10. oktober 2018

Frivilligt engagement giver travlhed hos FrivilligVest

Frivillige var med til at gøre det store afslutningsshow på Europæisk Kulturhovedstadsår på havnen i Hvide Sande i december sidste år til en mindeværdig begivenhed

Frivillige var med til at gøre det store afslutningsshow på Europæisk Kulturhovedstadsår på havnen i Hvide Sande i december sidste år til en mindeværdig begivenhed

Hvordan får man fat på nogle engagerede frivillige til at stå for et eSportshold? Og hvilke lovkrav skal en ny forening leve op til? Hvordan er det med medlemslister og EU's nye persondataforordning? Eller hvad med pengene - hvordan skaffer man midler til fodbolde og foreningskaffe i det frivillige arbejde?

I Ringkøbing-Skjern Kommune omtaler vi os selv som danmarksmestre i frivillighed - og mindst 57 procent af os arbejder da også frivilligt en gang imellem. Det er flere end andre steder i landet.

For at sikre påskønnelsen af og opbakningen til det enorme frivillige engagement støtter Ringkøbing-Skjern Kommune sammen med Socialstyrelsen frivilligcenteret FrivilligVest, hvor foreninger og grupper af borgere, der gerne vil stifte en forening kan få råd og vejledning - og praktisk hjælp.

Det er en service, som flere og flere borgergrupper og foreninger benytter sig af. Og det er et godt tegn, siger Susanne Rystok:

- Det betyder, at folk engagerer sig, og at foreningerne ved, at vi er her for at hjælpe dem i det daglige. Folk lægger i forvejen rigtig mange kræfter og timer i frivilligt arbejde, så vi er glade for at kunne hjælpe dem med det praktiske arbejde. De fleste engagerer sig jo i en forening, fordi de interesserer sig for skak eller kulturformidling eller hvad foreningen nu arbejder med. De gør det ikke for at være nødt til at sætte sig ind i EU's persondataforordning eller §18-midlernes ansøgningsprocedure, forklarer Susanne Rystok.

Hun tiltrådte som leder af FrivilligVest i marts i år og kan se, at antallet af henvendelser fra de ca. 800 frivillige foreninger i medlemskartoteket stiger:

- Foreningerne, der har tilmeldt sig vores medlemsliste, modtager information om kurser, foredrag og andre arrangementer. Og foreningerne kan komme og få sparring og hjælp til at oprette en forening og til at søge fondsmidler fra f.eks. Ildsjælepuljen og §18-midlerne til at drive den, fortæller Susanne Rystok, og tilføjer:

- Vores medlemsservice er det fundament, vi baserer vores arbejde på.

Værter søges

Et af de områder, hvor FrivilligVest yder en uvurderlig hjælp, er, når der skal skaffes frivillige til enkeltstående arrangementer som f.eks. da der var brug for frivillige korsangere og slagtøjsspillere til det store afslutningsshow på det europæiske Kulturhovedstadsår i Hvide Sande i december sidste år - eller når der i regi af EU's Frivillighovedstads-år afholdes konference om frivillighed i begyndelsen af december:

- Ringkøbing-Skjern Kommune har i samarbejde med Aarhus, der er udnævnt som frivillighovedstad, arrangereret konferencen som bl.a. finder sted i Ringkøbing. Der er vi i FrivilligVest allerede nu ude og lede efter frivillige værter til indkvartering af konferencedeltagere fra hele Europa, fortæller Susanne Rystok.

Hun tilføjer, at frivilligcenterets mission om at udvikle og udbrede det frivillige engagement også viste sig til fulde, da der den 18. august blev afholdt Danmark Dejligst i Naturens Rige-festival på Bundsbæk Mølle, og kommunens mange frivillige dels fik anerkendelse og synlighed - og dels fik del i overskuddet til deres aktiviteter.

 

FAKTA:

Frivillighedskonferencen, der afslutter det europæiske frivillighedsår, finder sted den 3.-5. december. FrivilligVest leder efter frivillige værter til europæiske konferencegæsters overnatning for den 3. til 4. december. Interesserede kan henvende sig til: frivillig@frivilligvest.dk eller elsebeth@frivilligvest.dk

Det er gratis for frivillige foreninger og organisationer at være medlem af FrivilligVest. Interesserede kan tilmelde sig på frivilligvest@frivilligvest.dk

Læs mere på www.frivilligvest.dk