13. november 2020

Vil du leve et grønnere liv i Naturens Rige?

colourbox

”Lev for det halve”. Dét er titlen på den bestsellerbog, som journalist, forfatter og foredragsholder Nanna Hyldgaard Hansen har skrevet med udgangspunkt i egne erfaringer med at skrue op for livskvaliteten samtidig med, at familien reducerede deres forbrug - og klimapåvirkning.

Det er også titlen på det første af en række foredrag om bæredygtighed, grøn omstilling og klima, som starter på Tarm Bibliotek på mandag den 16. november med netop Nanna Hyldgaard Hansen, og som foreløbig løber over vinteren og foråret 2021.

Bag foredragsrækken står Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med Naturkraft, Ringkøbing-Skjern Folkeuniversitetet, Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne, AOF, LOF, Vestjyllands Højskole og Innovest.

- Formålet er at koble folkeoplysningen med kommunens styrkeposition inden for energi og grøn omstilling, fortæller videnkoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, Sara Jørgensen og tilføjer:

- Foredragsrækken tager udgangspunkt i Ringkøbing-Skjern Kommunes Energi2020-strategi, fordi vi har et ønske om at fortælle borgerne, at vi lever i en kommune med et særligt fokus på den vedvarende energi.

Ringkøbing-Skjern Kommune har siden 2008 haft en vision om, at kommunen skulle være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2020.

- Det centrale i foredragene er spørgsmålet om, hvordan vi hver især kan bidrage til, at vi som samfund kan blive 100 procent selvforsynende med vedvarende energi, fortæller Sara Jørgensen og peger på, at foredragene dykker direkte ned i den enkeltes liv:

- Hvad kan man selv gøre for en grønnere fremtid, og hvor ligger er den enkelte borgers ansvar. Det er noget af dét, foredragsholderne vil tage fat i.

Programmet, der gennem Forskningens Døgn også involverer forskere fra Aarhus Universitet, byder på en god blanding af borgernære livsstilsændringer og foredrag af mere teknisk, akademisk karaktér.

Sidstnævnte f.eks. i foredraget om solceller på Videbæk Bibliotek den 10. december, hvor lektor ved Syddansk Universitet Kasper M. Paasch vil fortælle om solcelleanlæg under titlen ”Solcelleteknologi - Muligheder og udfordringer”.

Frem til april 2021 vil der desuden være foredrag med titler som ”Klimaforandringer i historisk perspektiv” om fortidens forklaringer på fremtidens klimaudfordringer og ”Hvordan når verden 100% målet via Vind, Vand og Sol?”

Herudover vil der være foredragene ”Sundhedsgevinsterne ved plantebaseret kost” om fordelene ved kødfrie dage og ”Invitér naturen ind i haven” om biodiversitet og dens betydning for den grønne omstilling.

- Vi arbejder allerede på en række nye foredrag senere på foråret fortæller Sara Jørgensen og afslører, at der vil bl.a. blive afholdt foredrag og workshop om kompostering og gødning på Vestjyllands Højskole, og en temadag om elbiler på Naturkraft.

 

FAKTA:

På kommunens hjemmeside kan du læse mere om foredragene og bestille billetter: https://energi2020.rksk.dk/arrangementer. 'Besøg klimasekretariatets hjemmeside her: https://klimaplana.rksk.dk/

Se programmet her: