12. januar 2018

Nu rykker de første tilflyttere ind i Pendlerhuset

Nu rykker de første tilflyttere ind i Pendlerhuset

Da Økonomiudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune tilbage i efteråret 2015 bevilligede et rente- og afdragsfrit lån på 500.000 kr. til opførelse af et pendlerhus, var det med det erklærede formål at gøre beslutningen om at flytte til kommunen nemmere for folk udefra.

Pengene til huset tog byrådspolitikerne fra den åbne vækstpulje. Puljen er sat i verden for at øge antallet af arbejdspladser i kommunen og tiltrække nye borgere. Pendlerhuset stod færdigbygget i sommer, og den 15. januar flytter den første familie udefra så ind i Pendlerhuset på Søparken i Tarm. Oven i købet med tre børn.

- I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi de senere år arbejdet målrettet på at tiltrække nye borgere og øge bosætningen i kommunen. Derfor er vi glade, hver gang nye beboere vælger at flytte hertil, siger borgmester Hans Østergaard.

Ideen om at bygge et alternativ til, at folk skal pendle ind og ud af kommunen, kom fra en gruppe initiativrige borgere. Skjern-Tarm Håndværker- og Industriforening greb idéen, og lokale virksomheder har stået for byggeprocessen af huset, der er tegnet af Daugaard Arkitektfirma i Tarm. 

- Vi er gået efter høj kvalitet i alle de valg, vi skulle træffe, så huset appellerer til moderne familier, og vi glæder os til, at den første familie flytter ind og tager huset i brug, siger Carl Henrik Christiansen, næstformand for Skjern-Tarm Håndværker- og Industriforening. Han tilføjer, at Pendlerhuset ud over at være en praktisk foranstaltning for nytilflyttere i kommunen også er et showroom for lokale håndværkeres kunnen.

Træt af at pendle

Den nye familie i Pendlerhuset, der foruden Helle og Jens Laugesen består af tre børn på henholdsvis 4, 8 og 10 år, flytter til kommunen fra Henne Stationsby, hvor de har boet i 12 år.

- Jeg har arbejdet i Skjern i fire år og min mand arbejder i Tistrup, så vi ligger og kører enormt meget og er ret trætte af at pendle. Derfor blev vi enige om, at vi skal bo i en af de byer, vi arbejder i – og så søgte vi herop, fortæller Helle Laugesen, der arbejder som udlandsassistent i Skjern Bank.

Hun kalder Pendlerhuset en rigtig god chance for at finde ud af, hvad Skjern-Tarm området har at byde på, og peger på, at Pendlerhuset gav en mulighed for at finde noget permanent i området:

- Vi solgte vores hus i sommer med overtagelse 1. februar. Efteråret blev brugt på at kigge på huse i Skjern. Til sidst faldt valget på nybyggeri, og vi går nu i gang med at bygge hus i Ganeråparken, fortæller Helle Laugesen. Pendlerhuset har som sådan ikke gjort en forskel på familiens beslutning om at flytte til Ringkøbing-Skjern Kommune, fordi beslutningen egentlig var truffet. Men som hun siger:

- Muligheden for, at vi kunne flytte ind i Pendlerhuset har givet lidt ro på i processen med at finde den rigtige løsning. Det giver tid til at finde det rigtige hus i området.

Udover at begrænse tiden på landevejen til og fra arbejde, glæder Helle Laugesen sig også til at børnene i fremtiden kan cykle til og fra skole og fritidsaktiviteter. Trods den midlertidige bopæl i Pendlerhuset i Tarm, startede den yngste i børnehave i Skjern efter nytår; de to ældste starter på Amagerskolen i denne uge. Dermed springer de et skoleskift over, når familien rykker fra Pendlerhuset til deres eget nybyggede hus engang til sommer.

 

 

FAKTA

Pendlerhuset har modtaget 500.000 kroner fra den åbne vækstpulje i Ringkøbing-Skjern Kommune. Pengene er givet som et rente- og afdragsfrit lån. Ved et eventuelt salg skal pengene betales tilbage eller videreføres til opførelse af et nyt pendlerhus. Den øvrige finansiering af huset er sket gennem kreditforening og banklån til almindelige lånevilkår.

Kommunens åbne vækstpulje er på ca. 10 mio. kroner om året fra 2015 til og med 2020. Alle er velkommen til at søge midler fra puljen. Målet med vækstmidlerne er at øge antallet af arbejdspladser i kommunen samt tiltrække nye borgere til området. 

Skjern-Tarm Håndværker- og Industriforening er bygherrer på Pendlerhuset. Det nybyggede pendlerhus i Søparken 15 i Tarm er 161 kvm stort og ligger særdeles attraktivt med udsigt over sø og å og blot 500 meter til bymidten. Læg dertil lækre materialer, arkitekttegnede, gennemtænkte rum med et minimum af spildplads, lave energiomkostninger og god plads til en moderne familie.

Tilflyttere kan leje sig ind i en prøveperiode på et år, som kan forlænges i forbindelse med at, et huskøb eller en nybygning af et hus i området skal falde på plads. Formålet er, at give potentielle tilflyttere det sidste puf i retning af at bosætte sig permanent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Huslejen i Pendlerhuset er 9.700 kr. om måneden plus forbrug. Kravet for at få sit navn på lejekontrakten er, at ansøgerfamilien skal bo udenfor kommunen, og at mindst én voksen i familien skal have fast arbejde indenfor Ringkøbing-Skjerns kommunegrænser.