5. december 2017

Finalen nærmer sig i Hvide Sande

Havnen i Hvide Sande

Som så ofte før stævner et skib ud mod solnedgangen fra Havnen i Hvide Sande, når byen længst mod vest i Region Midtjylland på lørdag den 9. december er vært for første del af det store afslutningsshow på det europæiske kulturhovedstadsår Aarhus 2017.

Denne gang er det dog ikke en trawler på vej ud på en nats fiskeri, men en slæbebåd lastet med en kunstinstallation som symbolsk sejler depechen videre til Leeuwarden. Sammen med Maltas hovedstad Valletta overtager den hollandske by rollen som europæisk kulturhovedstad i 2018.

Den officielle afslutning

Teater, drama og symbolik bliver der nok af i det ambitiøse afslutningsshow A Shared Moment i Hvide Sande. Hele den officielle del af showet varer en halv time fra klokken 17-17.30, og projiceres op på Isværket i Hvide Sande samt på siloer på havnen i Aarhus, før resten af afslutningsshowet flytter til Aarhus.

Inden skibet stævner ud, vil borgmestrene fra kommunerne i Region Midtjylland og regionsrådsformanden gå forrest i en procession af mennesker fra det gamle rådhus i Hvide Sande ned til havnen, hvor de vil have en aktiv rolle i aktiveringen af kunstinstallationen. Undervejs vil de passere 50 perkussionister i fuldt vigør, et kor på omkring 65 sangere og i Inderhavnen vil de møde en poetisk skibsballet ”danset” af lokale fiskerbåde.

Faktisk lover arrangørerne, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus2017 i samarbejde med Teatret OM, Musikskolen Ringkøbing-Skjern, Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Fjord Turisme, at det ambitiøse afslutningsshow bliver en oplevelse, der giver kuldegysninger. ”Showet vil tage dig med på en rejse gennem vintermørket og sende dig hjem med en oplevelse ud over det sædvanlige”, lover de.

Havnen, der til daglig er en arbejdende industrihavn, vil blive omdannet til en teaterkulisse badet i lyd og lysshow, så kuldegysningerne ventes ikke kun at skyldes, at vestenvinden i snit byder på 12 sekundmeter i Hvide Sande i december måned.

Arrangørerne anbefaler alligevel varmt tøj, og for at give besøgende godt med indre varme har de desuden tilrettelagt en folkefest fuld af aktiviteter og musik – også forud for de 30 officielle minutter, der sendes til alverdens TV-seere.

Forfest

Allerede fra klokken 14 står lokale FDF spejdere klar med lejrbål, hvor man kan lune sig med pandekagebagning, ligesom DGI indbyder til udendørs gymnastik og leg for alle. Ringkøbing-Skjern Ungdomsskole tilbyder skater- og street sport, parkour, brætspil og familieaktiviteter, mens man i Havnegade kan prøve at streetsurfe, der skulle være ligesom windsurfing, bare uden det våde slutresultat. For dem, der dårligt kan undvære julen en lørdag i december, kommer Ringkøbing-Skjern Museum med den grønne skovnisse fra Bundsbæk Mølle, som fortæller om og hjælper børn med at lave en klabautermand – en skibsnisse i træ. Til de voksne er der historier om kulturhovedstæder og nisser. Besøg den grønne skovnisse i Sportsfiskercentret.

På nyopståede musikscener rundt om i byen vil der fra klokken 14.30 bl.a. være STOMP. Det er en slags musikalsk parkour, hvor publikum bliver involveret i at skabe dynamisk og rytmisk slagtøjsmusik ved at slå på alt, hvad der er i byrummet af tønder, træ, metal, plastic etc.

Er man mere til genkendelige pop-numre spiller Folkeklubben ”popsange til den tænkende hjerne og det bankende hjerte” klokken 15 i Bredgade, ligesom alle kan synge med, når der er Spil Dansk Fællessang fra klokken 15.30.

Ved Mylius Eriksen Bryghus synger det 45 mand store shantykor Capstan gamle sømandsviser af flere omgange, ligesom den polske teatertrup Teater Brama overrasker med smil, grin og varme.

Lokale Emilie underholder med guitar og sin letgenkendelige stemme, og bevæger man sig ned mod Manøvregangen møder man i dagens anledning ikke bare de store maskiner, der til dagligt regulerer vandstanden mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet, men fra klokken 15.00 også Lars Greve og hans specielle musikalske univers.

Kom godt hjem

Foruden musikalske indslag, drama, spil og leg vil der dagen igennem være smagsoplevelser i de mange madboder – herunder også en stor variation af varme – og varmende drikkevarer.

Når mørket falder på, og det officielle program for Kulturhovedstadsåret har sendt slæbebåden afsted til havs mod ikke så fjerne kyster i Holland, vil DJ Direct fylde sjælen med det sidste pust kærlighed, så alle sendes godt hjem fra Hvide Sande.