14. november 2018

På energitur i Naturens Rige

På energitur i Naturens Rige

Hvor stor er egentlig en vindmøllevinge, når perspektivet ikke forpurres af, at den hænger højt oppe i luften?

Dét var én af de ting, deltagerne på Energi2020-Tour i Naturens Rige ved selvsyn fik at se, da turen mandag gik via Vestas’ nacellefabrik i Ringkøbing og vingefabrikken i Lem. På de to fabrikker produceres nogle af de største vindmøller i verden.

- Det var en stor oplevelse at besøge Vestas’ to fabrikker og at se dimensionerne, siger en af de inviterede journalister på turen, Jesper Tornbjerg fra branchewebsitet Dansk Energi. Han tilføjer, at muligheden for at netværke med fagfolk og kolleger samt det faktum, at det altid er mere interessant at komme ud i virkeligheden end at læse en rapport var bidragende til, at han takkede ja til turen. 

Energi2020-Touren, der er arrangeret af Ringkøbing-Skjern Kommunes Energisekretariat i samarbejde med netop Vestas og Hotel Fjordgården, der er en del af det grønne energisamarbejde i kommunen, har det formål at placere Ringkøbing-Skjern Kommune eftertrykkeligt på den bæredygtige energis Danmarkskort.

Derfor var idéen med energituren at give et kig indenfor hos nogle af de globale erhvervsvirksomheder og teknologisk avancerede energiproducenter med banebrydende udvikling og innovation inden for grøn energi, der er i kommunen - samt at give et historisk twist på det grønne eventyr, der startede i Vestjylland.

Ambitiøs vision

Med på programmet var også et besøg på Danmarks største energipark Nørhede-Hjortmose, før borgmester Hans Østergaard fortalte om Energi2020-visionen, der sigter imod, at kommunen allerede i 2020 skal være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi:

- For at nå i mål med vores Energi2020 vision, skal vi spare på energien - og vi skal producere vedvarende, grøn energi. Derfor samarbejder vi med Energirådet, frivillige og professionelle om en række indsatser som f.eks. nye vindmøller, nye biogasanlæg, udfasning af oliefyr, nye solcelleanlæg, mindre energiforbrug til transport og meget mere, fortalte Hans Østergaard og tilføjede:

- Energi2020 er så ambitiøs, at flere har tvivlet på, om det overhovedet er muligt at nå i mål. Men i min verden skal visioner være ambitiøse. Der skal være noget på spil. Og så handler det om at sætte en retning.

Og i 2020 er vi sandsynligvis nået 93 procent i mål. Er det så en fiasko? Nej, tværtimod. Det er en kæmpe succes. Alternativet – ikke at gøre noget – havde været meget værre. De 100 procent runder vi sikkert i 2021. Hovedsagen er, at vi har bevist, at en kommune i høj grad kan bidrage til den grønne omstilling.

Endnu en frontløber

For deltagerne i Energi2020-Touren bød tirsdagen i Ringkøbing-Skjern Kommune på et besøg hos Solid Group, der bl.a. producerer husstandsvindmøller, ligesom en hurtig afstikker lige udenfor kommunegrænsen førte til et møde med en anden frontløber i den grønne omstilling: Den 43 år gamle, men stadig velfungerende Tvind-vindmølle i Ulfborg. Dagen sluttede på Ringkøbing Fjernvarmeværk, der har en vision om, at være en selvstændig, attraktiv leverandør af billig, fossilfri varme med høj forsyningssikkerhed.

Adspurgt, hvad han tager med sig hjem fra Naturens Rige, svarer Jesper Tornbjerg, at Energi2020-visionen og WestWind24-planerne om et elbils-race a la Le Mans-løbet rundt om Ringkøbing Fjord er så visionære tiltag, at han løbende kommer til at beskæftige sig med begge dele de kommende år.

- Men her og nu er det nok den fantastiske oplevelse det var at besøge Vestas’ to fabrikker og deres rolle i lokalsamfundet, jeg tager hjem og skriver om. Dét og så Tvindmøllen, der var forud for sin tid, en legende og referencepunktet for mange andre i branchen, siger han.

 

FAKTA:

Læs mere om Ringkøbing-Skjern Kommunes Energi2020-vision her: www.energi2020.dk