23. marts 2022

Sluk lyset for verdens klima

Sluk lyset for verdens klima

Lørdag aften klokken 20.30-21.30 er der ekstra mørkt, hvis du går ud på gaden. Da slukker Ringkøbing-Skjern Kommune nemlig alle gadelygterne i en time.

Det gør vi for at støtte op om Earth Hour, der er verdens største klimakampagne, arrangeret af WWF Verdensnaturfonden. Én time om året slukker millioner af mennesker, tusindvis af virksomheder og byer kloden rundt lyset som et symbol på handling mod klimaforandringerne. Derfor deltager Ringkøbing-Skjern Kommune også.

Formålet med de mørklagte gader er at skabe debat og opmærksomhed i medierne og lægge pres på de nationale politikere, så flere lande lever op til den ambitiøse klimaaftale, der blev underskrevet i Paris 2015.

Ud over den symbolske mørke time, er kampagnen også en mulighed for virksomheder, kommuner og private til at komme i gang med at skabe en grønnere og mere klimavenlig hverdag.

Godt i tråd med Energi2020

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der allerede et stort arbejde i gang for at nå klimamålene. Kommunen har et ambitiøst mål om at blive selvforsynende med vedvarende energi i 2024 og 100 procent fossilfri i 2040.

- Energi2020 vil gerne engagere alle borgere i kommunen i den gode sag gennem små og store projekter, som borgere, virksomheder og foreninger sætter i søen, siger specialkonsulent Henning Donslund.

Ambitionen er, at der inden for kommunens grænser skal produceres lige så meget vedvarende energi, som borgere og virksomheder i kommunen bruger. Det gælder både boliger, arbejdspladser og transport.

- Målet for 2040 er, at vi slet ikke anvender kul, olie og naturgas, siger Henning Donslund.

Arbejdet med at omstille Ringkøbing-Skjern Kommune til 100 procent vedvarende energi er forankret i Klimarådet. Rådet rådgiver Erhvervs- Klima og Arbejdskraftsudvalget og er med til at inspirere omgivelserne og sprede viden om klima og vedvarende energi.

 

Fakta

  • Earth Hour begyndte i Australien i 2007, hvor Verdensnaturfonden WWF lancerede kampagnen med en fælles opfordring til at slukke lyset i Sydney en time.
  • Året efter var 35 byer og anslået 50 millioner mennesker med i kampagnen.
  • I 2009 var 4.000 byer i 88 lande med. I 2021 var 178 lande med: der var i alt 6600 begivenheder, lyset i 400 ikoniske bygninger var slukket, og der var mere end 2,5 mia. hashtags på de sociale medier. I Danmark slukkede 40 kommuner lyset i en time.
  • Læs mere om kampagnen på linket her  eller https://www.wwf.dk/kampagneoversigt/earth-hour/
  • Hvis du udover at slukke lyset også vil give dit input til Ringkøbing-Skjerns næste klimahandlingsplan, kan du benytte dette link: voresklima.rksk.dk