26. juni 2019

Et mal-selv portræt af Ringkøbing-Skjern Kommune

Christiane (tv) og Anne-Sophie Bech har givet mundtligt tilsagn til, at vi bruger fotos af dem i forbindelse med malebogen. Foto: Merete Jensen

En malebog, der ånder af Vestjylland, bidrager med en kulturhistorisk fortælling, fungerer som en guide til nogle af de kendte og mindre kendte steder i kommunen – og som oven i købet inviterer til kreativitet og afslapning.

Dét er, hvad multimediedesigneren Anne-Sophie Bech har fået penge fra de såkaldte LAG-midler under Ringkøbing-Skjern Kommune til at udvikle i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museum.

Og på mandag udkommer hendes malebog ”Colour Your Holiday” i to forskellige udgaver; en til voksne med historier fra 30 forskellige attraktioner og mandala-lignende detaljerede illustrationer, som man selv farvelægger – og en til børn, hvor tegningerne er mere simple i stregen.

Begge udgaver er krydret med tekster, der - igen i en voksen- og en børneudgave - kort og godt fortæller historien om seværdigheden på dansk, tysk og engelsk. F.eks. kan man om Bork Vikingehavn bl.a. læse, at: ”Vikingeskibene vugger i vandet ved Bork Vikingehavn. Det er næsten, som om de ligger klar og venter på oplevelser. Men i virkeligheden er det dem, man kommer for at opleve!”

Ud over vikingeskibene kan man også farvelægge en detaljeret illustration af kirken på Bork Vikingehavn, der fortæller historien om da danerne blev kristne. Med til historien hører den detalje, at kirken er indviet, hvilket betyder, at man kan blive både døbt, konfirmeret og gift i kirken.

At Hover Kirke i den anden ende af Danmarks geografisk største kommune er en trækirke i sten, står uden klokketårn og fremstår næsten som da den blev bygget i 1100-tallet, kan man også læse i malebogen, der ligeledes giver en introduktion til så forskellige steder som Danmarks Flymuseum, Fiskeriets Hus, Lyngsmosefæstningen, Jyllands Park Zoo, Reberbanen i Skjern og Hattemagerhuset i Tarm.

- Vi opdagede undervejs, at der er rigtig mange attraktioner og virkelig seværdige steder i kommunen som folk ikke rigtig kender. Dem ville vi godt sætte fokus på, forklarer Anne-Sophie Bech og tilføjer, at rigtig mange stresser af med mindfulness-tegninger og bruger dem som kreativ kunstterapi.

Derfor forventer hun, at malebogen vil blive købt af lokale såvel som af turister, der går efter den atypiske souvenir, tager den med på stranden eller som bliver fanget i et sommerhus i regnvejr og kaster sig over de detaljerede tegninger som afstresning og ro.

Anne-Sophie Bech er en af de unge iværksættere med kontorplads hos Erhvervsrådet i Innovest. Gennem firmaet AS Visuals har hun både udviklet konceptet, tegnet tegningerne, produceret og nu udgivet ”Colour Your Holiday”.

Udvidelse af konceptet

Som en del af konceptet tager Anne-Sophie Bech gennem hele sommeren ud til museer og andre attraktioner, hvor hun holder workshops med tegneaktiviteter for børn.

Dermed har det, der startede som en pudsig idé i et kreativt hoved efterhånden udviklet sig til et produkt, der forventes at kunne sælge, og en forretningsplan, der virker.

Undervejs er Anne-Sophie Bechs mor, Christiane Bech, blevet tilknyttet som projektkoordinator. Det er hende, der har haft kontakten til de museumsshops og butikker, der foreløbig har sagt ja til at sælge malebogen. Og det er hende, der søgte om penge til at gennemføre projektet.

Flere af de steder, der er portrætteret i malebogen ser det som en god markedsføring, fortæller hun og tilføjer, at den røde tråd i seværdighederne er dansk hygge og natur:

- Stauning Whisky for eksempel; der er det arkitekturen i de nye destilleribygninger ved den gamle vestjyske bondegård bogen fokuserer på, fordi de ligner fiskerhytterne på Stauning Havn – blot i en forstørret udgave, fortæller Christiane Bech.

Forud for de mange illustrationer i bogen er gået utallige besøg og masser af fotos fra alle vinkler af bygninger, som Anne-Sophie Bech har tegnet sine illustrationer ud fra. Og tegningerne er ikke nødvendigvis af hovedindgangen. Lyngvig Fyr illustreres således fra toppen og ned ad spiraltrappen, mens tre gæs selvfølgelig dominerer illustrationen for Gåsemandens Gård.

Når projektet har fået LAG-midler, der er penge fra Den Europæiske Landbrugsfond øremærket udvikling af landdistrikter, hænger det sammen med, at malebogen netop portrætterer kommunen, at konceptet er udtænkt af en iværksætter og at støtten fik sat godt skub i en nichevirksomhed.

- Vi så et potentiale for en levedygtig idé i Anne-Sophie Bechs koncept, der kan skaleres til mandala-guidebøger med mange andre temaer, siger Poul Nystrup Christensen, der er LAG-koordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

 

FAKTA:

”Colour Your Holiday” udkommer 1. juli og sælges herefter hos boghandleren, i museumsbutikkerne og hos de fleste af de seværdigheder, der portrætteres i bogen.

"Colour Your Holiday" workshops bliver afholdt sommeren igennem på udvalgte turistdestinationer. (Se tid og sted her: ​/Files/Nyheder/Juni2019/Workshops.pdf

LAG (Lokal Aktions Gruppe) Lemvig, Ringkøbing-Skjern råder årligt over en bevilling på 2 mio. kr. til projekter i kommunernes landdistrikter og landsbyer. Midlerne kommer fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.