18. marts 2022

Gem dine affaldsbeholdere – udstilling giver ny inspiration

Gem dine affaldsbeholdere – udstilling giver ny inspiration

Vi har dem alle sammen- affaldsbeholderne, hvor vi sorterer henholdsvis mad- og restaffald. Til december får vi endnu en todelt beholder, hvor vi i den ene side skal sortere pap og papir, mens plast, metal og mad- og drikke-kartoner skal i den anden side.

Selvom affaldssortering er i den gode sags tjeneste, og borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune sorterer i topklasse, vægrer nogle sig ved tanken om at have flere affaldsbeholdere i indkørslen.

- Men der er hjælp at hente. På genbrugspladserne kan man derfor nu se udstillinger med ideer til, hvordan man kan indrette indkørslen med beholderskjul, så beholderne ikke er så iøjnefaldende, siger Mette Dahl Vestergaard, Genbrug ved Ringkøbing-Skjern Kommune, og tilføjer:

- Der er stadig god tid til, de nye affaldsbeholdere kommer, men vi ved, at der skal sættes tid af til at indrette korrekte adgangsforhold og måske også beholderskjul. Derfor informerer vi allerede nu om reglerne og giver inspiration, for så kan sommerhusejere også nå at få gjort pladsen ved sommerhuset klar, til når de nye affaldsbeholdere kommer i august-oktober.

Den nye affaldsspand kommer i løbet af august til oktober, men den skal den først tages i brug den 1. december.

Pas på skraldemanden

Èn ting er, at nogle vil synes, det er meget at have to affaldsbeholdere stående. Noget andet er, at skraldemændenes arbejdsforhold skal være i orden. I Ringkøbing-Skjern Kommune tømmer skraldemændene i gennemsnit 350 beholdere på en dag - på nogle ruter er det helt op til 600.

Skraldemændene har generelt et belastet arbejdsmiljø, og derfor er det vigtigt, at husejere og sommerhusejere også til den nye beholder sikrer, at underlaget er jævnt og fast (asfalt, fliser eller beton), så skraldemændene kan få de store beholdere frem og tilbage til vognen uden at ødelægge sig selv.

- Det er deres arbejdsplads, og den skal vi selvfølgelig alle sammen være med til at sikre, siger Mette Dahl Vestergaard.

Vild inspiration

Udstillingerne på genbrugspladserne har naturligvis fokus på reglerne for adgangsforhold, men de giver også inspiration til, hvordan man kan bygge vilde skjul med insekthotel og insektvenlige stauder.

Den vilde inspiration er et bidrag fra sekretariatet i Vores Vilde Vestjylland. Ringkøbing-Skjern Kommune deltager nemlig i kommunekonkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune, hvor det gælder om at få den vilde natur ind over alt, hvor det kan lade sig gøre. Med udstillingerne på genbrugspladserne håber arbejdsgruppen i Vores Vilde Vestjylland derfor, at mange bliver inspirerede til at gøre haven lidt mere vild, når de tager fat på etableringsarbejdet:

- Hvis man vil gøre haven mere vild, er det en god ide at slappe lidt af med forårsoprydningen i haven. Det kan for eksempel være en ide at etablere et flot kvashegn med haveaffaldet, siger Sophie Walseth Albæk fra sekretariatet i Vores Vilde Vestjylland.

 

Fakta:

  • Find flere oplysninger om reglerne for adgangsforhold og om kommunens henteordning på rksk.dk/henteordning
  • Udstillingerne er bygget af den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture.
  • Huset Venture kan hjælpe med at levere skjul og etablere adgangsforhold. Du kan også finde inspiration og hjælp hos andre virksomheder, – det kan fx være en ide at spørge den tømrer, du plejer at bruge.
  • Udstillingerne kan ses på genbrugspladserne i Videbæk, Tarm, Ringkøbing og Hvide Sande fra medio marts og minimum året ud. Der vil være mindre udstillinger på de mindre genbrugspladser.
  • Hvis du er interesseret i at gøre din have endnu mere VILD, kan du finde inspiration HER