som giver børn og voksne en uventet kultur-oplevelse med hjem fra sommerhusferien. Projektets primære partnere er Ringkøbing Fjord Turisme og kommunerne fra turismesamarbejdet Enjoy Limfjorden: Lemvig, Holstebro, Struer og Skive.

Inge Agnete Tarpgaard, der er bosat ved Velling, har kurateret de fire performances og installationer, der bringer kulturen ud, hvor den møder sommergæster og turister på Vestkysten. Hun har samlet fire unge kunstnere til opgaven – alle kvinder. - Se listen nederst i artiklen.

- De fire pop-up events er skabt og fungerer alle i samspil med naturen på en eller anden måde. De fire kunstnere bag dem, er de bedste jeg kunne komme i tanker om til denne opgave, siger Inge Agnete Tarpgaard, der også selv er kunstner.

Den første event poppede op for nogle uger siden på kanten af klitlandskabet. De medvirkende var en fårehyrde, en fåreflok og hyrdehunde plus landskabets sommergæster. Med næste event får sommerhusområderne en kæmpestor havlufts-ballon på besøg.

- Den er ikke hoppeborgsagtig, og der er ingen pangfarver. Ballonen er smuk for både børn og voksne, den rammer og rører, fortæller Inge Agnete Tarpgaard.

De to sidste af de i alt 30 pop-up events bevæger sig også ind i et par af byerne ved og tæt på Vestkysten, men ellers er det i landskaberne, det hele foregår.

Sommerhusferien skal udvikles gennem kunst og kultur
- Ringkøbing-Skjern Kommune er Danmarks største kystdestination, og det går rigtigt godt med udlejningen i disse år, men det er vigtigt, at vi gentænker sommerhusferien, følger med tiden og udvikler vores feriehuse og de oplevelser, der knytter sig til en ferie på Vestkysten, så sommerhuset også i fremtiden er en attraktiv ferieform, fortæller kulturkonsulent og projektleder i Ringkøbing-Skjern Kommune, Rebecca Molders.

Gentænk Sommerhuset vil gerne tiltrække en ny generation af gæster til området og kulturoplevelserne kan være med til at kaste nyt lys på den vestjyske natur og stedbundne potentialer.

- Med kulturbyåret Aarhus 2017 kan man mærke, at det er en trend, at turister søger kulturelle oplevelser i ferien. I Gentænk Sommerhuset arbejder kultur- og erhvervsliv sammen om at udvikle sommerhusferien, så den tilpasser sig fremtidens målgrupper af turister. Vores indgangsvinkel er helt klart med økonomien for øje og vi vil gerne bruge kulturbyåret Aarhus 2017, som alle kommuner i Region Midtjylland er en del af, til at eksperimentere med de kulturelle tilbud til turisterne – og selvfølgelig også til de fastboende, siger Rebecca Molders.

Juliana Engberg, der er programdirektør for Aarhus 2017, udtaler:

- Kunst og kultur kan tage os ud af hverdagen og vanerne og give os en større horisont, nye vinkler og ikke mindst ny energi. Jeg er selv meget begejstret for Vestkysten og det dramatiske landskab, som på smukkeste vis indkapsler vores historie. Vores kulturhovedstadsår har et stort fokus på at skabe opmærksomhed om Vestkysten med dens mange sommerhuse, naturlige skønhed og de mange kulturelle aktiviteter. Jeg håber, at den vestlige del af vores region fortsat vil opleve de mange positive resultater, der opstår, når kultur og erhverv arbejder sammen om fremtidens udfordringer.

Fakta om pop-up kunst ved Vestkysten
Installationer og performances i Ringkøbing-Skjern Kommune og samarbejdskommunerne Lemvig, Holstebro, Skive og Struer. Kurateret af Inge Agnete Tarpgaard. Støttet af Ringkøbing-Skjern Kommune, Kulturturismeprojektet Gentænk Sommerhuset og Aarhus2017.

Lise Hovesen 

‘Presence, Practice, Patience’ – Samtids fåretræning. Forbipasserende sommergæster kan deltage i en performance med kunstner, får og hyrdehunde.
Dato: 17 + 18. juni 2017  (dvs. har fundet sted)
Sted: Bovbjerg Fyr + forskellige områder med sommerhusgæster i og omkring Ringkøbing-Skjern Kommune

Mere information: www.standartthinking.tumblr.com

Ola Mirecka 
‘Flate’ -  En oppustelig installation fyldt med havluft vil komme til syne og forsvinde igen forskellige steder i landskabet.
Dato: uge 30 2017
Sted: Forskellige områder med sommerhusgæster i og omkring Ringkøbing-Skjern Kommune
 

Anna Rosa Hiort-Lorenzen
’Naturen på stoffer’ - 3 forskellige tekstile installationer
Dato: 10. - 11. august 2017
Sted: Forskellige områder med sommerhusgæster i og omkring Ringkøbing-Skjern Kommune

Mere info: https://cargocollective.com/wwwrosadeer

 

Nina Wengel   

’Here comes the sun’ - mobil lysinstallation
Dato: 25.-26. september 2017
Sted: Forskellige områder med sommerhusgæster i og omkring Ringkøbing-Skjern Kommune
Mere information: www.ninawengel.com