11. marts 2021

Kommune byder ny socialøkonomisk café velkommen

Skyfish - Videbæk Open by Night 2018

Det er mindre end et år siden, at Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune på et møde den 27. maj 2020 besluttede at undersøge behovet for et frivilligt cafétilbud i kommunens østligste del.

Nu er optagelseshjemmet Møltrup - uafhængigt af kommunens beslutning – i gang med at etablere en alkoholfri, socialøkonomisk café i Westergaards Hus centralt i Videbæk.

Og caféen bydes velkommen af både Videbæk Borgerforening og af Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, der på sit seneste møde besluttede at give Møltrups Café en velkomstgave på 15.000 kr.

Den socialøkonomiske café, der også vil tilbyde take away, skal drives af rusfri, udsatte borgere med social-psykiatriske diagnoser og/eller misbrugsproblemer. For at blive tilknyttet tilbuddet, skal borgerne helst selv henvende sig til Møltrup Optagelseshjem.

Møltrup driver allerede socialøkonomiske cafétilbud i Aulum og Vildbjerg, hvor borgerne bliver en del af en velafprøvet socialiseringsindsats, der bygger på forpligtende arbejdsfællesskaber. I caféen stilles realistiske og persontilpassede krav, så udsatte borgere får et formål med deres deltagelse.

- Møltrups tilbud vil være ideelt for mange, fordi de gennem caféen får en bred kontaktflade, herunder kontakt med ressourcestærke mennesker. Dermed vil Møltrups tilbud være et godt alternativ til de mere ’passive væresteder’ for de borgere, der ikke er gode til, bare at sidde og snakke, men har det godt med at være aktive sammen med andre, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Lennart Qvist.

- En socialøkonomisk café er ikke helt det samme som et kommunalt værested, så når Møltrup i løbet af det kommende halve års tid åbner, vil vi se tiden an i en periode, og så tage stilling til, om der også er behov for at etablere et kommunalt værested i Videbæk, tilføjer Lennart Qvist.

To-årige aftaler

På det seneste møde i Social- og Sundhedsudvalget var de øvrige sociale væresteder i kommunen også på dagsordenen, fordi værestederne har bedt om to-årige aftaler med kommunen, frem for som nu et-årige.

Af sagsfremstillingen til udvalget fremgår det, at to-årige aftaler ifølge værestederne vil give et mere sikkert fundament for deres drift, for medarbejdernes ansættelse og for investeringer i langsigtede vedligeholdelsesprojekter.

På mødet besluttede medlemmerne af Social- og Sundhedsudvalget at imødekomme værestedernes ønske, og sammen med de to-årige aftaler bygges der videre på det veletablerede årshjul i samarbejdet mellem værestederne og kommunen.

Årshjulet sikrer en koordinering og et stadig stærkere samarbejde mellem værestederne og kommunen, så brugerne oplever en mere sammenhængende behandling på tværs af kommune og civilsamfund.

- Ved at indgå to-årige samarbejdsaftaler med værestederne for 2022 og 2023 med et bredt og tværgående sigte samt faste møder vil Ringkøbing-Skjern Kommune fortsat kunne skabe en større samlet værdi for værestederne og ikke mindst for de brugere, der kommer på værestederne, siger Lennart Qvist.

De fire væresteder i Ringkøbing-Skjern er G-faktor og Café Røde Kors i Ringkøbing, Sømandscaféen Hvide Sande samt Café Værestedet Montana i Skjern.

Værestederne tilbyder støtte, social kontakt og et sundt måltid mad til ensomme og udsatte borgere. G-faktors målgruppe er unge, mens målgruppen for de øvrige væresteder primært er voksne borgere. Røde Kors Caféen har dog også et særligt fokus på familier.

 

FAKTA:

Ifølge Lov om Social Service § 104 skal kommunalbestyrelsen tilbyde ’aktivitets- og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene’.