2. marts 2018

Is og ild: Pop up saunaer trodser vinterkulden i Hvide Sande

Is og ild: Pop up saunaer trodser vinterkulden i Hvide Sande

Først i baljen og så i tønden. Det er det unikke tilbud til de gale og til de genuine vinterbadere: Medbring eget brænde og badehåndklæde – og eventuelt en isøkse - så er du klar til et iskoldt dyp for så at blive varmet godt igennem i de to tøndesaunaer, der lige nu står til fri afbenyttelse i vandkanten på havnens arealer ved havneindsejlingen.

I virkeligheden er tøndesaunaerne en del af et designeksperiment, der undersøger fremtidens kystturisme. Men nu stilles saunaerne også til rådighed for lokale og sommerhusgæster i en begrænset periode:

- Vi har fået så mange positive tilbagemeldinger fra deltagere i eksperimentet og mange har spurgt, om det ikke kunne gøres til noget permanent, at vi har besluttet at lade tøndesaunaerne stå indtil i hvert fald slutningen af marts, fortæller Cathrine Randrup Wagner, turismeudviklingskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det står enhver frit for at sætte sig ind i saunaerne og lade sig svøbe i varmen midt i vinterkulden, blot skal man sørge for at efterlade saunaerne, som man gerne selv vil finde dem:

- Vi stiller saunaerne til rådighed, men man skal selv medbringe brænde og tænde op, fortæller Cathrine Randrup Wagner, der håber at saunaerne kan danne ramme for nogle helt unikke vinteroplevelser.

Ekstremsport for sanserne

Med de bundfrosne temperaturer, der har sænket sig over landet, kan det ikke undgå at blive en sanseoplevelse, der spænder fra den ene yderlighed til den anden. Og det at mikse forskelligheder er helt i designeksperimentets ånd, hvor man blandt andet undersøger hvilke oplevelseslag, der kan forstærke og udvikle det lokale autentiske islæt, som turisterne kommer for at opleve.

Sammen med tre vildmarksbade har tøndesaunaerne dannet ramme for workshops i projektet Rethinking Tourism in a Coastal City, der er et samarbejde mellem bl.a. Aarhus Universitet, Arkitektskolen og Ringkøbing-Skjern Kommune 

Vil du vide mere? Kig indenfor på https://www.rksk.dk/om-kommunen/projektsider/rethinking-tourism-in-a-coastal-city

Hvor: Tøndesaunaerne står på havnens arealer ud for parkeringspladsen på Dækmolevej ved Sydstranden. Man skal altså ikke gå ned til stranden, men i stedet gå op forbi toiletbygningerne og ned til vandkanten, så skulle saunaerne med udsigt ind over havneindsejlingen gerne vise sig.

Hvornår: Fra nu og indtil slutningen af marts.

Hvordan: Plancher på stedet forklarer, hvordan man tænder op og tømmer askebakken. Det tager cirka en halv time for saunaerne at varme op.

Pris: Det koster ikke noget, men man skal selv medbringe brænde og huske at efterlade saunaerne, så de er indbydende for de næste gæster.

Gode baderåd: https://www.respektforvand.dk/i-vandet/vinterbadning