3. oktober 2022

Kunstner vinker og cykler rundt om fjorden

Kunstner vinker og cykler rundt om fjorden

Når børn lærer at vinke, er både de og deres forældre glade og stolte. Når vi siger hej og farvel er et vink en helt almindelig gestus. I de nye konstante videomøder har vi udviklet et særligt udfoldet hånd-vink. Med andre ord: Vi vinker. Tit. Og som regel som en venlig gestus.

Det vink har den prisvindende multimediekunstner Claudia Janke også taget til sig. Gennem flere år har hun besøgt alle 27 europæiske lande og her lavet film med flere end 400 borgere, der vinker. Nu kommer Claudia Janke til Ringkøbing-Skjern Kommune for at invitere alle til at deltage i Wavelength, hendes offentlige kunstperformance og film, der forbinder mennesker igennem den simple, men stærke gestus det er at vinke.

Alle er inviteret til at være med.

I samarbejde med Swinging Europe tager Claudia Janke på en unik tur gennem Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner, der også lægger asfalt til debuten for den magiske Wavemobile. På papiret er Wavemobilen en elektrisk ladcykel udstyret med en dobbeltsidet LED-videoskærm drevet af batterier, men i virkeligheden fungerer den som en fredsmobil, nysgerrighedsmagnet, vinkegenerator, samtalestarter og øjeblikkelig filmskærm, alt i én. Det er omdrejningspunktet i Jankes cykeltur og en unik metode til at bringe kunst, der vækker spænding, nysgerrighed og glæde, hvor end den dukker op, til uventede steder.

- Det er jo det, kunst kan; skabe forundring og dermed sætte nye perspektiver på vores dagligdag. Den usædvanlige cykel vil helt sikkert vække undren og helt automatisk give anledning til at få startet en god snak, siger Per Høgh Sørensen, afdelingsleder i Land, By og Kultur i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ugens lange cykeltur begynder i Ringkøbing mandag. Tirsdag går turen til Hvide Sande, inden hun onsdag cykler til Bork Havn og Sdr Bork. Torsdag besøger hun blandt andet Hemmet og Vostrup, inden dagen slutter med filmfremvisning og vink på Blåkilde Efterskole. Fredag cykler Claudia Janke til torvet i Skjern, før turen går til Stauning og Velling. Lørdag den 8 oktober klokken 11 sluttes turen af på torvet i Ringkøbing, hvor filmen med ugens mange vink bliver vist.

- Det er et ambitiøst, unikt og modigt foretagende og statement; at fremme solidaritet, samfundsmæssig sammenhængskraft og grøn, miljøvenlig by- og landkultur og ideer med lavt kulstofindhold, når man som Claudia Janke på den måde bevæger sig rundt på en elcykel til de forskellige byer, siger Per Høgh Sørensen.

 

 

Fakta:

Claudia Janke

  • multimediefotograf og kunstner
  • bor i London
  • i de sidste 20 år har den tyskfødte kunstner rapporteret om menneske- og kvinderettighedsspørgsmål rundt om i verden med en bred vifte af nationale og internationale hjælpeorganisationer og redaktionelle kunder som Røde Kors, Red Barnet og Refugee Action samt The Guardian, Spiegel og Terra Mater.
  • Janke arbejder i offentlige rum og skaber kraftfulde visuelle historier og kunstinstallationer og udforsker måder at forstærke vores fælles menneskelighed gennem deltagende engagement.
  • se Claudia Jankes kunstneriske arbejde her: https://www.claudiajanke.com/