5. marts 2018

Kaleche skal dække på Sandpladsen i Søndervig

Den nye overdækning under produktion på Schanflex i Egeris. Foto: Asker Geyti

Musikbands og entertainere kan fremover stå i ly for vind og vejr, når de skal levere underholdning på Søndervigs nye samlingsplads, Sandpladsen. Så snart vejret tillader det, går håndværkerne i gang med at opsætte den helt unikke overdækning, en kaleche, der kan trækkes op og ned efter behov.

Den særlige kalechefunktion, der er tegnet af Aarhus-arkitekterne Gjøde & Partnere, er valgt, fordi en fast overdækning vil være alt for udsat for vind og vejr i Søndervig. Den lille innovative virksomhed Schanflex i Egeris ved Videbæk har stået for udviklingen og fremstillingen af kalechen, der er den første af sin art. Overdækningen har et spænd på ca. seks meter og dækker et areal på ca. 24 kvadratmeter. Det betyder, at der bliver plads til et band med to-fire medlemmer og deres musikudstyr under overdækningen.

Prikken over i´et

- Det er simpelthen prikken over i´et, at Sandpladsen nu også får en overdækket scene, og det er glædeligt, at det er lykkedes at få det med i det fælles projekt, som vi i Ringkøbing-Skjern Kommune har gennemført i samarbejde med Realdania, siger Søren Elbæk. Han er formand for kommunens Erhvervs- og Vækstudvalg, der blandt andet har turisme som ansvarsområde.

- Det er samtidig en rigtig spændende løsning, der er valgt, og én som vi kan være stolte af. Den kan være med til at underbygge, at Søndervig er en af landets mest attraktive badebyer. Den lokale produktion af den unikke kaleche er endnu et eksempel på, hvad vores lokale virksomheder kan byde ind med. Jeg forestiller mig, at Schanflex kan ende med at få ordrer til andre steder i landet på lignende overdækninger, når den bliver kendt, tilføjer Søren Elbæk.

En flot løsning

I Søndervig er der også tilfredshed med det nye indslag på Sandpladsen.

- Vi er rigtig glade for, at vi får den særlige overdækning på Sandpladsen. Det bliver en flot løsning, og den giver os endnu bedre muligheder for at bruge pladsen til arrangementer til glæde for Søndervigs mange gæster og for os, der bor her, siger formanden for Søndervig Centerforeningen, Keld Hansen.

- Værdien af Sandpladsen stiger jo mærkbart, når der er mulighed for, at optrædende kunstnere - og ikke mindst deres instrumenter - kan stå i læ og i tørvejr, tilføjer Keld Hansen. Keld Hansen har været et aktivt medlem af styregruppen for sandplads-projektet.

Udgifterne til udviklingen og opsætningen af den særlige overdækning dækkes af Realdania og Ringkøbing-Skjern Kommune som en del af det samlede projekt for samlingspladsen i Søndervig. Sandpladsen er etableret som et led i Realdanias kampagne "Stedet Tæller" i 2017.

Den nye overdækning er konstrueret med et spil, så den kan trækkes op ved håndkraft. Når kalechen lukkes ned, lægges den ned i en kasse i flugt med terrænet. Låget vil fungere som en formidlingsplads for de lokale historier om Klittens Badehotel og sandflugten i området.

 

Fakta

Om Sandpladsen

Sandpladsen i Søndervig blev indviet sidste sommer. Samlingspladsen er udviklet i dialog med lokale borgere, forretningsdrivende og Ringkøbing Fjord Turisme i forbindelse med Realdania-kampagnen Stedet Tæller.

Naturen i Søndervig-området domineres af klitterne. Pladsen er derfor også omkranset af en række klitter, der skjuler P-pladserne på begge sider. Der er godt hundrede siddepladser, og i centrum er den store sandkasse, som særligt børnene er begejstrede for, men de voksne har også taget godt imod hele pladsen. Ved en optælling sidste sommer var der 400 voksne og børn, der opholdt sig på pladsen i løbet af knap fire timer.

De samlede udgifter til hele projektet, inklusive den nye sceneoverdækning, er knap 4,4 millioner kroner, som deles mellem Realdania og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Om Realdanias kampagne Stedet Tæller
Stedet Tæller er en Realdania-kampagne, der i 2017 støttede konkrete fysiske projekter i Danmarks yderområder, heriblandt 15 projekter i kystbyer. Målet med projekterne har været at forbedre kvaliteten i det fysiske miljø i samspil med kommunale strategier, styrke turismen og gøre kystbyerne bedre at bo i - året rundt.

www.stedet-tæller.dk