30. juni 2017

Studerende fra Japan og Aarhus på sommeruniversitet i Ringkøbing-Skjern

Studerende fra Japan og Aarhus på sommeruniversitet i Ringkøbing-Skjern

Når 20 internationale og danske studerende tjekker ind på Innovest på mandag, er overskriften øget videnudveksling og større kendskab til Ringkøbing-Skjern Kommune som et stærkt område for fødevareproduktion.

AU-HU Joint Summer University er navnet på en uge med forelæsninger, besøg på gårde og forskningsstationer og naturligvis en smuttur til det brusende Vesterhav.

- Vi glæder os meget til at byde de studerende velkommen. Sommeruniversitetet er en mulighed for at knytte de lyse hoveder tættere til vores område og profilere vores højtudviklede landbrug, siger Bent Brodersen, formand for Videnudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Innovest lægger lokaler til forelæsninger, projektarbejde og studier, hvor de studerende får en uge til at fordybe sig i begrænsning af udledning af kvælstof i naturen og processerne ved et mere bæredygtigt landbrug.

Vestjysk Landboforening er trådt ind i samarbejdet og vil varetage dele af undervisningen og formidle kontakt til lokale landmænd og virksomheder, som de studerende skal besøge for at se, hvordan teorierne omsættes til praksis. 

Sommeruniversitetet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, det japanske Hokkaido University, Vestjysk Landboforening, Innovest og kommunen.

Har meget til fælles
Når det er interessant for japanere at kigge på forholdene i Ringkøbing-Skjern, skyldes det et højtudviklet dansk arbejde med at få landbrugsproduktion til at gå hånd i hånd med respekt for vandmiljøet, og at samfundene minder mere om hinanden, end man måske skulle tro.

- Japanerne bor på den anden side af jorden, men på mange måder ligner vi hinanden. De er højtuddannede og skal brødføde en stor befolkning på kystnær jord, hvor der også skal tages hensyn til vandmiljø, beboelse og turisme, siger Bent Brodersen.

Det er første gang sommeruniversitetet afholdes, og foreløbig er der aftalt et årligt sommeruniversitet de næste fem år.

- Målet er naturligvis, at de studerende vender inspirerede hjem og fortæller om en god oplevelse, der kan animere andre studerende til at tage af sted næste gang. Der går 15.000 studerende på det nye fødevare- og landbrugsinstitut på Hokkaido Universitetet, så der er store perspektiver i samarbejdet, siger Bent Brodersen.

Sommeruniversitetet finder sted fra d. 2. juli til d. 7. juli.

De studerende skal blandt andet besøge en lokal kvægfarm, vandbehandlingsanlægget Aquatarium, BufferTech - et forskningsprojekt om intelligente randzoner, Vestkystens Gårdbutik og Vesterhavet.

Fakta
AU-HU Joint Summer University afvikles i samarbejde med Aarhus Universitet, Hokkaido University, Vestjysk Landboforening og Innovest.

UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern varetager overnatningen og en stor del af forplejningen.

De studerende optjener point ved deltagelse på sommeruniversitetet.

Summer University er en af indsatserne i handlingsplanen for kommunens videnpolitik.

Der kommer 17 studerende fra Japan, og 3 ind- og udenlandske studerende er tilmeldt via Aarhus Universitet.