21. juni 2017

1.300 lysstofrør tjener sig hjem på to år

1.300 lysstofrør tjener sig hjem på to år

I løbet af et par måneder skiftede en elektriker i alt 1.300 lysstofrør hos HSHansen i Lem. De nye rør var LED, og produktionschef Jesper Faurholt står tilbage med et meget enkelt regnestykke. Projektet kostede HSHansen 210.000 kr., og rørene sparer virksomheden for 115.000 kr. om året. Så hele investeringen er tjent hjem på under to år.

- Og så har vi fået bedre lys. Der er simpelthen mere lys i vores lokaler, og det er mere behageligt end det gamle, konstaterer Jesper Faurholt.

Han satte projektet i gang efter at have haft besøg af konsulenter fra Ringkøbing-Skjern Kommune, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern.

Bedste kvalitet
- Vi får mange henvendelser om energibesparelser, og vi har ikke tid til at gå ind i det hele. Men det her var meget fornuftigt. Da vi hentede tilbud ind fra forskellige leverandører, valgte vi ikke det billigste. Vi tog de rør, der havde den bedste kvalitet. Det tror jeg, kan betale sig i det lange løb, vurderer Jesper Faurholt.

Det praktiske arbejde var nemt. Elektrikeren startede i den ene ende af virksomheden og arbejdede sig støt og roligt frem. Der var intet produktionstab på grund af opgaven med at skifte rør.

Kompressor giver varmen
Som ansvarlig for produktionen vil Jesper Faurholt altid gerne gøre tingene billigere, men han hopper ikke på alle idéer med energibesparelser.

- Hvis vi skal bruge en masse tid og fokus på at spare 5.000 kr. om året, kan vi bruge vores ressourcer bedre. En effektivisering af arbejdsgangene kan være langt mere fornuftig, konstaterer Jesper Faurholt.

Men når udstyr skal skiftes, er energiforbruget en del af regnestykket. For et stykke tid siden købte HSHansen en ny kompressor, og den blev installeret sådan, at overskudsvarmen bliver blæst ind i produktionshallen i stedet for at komme ud til fuglene.

Familien bag Vestas
HSHansen er en gammel virksomhed i Lem. Den blev grundlagt af smed Hans Sørensen Hansen i 1909. I 1929 begyndte han sammen med sine to sønner at bygge stålvinduer. Den ene søn, Kristian Hansen, startede i 1949 Vestas, mens den anden søn Kristian Hansen drev faderens virksomhed videre. Efter Kristian Hansens alt for tidlige død, overtog hans 22-årige søn, Hans Kolby Hansen, virksomheden i 1969.

HSHansen levede i mange år af at producere døre og vinduer med stål- eller aluminiumsrammer. Nu samler og monterer virksomheden hele facadeløsninger, som vinduer og døre er en del af. Blandt de seneste års største opgaver er produktion og montage af facaderne på det nye  Rigshospitalet i København. 2200 kæmpe elementer er samlet på fabrikken i Lem, som har ca. 100 medarbejdere.

Gennem opkøb og vækst er virksomheden blevet international. Moderselskabet Hansen Group har selskaber i Danmark, Norge, Sverige, England, Tyskland og Polen og er Nordeuropas største facadeentreprenør.

GRO - Grøn Ressource Optimering
GRO er et 3-årigt projekt, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Uddannelsescenter Ringkøbing - Skjern besøger små og mellemstore virksomheder og rådgiver dem om energi-, ressource- og procesoptimering. 2-3 konsulenterne besøger virksomhederne på én gang og tilbyder blandt andet gratis energirådgivning og at skabe kontakt til relevante aktører og organisationer som kan hjælpe virksomheden fremadrettet.

Indtil 1. juni 2017 har GRO besøgt 140 virksomheder, og 121 af dem har fået hjælp. ScanEnergi har gennemført gratis energitjek i 53 virksomheder, der tilsammen kan spare strøm for 2,6 mio. kr. om året ved investeringer på 9,5 mio. kr. Yderligere 14 virksomheder har aftalt besøg af ScanEnergi.

Hvis du er interesseret i at høre nærmere om GRO eller booke et besøg så kontakt:

- Vibeke Lanzky, projektleder ved Land, By og Kultur, Ringkøbing-Skjern Kommune, 99 74 17 51, vibeke.lanzky@rksk.dk  
- Lars K. Jørgensen, erhvervskonsulent ved Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, 99 75 26 05, lkj@rserhverv.dk