4. juni 2024

Ved du, hvor du skal sætte dit X?

Colourbox

”Tjek dit valgkort”.

Sådan lyder det gode råd fra Ringkøbing-Skjern Kommunes valgansvarlige, Troels Serup.

Inden man sætter både tanker og bil i automatgear og møder op på sit sædvanlige afstemningssted, er det nemlig godt at vide, at flere af de mindre afstemningssteder er blevet lukket eller slået sammen, siden vi sidst var ved valgurnerne til Folketingsvalget i 2022.

Bor du i eller i nærheden af Højmark, Stadil, Ølstrup, Nr. Vium, Faster, Hoven, Lyne eller Lønborg er det derfor muligt, at du skal afgive din stemme et andet sted end hidtil, efter at byrådet i december 2023 besluttede, at afstemningssteder med under 1.000 vælgere fremover vil blive slået sammen eller lagt ind under et større afstemningssted.

Samtidig genoprettes Ådum som afstemningsområde og lægges sammen med Hoven, således at der fortsat er et valgsted i den sydøstlige del af kommunen.

Dermed er de hidtidige 25 valgsteder blevet reduceret til nu 18 afstemningssteder.

Det er de af flere årsager. Dels for at imødekomme nye nationale regler og IT-systemer til indberetning af valgresultater, og dels har der været problemer med at finde egnede lokaler til afholdelse af valg i de mindste afstemningsområder. Og endelig har det vist sig at være sværere og sværere at få folk nok til at bruge en dag på at være f.eks. valgstyrere, valgtilforordnede og stemmetællere.

- Traditionelt har partierne stillet med frivillige til valghandlingen. Men til de seneste valg har vi haft problemer med at finde folk nok, der ville stille op. Derfor er vi også begyndt at invitere borgerne indenfor til at hjælpe os, forklarer Troels Serup.   

På det valgkort, der burde være dukket op i postkassen, står der, hvor man skal sætte sit kryds. På kommunens hjemmeside kan man desuden finde listen over afstemningssteder: https://www.rksk.dk/om-kommunen/valg/afstemningssteder-i-ringkoebing-skjern-kommune

- Har man af en eller anden grund ikke modtaget sit valgkort, kan man selvfølgelig stadig afgive sin stemme til valget, siger Troels Serup og forklarer:

- Så møder man blot op på sit afstemningssted og medbringer legitimation i form af sundhedskort, kørekort eller pas.

Troels Serup minder desuden om, at man kan afgive brevstemme ved at møde op i Borgerservice i Skjern eller Ringkøbing til og med torsdag, hvor der er ekstraordinært åbent fra kl. 9.00 og helt frem til kl. 16.00. Onsdag er der pga. grundlovsdag kun åbent i Ringkøbing og kun i tidsrummet kl. 10.00-12.00.

Folketingets hjemmeside kan man læse mere om valget til Europaparlamentet på søndag den 9. juni.