12. oktober 2021

Nye Wild West Walk ’n’ Run-ruter til børn og bedsteforældre

Nye Wild West Walk ’n’ Run-ruter til børn og bedsteforældre

Da Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museum og Frivillig Vest i foråret afmærkede midlertidige 6-9 kilometer lange pop-up ruter til individuelle vandreture i Naturens Rige, væltede det ind med positive tilkendegivelser og glade smil i kommentarsporet til den tilhørende Facebook-side Wild West Walk ’n’ Run i Naturens Rige.

En del efterspurgte dog også kortere ruter eller muligheden for, at man kunne skyde genvej og afkorte en rute, så børn i alle aldre kunne være med på gåturen.

Derfor har Sundhedscenter Vest og Ringkøbing-Skjern Museums natur- og kulturformidler nu igen fundet de røde flag frem, og planlagt en række ruter specielt tilegnet børn og deres bedsteforældre eller andre voksne.

Oplevelser i naturen

Under paraplyen ”Tag mig med ud, bedstefar” vil den første af foreløbig i alt fem nye børnevenlige ruter allerede i den kommende weekend blive markeret i Tarm Kommune Plantage.

Hér lyder opfordringen, at børn og deres bedsteforældre (eller forældre) kommer ud og oplever naturen til fods på en 3-4 kilometer lang rute, markeret med små vejrbestandige røde flag.

- Børn elsker jo at lege sig gennem en gåtur i skoven, så hvorfor ikke udnævne dem til ekspeditionsspejdere, der skal sørge for at finde de røde flag? spørger natur- og kulturformidler ved Ringkøbing-Skjern Museum, Sabine Jensen.

Ligesom i foråret er det hende, der tager turen ud i skoven for at markere en rute, der ikke bare følger stierne, men også går off road og fører ad uvante veje forbi overraskelser og steder, man normalt måske ikke lige kommer.

- Forhåbentlig betyder det, at de får nogle rigtig gode oplevelser i naturen - og at de har lyst til at komme igen, siger Sabine Jensen.

Markerede ruter i hverdagene

Ruten i Tarm Kommuneplantage bliver markeret, så man kan gå den i første weekend af skolernes efterårsferie fra torsdag den 14.-17. oktober, hvorefter de små røde flag bliver sat op på en ny 3-4 kilometer lang rute i Snogdal Plantage den 21.-24. oktober.

Herefter bliver flagene sat op i Alkjær Lukke i Ringkøbing i hele uge 44, i Skjern Birk Plantage i uge 46 og i Herborg Bakker ved Videbæk i uge 48. Her vil ruterne være 2-3 kilometer lange og byde på naturdetektiv-opgaver til børnene undervejs.

- Tanken er, at skoler og børneinstitutioner også kan tage ud på tur på ruterne, når flagene står der i hverdagene, fortæller udviklingskonsulent i Sundhedscenter Vest, Trine Burmølle.

Hun peger på, at naturen er et godt klasseværelse og en fremragende legeplads – en legeplads, der oven i legen giver både motion, frisk luft og ufortyndet livsglæde.

- Når vi i Sundhedscenter Vest involverer os i at markere pop-up ruter i naturen, er det selvfølgelig fordi naturen er et kæmpe sundhedsmæssigt åndehul for både børn og voksne. Vi har alle sammen rigtig godt af at komme ud og få frisk luft og motion – og vi kunne jo se i foråret, at Wild West Walk ’n’ Run-ruterne trak rigtig mange ud i naturen, siger hun og tilføjer:

- Folk kan godt lide på forhånd at vide, hvor lang ruten er, at de kan finde ’hjem’ igen – og at de kommer forbi de særlige steder i naturen.

Fælles for turene er da også, at ruterne for en kort stund er så godt afmærket, at man ikke risikerer at fare vild, når man bevæger sig uden for de vante stier.

Ligesom i foråret introducerer naturvejleder Sabine Jensen også i denne omgang ruterne med en video, hvor hun fortæller, hvad man specielt bør lægge mærke til i naturen.

Dét gør hun på kommunens Wild West Walk ’n’ Run-facebookside, hvor man også kan lægge fotos og kommentarer op i kommentarsporet.