15. juni 2022

19 kommuner inviterer erhvervsminister til møde

19 kommuner inviterer erhvervsminister til møde

Levende bymidter handler om mere end butikker. Det handler om bosætning, arbejdskraft, erhvervsliv og udvikling.

Det har man længe arbejdet med i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor man som noget unikt har en særskilt handelspolitik og et handelsråd adskilt fra erhvervspolitikken og erhvervsrådet. Det har politikerne prioriteret, fordi handelserhvervet er et vigtigt omdrejningspunkt i en aktiv kommune.

Det årelange fokus har givet væsentlige erfaringer, som er efterspurgte i andre kommuner. Derfor står 19 kommuner nu sammen om at få møde med erhvervsminister Simon Kollerup, hvor dagsordenen er de regionalfondsmidler, som er øremærket levende bymidter:

- Vores erfaring er, at handelserhvervet gerne vil kompetenceudvikle og erfaringsdele. Vi har tidligere forsøgt med større regionale og nationale tilbud – men det fungerer ikke for den enkelte leder. De har behov for lokale, håndholdte tilbud i øjenhøjde med den enkeltes behov. Derfor kræver det nogle penge til lokalt at kunne tilbyde dét, som vi har oplevet giver den bedste effekt, siger borgmester Hans Østergaard, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Og det er en indsats, som også Dansk Erhverv bakker op om:

- Det gør vi i hvert fald. Vi har opfordret kommunerne til at skrive brevet til erhvervsministeren for at sikre, at der er fokus på at få nationale midler ud at arbejde for udvikling af erhverv i gadeplan, siger Per Thye Rasmussen, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Ingen tid at spilde

Når kommunerne ønsker at mødes med ministeren, er det for måske at kunne få tildelt flere penge men også til at få processen sat i gang – for der er ikke tid at spilde.

- Borgerne har gennem årene fået nye handelsvaner, lige som den digitale udvikling har flyttet meget af handelen over på internettet. Det er derfor bydende nødvendigt, at kompetenceudviklingen også følger med den udvikling, så vores bymidter bliver ved med at leve og leve op til kundernes behov og mønstre også i fremtiden, siger borgmesteren.

De 19 kommuner, der har sendt brevet, håber derfor nu, at ministeren har tid til at mødes inden for et par måneder, så arbejdet med at kompetenceudvikle, byforny og strategisk udvikle de lokale bymidter hurtigst muligt kan komme i gang.

 

Fakta

  • Disse kommuner er med til at sende brevet til erhvervsminister Simon Kollerup:
    Ringkøbing-Skjern, Tønder, Syddjurs, Fredericia, Billund, Varde, Bornholm, Aabenraa, Faaborg-Midtfyn, Langeland, Hjørring, Esbjerg, Svendborg, Guldborgsund, Vejen, Nyborg, Ærø, Lemvig, Assens
  • Disse organisationer er også medunderskrivere på brevet:
    Dansk Erhverv og Danske Handelsbyer