27. maj 2020

Stauning – den bedste landsby i hele regionen

Skyfish RKSK

Lokalt initiativ og virkelyst har fået genåbnet købmandsbutikken og plejehjemmet; skolen henter børn ind udefra for at sikre liv på gangene - og sammen med jazzmusik og veteranfly har verdenskendt spiritusproduktion sat byen på landkortet.

Derudover ligger Stauning midt i naturen med fjord, jagtmuligheder og en af landets hyggeligste havne i baghaven. Og sidst, men ikke mindst, så oplever byen en befolkningsfremgang, der betyder, at der med 387 borgere, nu er 43 flere Stauning-beboere end i 2015.

Med andre ord, så er der rigeligt med gode grunde til at Regionsrådet i Region Midtjylland på et møde i dag bekræftede, at Stauning er Årets Landsby – valgt blandt 13 indstillede kandidater fra hele regionen.

- Vi har haft et kandidatfelt til landsbyprisen med mange værdige vindere – det gælder naturligvis ikke mindst de fem finalister. Men Stauning stikker alligevel ud med en flot udvikling gennem flere år, et stærkt erhvervsliv og et imponerende fællesskab, hvor frivillige kræfter bl.a. har sikret, at byen igen har en indkøbsmulighed, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

For kulturen og ånden i Stauning har arbejdet med ansøgningen til landsbyprisen allerede haft en ’vanvittig betydning’, siger den netop afgåede formand for Stauning Sogneforening Ebba Lange Andersen. Hun peger på, at Stauning-borgerne i arbejdet med ansøgningen har fået sat tilværelsen i landsbyen i perspektiv:

- Vi er på et helt andet niveau blevet opmærksomme på, hvordan vi sammen kan skabe noget helt særligt, hvis vi kommer lidt op i helikopterperspektivet og ser på, hvordan vi kan blive endnu bedre til at forny os, forklarer hun og tilføjer, at hun tit og ofte er blevet spurgt, hvad det er, der gør Stauning til noget helt særligt.

Det handler om at tænke i helheder og om at få en landsbys økosystem til at fungere. Vi er en landsby fuld af små klynger af ildsjæle, der hver især arbejder med det, de interesserer sig for og dermed bidrager til et hele. Det er ligesom en frugtsalat; den skal indeholde lidt af hvert og fungerer bare ikke, hvis der kun er bananer i den, forklarer hun.

Pengene som Stauning nu får overrakt fra Region Midtjylland er der endnu ikke truffet beslutning om:

- Vi har mest koncentreret os om at vinde prisen. Men vi har da nogle idéer til fx noget udendørs mødested. Men der er mange forslag på bordet, og en af de ting, der kendetegner Stauning er, at der ikke er langt fra tanke til handling, siger Ebba Lange Andersen.

Griber mulighederne

At dét er rigtig bekræfter formanden for Ringkøbing-Skjern Kommunes Landdistriktsråd, Torben Hjøllund Mortensen. Da Stauning ved juletid blev kåret som Årets Landsby 2020 i Ringkøbing-Skjern Kommune, var det ham, der overrakte Landdistriktsrådets pris på 25.000 kr.

- Stauning er et rigtig godt eksempel på en lille landsby med store tanker og mange projekter. Og et godt eksempel på, hvad en landsby i 2020 skal kunne tilbyde moderne familier, der gerne vil bo tæt på naturen, men i et stærkt, velfungerende og trygt lokalsamfund, siger han og tilføjer, at Stauning dels i egen kapacitet og dels i kraft af landsbyklyngesamarbejdet Friskvind har formået at gribe de muligheder, der viser sig:

- Byen har haft en forbilledlig evne til at tilpasse sig nye tider og omstille sig i takt med udviklingen. Staunings eksistensgrundlag og formål er ikke det samme, som det var, dengang byen blev grundlagt – og den udvikling har de lokale forstået at fange og formået at omstille sig efter, forklarer han.

At Stauning så også kan prale af en perlerække af bemærkelsesværdige stedbundne kvaliteter, er bare en kæmpe fordel, siger Torben Hjøllund Mortensen og peger på, at havnen såvel som lufthavnen og Dansk Veteranflysamling er værd at køre efter, ligesom jazz-festivalen, Stauning Whisky og Lowlands tiltrækker besøgende til byen.

- På vegne af Landdistriktsrådet vil jeg gerne sige tillykke til Stauning. Vi er glade for, at vi valgte Stauning som årets landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det har vist sig, at være den helt rette og værdige repræsentant for kommunen - en landsby som også havde kvaliteten til at gå hele vejen og vinde regionens pris, siger Torben Hjøllund Mortensen. 

 

FAKTA:

Regionsrådet i Region Midtjylland uddeler hvert år en regional landsbypris.

Landsbyprisen uddeles til en landsby eller gruppe af landsbyer, der viser nye veje til fornyelse og udvikling. Landsbyprisen er med til at sætte fokus landsbyer og lokalsamfund som attraktive steder at leve.

Landsbyprisen tager udgangspunkt i Region Midtjyllands udviklingsstrategi og landdistriktsstrategi, og knytter sig særligt til det spor i udviklingsstrategien, der handler om at give borgerne mulighed for det gode og bæredygtige liv i hele regionen.

I kampen om at blive udnævnt som Årets Landsby i Region Midtjylland har Stauning præsenteret landsbyen bl.a. gennem en video. Find materialerne på Landsbyviden.dk