1. maj 2018

Bor du i et bevaringsværdigt hus?

Bor du i et bevaringsværdigt hus?

Trænger dit hus til et kritisk blik og en kærlig hånd? Er din kommende istandsættelse i tråd med husets oprindelige stil? Og er dit hus vurderet som bevaringsværdigt?

Så er der nu mulighed for at ansøge kommunens byggeforbedringspulje om støtte til forbedringerne, hvis de beløber sig til minimum 100.000 kr.

- Bevaringsværdige bygninger fortæller om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie i et lokalområde. Derfor ser vi det som en kommunal opgave at være med til at vedligeholde bevaringsværdige bygninger, forklarer arkitekt i Ringkøbing-Skjern Kommune, Ann Holm Nielsen.

Til det formål er der oprettet en pulje til forbedring af bevaringsværdige bygninger og et udvalg, der tre gange om året mødes for bl.a. at tage stilling til ansøgninger om støtte til at renovere bevaringsværdige bygninger.

Næste møde i Bygningsforbedringsudvalget er den 21. juni, og sidste frist for indsendelse af ansøgning om støtte til istandsættelse af bevaringsværdige bygninger er i denne ansøgningsrunde den 30. maj.

En blåstempling

Ved man ikke, om ens hus er bevaringsværdigt, kan Kulturstyrelsen hjælpe. På hjemmesiden www.kulturarv.dk/fbb har de listet alle fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark.

Står ens hus ikke på den liste, og er det bygget før 1960 i en byggestil, der fremstår originalt, kan kommunens arkitekt vurdere, om huset er bevaringsværdigt – og dermed, om man er berettiget til at søge støtte til udvendig istandsættelse.

Ann Holm Nielsen understreger, at det er en blåstempling af en bygnings arkitektur og oprindelige byggestil, når et hus vurderes som bevaringsværdigt.

- Mange mennesker tror, at ’bevaringsværdigt’ er lig med restriktioner og begrænsninger for, hvad man må og måske især, hvad man ikke må. Men faktisk medfører en bygnings bevaringsværdi ikke i sig selv nogle krav, påpeger hun.

- Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en nedrivningstilladelse, hvis man ønsker en bygning med en bevaringsværdi på 1-4 nedrevet, men ellers er det kun lokalplaner, byplanvedtægter og deklarationer med specifikke bestemmelser for bevaringsværdige bygninger, som kan medføre krav til husets udseende, uddyber Ann Holm Nielsen.

 

FAKTA:

Under søgeordet ’bygningsforbedringsudvalget’ på kommunens hjemmeside www.rksk.dk findes detaljerede oplysninger om kriterier for at få vurderet sit hus som bevaringsværdigt og om ansøgningsprocessen. Her ligger også et ansøgningsskema.

I Danmark er ca. 9000 bygninger fredede og 300.000 bevaringsværdige. Hvor en fredning gælder hele bygningen – ude som inde, gælder en udpegning som bevaringsværdig alene bygningens ydre.