3. oktober 2022

Ny visuelt stærk kortfilm fra Naturens Rige

Foto fra filmen. Foto: Camillo Springborg

Kunsten at falde afspejler det landskab og miljø, den er optaget i, og kredser om mødet mellem mennesker og vores evne til at favne forandringer.

Når kortfilmen ”Kunsten af falde” får lokalpremiere i Ringkøbing Bio den 14. oktober, er der ikke kun tale om endnu en filmproduktion i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kortfilmen, der er optaget on location i Kloster og Velling, er også delvist et resultat af kommunens filmsatsning, der bl.a. sigter efter at hjælpe nye filmtalenter på vejen mod de helt store biograflærreder og filmstjerner.

Som den eneste danske kommune har Ringkøbing-Skjern Kommune nemlig en filmstrategi - og en filmkonsulent, der dels arbejder for at trække filmproduktioner til området og dels for at give nye filmtalenter en hjælpende hånd fremad mod en karriere inden for filmens verden.

Og filmkonsulent Rebecca Molders peger på, at instruktøren Ida Kat Balslev, der også er medforfatter på manuskriptet til ”Kunsten at falde”, selv falder inden for begge disse kategorier.

- Her i Ringkøbing-Skjern Kommune støtter vi de unge og hjælper talenterne på vej. Når unge instruktører skal skabe sig en karriere, skal de have en portofølge og en vis portion erfaring at kunne vise frem, og for filminstruktører er det ensbetydende med ”kortfilm”, forklarer Rebecca Molders og tilføjer:

- Derfor har vi støttet Ida Kat Balslev og resten af filmholdet, bl.a. med at finde locations. Som filmkonsulent kan jeg hjælpe med at åbne døre for filmholdet. Det gælder både i den kreative proces med udvikling af idé og manus, eller mere konkret i forhold til at finde kontakter til de relevante locations. Det er ikke nogen selvfølge, at unge talenter bliver hjulpet på vej, men det gør vi altså i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Mød filmholdet i biografen

Rebecca Molders har set den færdige kortfilm og kalder ”Kunsten at falde” en ’fortælling, der er forankret i det vestjyske landskab og som er rigtig flot på billedsiden’.   

Hun opfordrer derfor til, at man sætter et X i kalenderen og møder op, når Ringkøbing Bio viser kortfilmen ved en særvisning den 14. oktober.

Her vil man kunne møde Ida Kat Balslev og andre medlemmer af filmholdet og høre om deres oplevelser med filmoptagelserne i det vestjyske.

Og på det store lærred vil man kunne se en visuelt forankret fortælling om mødet mellem mennesker og om individets evne til at favne forandringer.

- I filmen lever præsten Karl et fredsommeligt liv som enkemand i en lille vestjysk by, indtil en kunstner kommer udefra og vil opstille en høj skulptur. Uden at sige for meget, danner filmen paralleller til virkeligheden, forklarer Ida Kat Balslev.

Mødet mellem mennesker

Noget af det, der inspirerede hende ved at arbejde i Ringkøbing-Skjern Kommune – og som ”Kunsten at falde” afspejler - var kontrasterne i landskabet, de pludselige vejrskift, samspillet mellem mennesker, rytmen og sproget i lokalområdet – og mødet mellem lokale og folk udefra:

- ”Kunsten at falde” skildrer et møde med en virkelighed, der er, hvor den optages. Det var blevet en fuldstændig anderledes fortælling, hvis vi havde optaget et andet sted end i det flade, men kontrastfyldte og vilde fjordkystlandskab i Kloster og Velling, forklarer Ida Kat Balslev og tilføjer:

- Vi har prøvet at udvikle fortællingen, så den favner stedet. Og vi har prøvet at integrere fortællingen i omgivelserne, så der er sket en dialog imellem det lokale og de nyankomne. At lave en film sådan et sted har sit eget øko-system. Det særlige lyssammenspil med landskabet har påvirket vores valg af lokations og formet det visuelle sprog i filmen, og de lokale steder, som Søren Pedersens landbrug og kirkekontoret ved Ny Sogn Kirke har sikret en autenticitet. I postproduktionen har rytmen i sproget påvirket vores klippestil. Om det er lykkedes må være op til publikum at bedømme.

Som instruktør mærkede Ida Kat Balslev også lokalområdet på andre måder:

- Vi har mødt en kæmpe velvilje, siger hun og forklarer:

- I København eller Aarhus, hvor der er flere filmproduktioner, er det ikke helt så omfavnende, men i Ringkøbing-Skjern har vi været fuldstændig overvældet over folks åbenhed og over den tillidserklæring, vi er blevet mødt med. Det har været helt fantastisk.

 

FAKTA:

Kortfilmen ”Kunsten at falde” er filmet on location i Kloster og Velling. Manuskript Johan May Nitschke og Ida Kat Balslev; instruktion Ida Kat Balslev, fotograf Carl August Jansson - sammen med et fantastisk filmhold og en lang liste af lokale.

Kortfilmen er færdigproduceret i juni 2022 med støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune, Statens Kunstfond, Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorck’ s fond, Aarhus Filmværksted, Danske Filminstruktører og Trust Rental.

”Kunsten at falde” bliver vist ved en særvisning i Ringkøbing Bio den 14. oktober kl. 18-20, hvor der også er en Q&A med instruktøren og medlemmer af filmholdet. Billetterne er gratis (bortset fra et beskedent bookinggebyr) og bestilles på biografens hjemmeside http://ringkobing-biograf.dk

 

Om ”Kunsten at falde”:

Præsten Karl lever et fredsommeligt liv som enkemand i en lille vestjysk by. Men da kunstneren Birgitte kommer for at sætte et stort kunstværk op foran kirken, bestilt af menighedsrådsformanden, og Karls ærkefjende, Svend, slår det revner i Karls fortid. Karl gør alt, hvad han kan, for at sabotere opførelsen af værket. Men forandringens vinde blæser igennem den lille by.

Fotos fra filmoptagelserne.