30. juni 2020

Velkendte navne i hovedrollerne i TV 2s 'Hvide Sande'

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen i tv-serien HVIDE SANDE. Fotograf Per Arnesen_TV 2.jpg. Foto må KUN bruges i forbindelse med omtale af Hvide Sande-serien, og SKAL krediteres fotograf og TV 2.

Det har længe summet af sol og sommer – og af kajsnak og løse rygter i Hvide Sande. Og nu er det officielt, at det er velkendte ansigter fra bl.a. Arvingerne, der spiller hovedrollerne i TV 2s nye krimiserie ’Hvide Sande’.

Optagelserne er netop gået i gang, og frem til efteråret vil bl.a. Marie Bach Hansen ('Arvingerne', 'Borgen') og Carsten Bjørnlund ('Rita', 'Arvingerne', 'Liberty') være på job i sommerlandet på den jyske vestkyst.

'Hvide Sande' handler om den danske undercover-ekspert Helene og den dansk-tyske drabsefterforsker Thomas, der sættes sammen som ægtepar og sendes til Vestkysten for at opklare mordet på en ung, tysk surfer.

Flere kendte ansigter

Der er en slange i paradis. Mordet på den unge tyske surfer, Sebastian, har rystet lokalsamfundet i turistparadiset Hvide Sande - byen, som er kendt for Vesterhavets fantastiske strande, bølgerne, klitterne, iskioskerne, lyden af klipklapperne på hovedgaden, når der skal hentes kul til grillen eller vin til solnedgangen. Et år efter mordet står opklaringen stadig i stampe, og derfor tilkaldes Helene og Thomas, der udadtil skal leve som et par, der har søgt mod det stille liv væk fra storbyen. Men i virkeligheden skal de løse et mysterium, som viser sig at stikke dybere, end nogen af dem havde troet. Og så er det ikke helt let at lade som om, man er gift, når man aldrig har prøvet det før.

Ud over Marie Bach Hansen og Carsten Bjørnlund i de to hovedroller kommer andre store danske navne som Bodil Jørgensen, Jesper Asholt, Camilla Bendix og Bjarne Henriksen også til filmsettet i Hvide Sande i sommerens løb.

Velskrevet serie fra miljøet

- 'Hvide Sande' er en spændende krimiserie, som i høj grad også handler om relationer mellem mennesker. Det er en utrolig velskrevet serie, hvor forfatterne virkelig har gravet sig ned i miljøet og skrevet med stort engagement, og så giver det altid en ekstra dimension til en serie, at den er filmet on location. Med den rå og smukke danske vestkyst som setting, et rigtig stærkt cast og en krimihistorie fra to så anerkendte forfattere er det en serie, vi glæder os rigtig meget til at præsentere, siger Pernille Bech Christensen, TV 2 executive producer på 'Hvide Sande'.

'Hvide Sande' er skrevet af A.J. Kazinski, som dækker over krimiforfatterparret Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich, der har haft stor succes med deres krimiromaner både nationalt og internationalt.

Byens sjæl og unikke tone

Anders Klarlund, som er seriens hovedforfatter, har i flere omgange boet i Hvide Sande sammen Jacob Weinreich. Det har især handlet om at lære byen og området rigtig godt at kende. Byens indbyggere, naturen, Vesterhavet, sommerhusområderne, fiskeriet, alt det, der gør Hvide Sande til noget helt særligt.

- Vi ledte efter byens og områdets puls - efter Hvide Sandes sjæl og unikke tone. Plottet og karaktererne voksede frem i mødet med byen, så man kan næsten sige, at byen har skabt serien. Ambitionen med 'Hvide Sande' er at skabe en romantisk, spændende, varm og humoristisk tv-serie, der yder byen fuld retfærdighed, siger Anders Klarlund og Jacob Weinreich.

De har arbejdet tæt sammen i mange år og udgivet tolv romaner under pseudonymerne A.J. Kazinski og Anna Ekberg. Denne gang har samarbejdet være lidt anderledes, da historien er udviklet i fællesskab, men det er er Anders Klarlund, som har ført pennen.
- Manuskriptskrivning er en anden øvelse end romaner, men der er selvfølgelig også ligheder, ikke mindst kærligheden til den gode og vedkommende fortælling, siger forfatterparret.

Samarbejde med kommune og lokale aktører

Det århusianske produktionsselskab, Deluca Film, producerer 'Hvide Sande', og direktør Morten Rasmussen siger:

- Normalt starter vi med at udvikle historie og karakterer, for dernæst at finde locations, der passer til fortælling og univers. Denne gang var det omvendt. Ringkøbing-Skjern Kommune var en del af den europæiske Kulturhovedstad Aarhus 2017, og i den forbindelse inviterede man danske og tyske produktionsselskaber og forfatter-teams til Hvide Sande med den bundne opgave at skabe en fiktionsserie med udgangspunkt i områdets natur, kultur og befolkning. Den Vestdanske Filmpulje og Filmby Aarhus bakkede op om udviklingen. Og med Kazinski ved tasterne er det lykkedes at skabe et stærkt fundament for en original, international serie med lokal forankring.  Vi lægger stor vægt på at kunne fortælle historier fra egne af landet, hvor man ikke så tit får besøg af et filmhold, og bliver altid mødt af stor hjælpsomhed, involvering og engagement fra lokale myndigheder, erhvervsliv og borgere, siger Morten Rasmussen.

- I forhold til 'Hvide Sande' har Ringkøbing-Skjern Kommune således sammen med en række lokale aktører og turistsammenslutninger formået at bidrage til en del af seriens finansiering, hvilket har været af afgørende betydning, for bl.a. at kunne dække ekstraomkostninger ved at flytte skuespillere og filmhold til Hvide Sande i fire-fem måneder, tilføjer direktøren for Deluca Film.

- Vi er glade for, at manuskriptforfatterne så kvaliteterne i Hvide Sande. Det er et unikt sted, fordi der er plads til både turisme og industri – og fordi hverdagsliv og ferie smelter sammen. Jeg både håber og tror, at hele filmholdet vil få glæde og gavn af den vestjyske imødekommenhed og hjælpsomhed, siger Hans Østergaard, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han forventer sig meget af den nye tv-serie, der gennem foreløbig otte afsnit får tv-seerne til at kigge mod Hvide Sande:

- Og så vil jeg da gerne benytte lejligheden til at sige tak også til de mange lokale virksomheder, der har spyttet i kassen til produktionen. Jeg synes, det siger meget om Vestjylland, at vi rykker sammen i bussen, når der er brug for det, tilføjer Hans Østergaard.

Tilde Harkamp er tv-seriens konceptuerende instruktør. Hun har tidligere lavet tv-serier som 'Friheden', ’Den anden verden' og 'Lærkevej' samt filmene 'Jagtsæson' og 'Iqbal og den hemmelige opskrift'.

'Hvide Sande' produceres af Deluca Film ved Morten Rasmussen og David C.H. Østerbøg med støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune, Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film- og TV Fond og Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein. Serien er allerede solgt til flere lande, bl.a. Norge (NRK), Sverige (TV 4/CMore) og Finland (Yle).

'Hvide Sande' har premiere på TV 2 og TV 2 PLAY i 2021.