5. marts 2022

Blå-gul støtte til Ukraine i Ringkøbing-Skjern Kommune

Foto: Karina Lodberg

Efter at Justitsministeriet onsdag meddelte, at det frem til den 16. marts helt ekstraordinært er tilladt at hejse det blå-gule ukrainske flag ved offentlige bygninger, har også Ringkøbing-Skjern Kommune bestilt et ukrainsk flag.

Det vil nu vaje foran rådhuset i Ringkøbing som en støtte til Ukraine og ukrainerne – og som en markering af fordømmelsen af Ruslands invasion af Ukraine.

- Vi tager kraftig afstand fra den russiske aggression og hejser flaget for at vise vores tydelige sympati og støtte til Ukraine og ukrainerne. Det gælder både de godt 700 ukrainere, der har bosat sig i Ringkøbing-Skjern Kommune og som er vores gode naboer og arbejdskolleger, og det gælder de mange millioner ukrainere, der er på flugt eller er blevet tilbage i Ukraine, siger borgmester Hans Østergaard.

Ud over den symbolske støtte har Ringkøbing-Skjern Kommune nedsat en tværfaglig arbejdsgruppe, der skal gøre klar til ukrainske flygtninge i kommunen. Arbejdsgruppen skal samtidig håndtere de mange henvendelser, der kommer fra borgere, som vil hjælpe.

- De ukrainske flygtninge såvel som de herboende ukrainere er ængstelige og traumatiserede, og vi må forvente, at der vil opstå både sproglige, psykiske og sociale udfordringer. Men som kommune står vi naturligvis klar til at yde bistand, så snart særloven på området giver os lov, siger borgmesteren.

Lys for Ukraine

I takt med at det ukrainske flag hejses uden for Rådhuset og den praktiske hjælp til nogle af krigens ofre bliver organiseret inden for i mødelokalerne, vil støtten til Ukraine også blive markeret andre steder i Ringkøbing-Skjern Kommune:  

I rundkørslen ved Herningvej i Ringkøbing vil kunstneren Henrik Haves 7x7x7 meter store kæmpeterning i beton, Kuben – eller Ezekiel's Skammel som den retteligt hedder – de kommende to uger blive oplyst af blåt og gult lys. Samtidig vil blåt og gult cellofan for en tid omdanne lyskunstneren Hans E. Madsens lysinstallation i byens gamle stationsbygning til en hyldest til Ukraine.

- Vi har netop slukket lysene i Alkjær Lukke efter Vinterlys-festivalen, hvor vi jo kunne se, hvordan lyskunst kan både begejstre og mane til eftertænksomhed. Allerede på festivalens sidste dage fik vi henvendelser fra folk, som foreslog, at vi lyste parken op i gult og blåt. Pga. nogle praktiske omstændigheder kunne vi ikke gøre det, men i den nuværende situation var det nærliggende at tænke videre i den retning og agere på det, siger Per Høgh Sørensen, afdelingsleder i Kultur, Natur og Fritid i Ringkøbing-Skjern Kommune.

 

FAKTA:

Justitsministeriet har meddelt, at der må flages med det ukrainske flag fra offentlige bygninger frem til den 16. marts.