12. marts 2021

Hjælp kommunen med at kortlægge sorte plasticdimser

Hjælp kommunen med at kortlægge sorte plasticdimser

Kommunen håber på hjælp fra fjordfiskere, strandgæster og folk på corona-travetur langs kysterne med at kortlægge omfanget af spredning af sorte plasticdimser fra udslip ved Hvide Sande.

De fylder både i naturen og i mediebilledet, de små sorte plasticdimser, der bruges i fiskeopdrætsanlæg, og som er sluppet ud i naturen omkring Hvide Sande. Herfra har de spredt sig til et større område.

Netop spørgsmålet om, præcist hvor langt de sorte plasticdimser – også kaldet bioelementer – har spredt sig, er baggrunden for en nyt digitalt kort, kommunen har udviklet.

Her kan alle, der spotter de små sorte plastic-elementer i naturen, plotte findestedet ind på kortet og være med til at give kommunen et overblik over, hvor de befinder sig og i hvor store mængder.

De oprindelige udslip er sket på fjordsiden af Hvide Sande, hvor bioelementerne er udledt med spildevandet fra lakseopdrætsfirmaet Atlantic Sapphire.

-  Det vil være en stor hjælp for os, hvis alle, der finder plasticdimserne melder det ind via kortet, siger Christian Prinds, der er geolog med dambrug som arbejdsområde i kommunens Land og Vand-afdeling.

Bioelementerne er fundet i Ringkøbing fjord og på havsiden både nord og syd for slusen i Hvide Sande.

- Potentielt kan plasticelementerne være alle steder, men umiddelbart ser det ud til, at det meste er endt omkring Ringkøbing og Gammel Sogn, hvilket passer med, at vindretningen ofte er vest-sydvest, siger Christian Prinds.

Find kortet her: http://bioelementer.rksk.dk

 

Kortet skal understøtte indsamlingen
Det er firmaet bag udslippet af bioelementerne, som står for indsamlingen i dialog med kommunen, og også her spiller kortet en rolle:

- De skal samles ind igen, og jo bedre oplysninger vi har om, hvor de er drevet hen, jo bedre kan vi monitorere indsamlingsindsatsen, siger Christian Prinds.

Kortet er ikke første mulighed for lokale til at bidrage til oprydningen efter udslippet. Iværksættervirksomheden Omhu, der har sat sig selv i verden for at rense strandene for opskyllet affald og genbruge plasten, arrangerede lørdag den 6. marts i samarbejde med Atlantic Sapphire en strandrensning og flere datoer er på tapetet

Biolelementerne er i sort plastic og måler omkring 1,5 centimeter. Det er blevet anslået, at en halv million af dem er sluppet ud.

Fundne biolelementer kan indleveres på kommunens genbrugsstationer i afdelingen for hård plast.