3. september 2021

Eksilvestjyder fejrer fem års jubilæum med fodboldkamp

Foto fra ST8000-holdet

For fem år siden sponsorerede Ringkøbing-Skjern Kommune spillerdragter til en gruppe eksilvestjyder, der savnede foreningslivet hjemme fra Vestjylland og derfor mødtes for at spille fodbold. Lørdag spiller de jubilæumskamp i Aarhus 

Fem år er der gået, siden en flok unge mænd med rødder i Skjern og Tarm-området kontaktede Ringkøbing-Skjern Kommune for at høre, om der muligvis kunne blive til ens spillerdragter på deres Aarhus-fodboldhold.

Det kunne der, og gennem Klub Eksilvestjyder sponsorerer Ringkøbing-Skjern Kommune nu fire andre eksilvestjyde-hold i universitetsbyerne foruden ST8000, der er navngivet efter S for Skjern, T for Tarm og 8000, som er postnummeret for Aarhus.

Lørdag den 4. september spiller ST8000 5-års jubilæumskamp i Aarhus, og medlemmer af Klub Eksilvestjyder i og uden for Aarhus er inviteret til en hyggelig netværksdag med en blanding af fodboldkamp, gourmet hotdogs kreeret af Bent Gråkjær af råvarer fra Naturens Rige samt specialøl fra Hvide Sande Bryghus.

- Vi dannede oprindeligt ST8000, fordi vi var en gruppe unge, der havde spillet sammen som ungdomsspillere hjemme i Skjern-Tarm-området, som nu boede og studerede i Aarhus og som savnede at spille fodbold og savnede det foreningsliv, vi havde været en del af hjemme i Vestjylland, fortæller Peter Stensig.

Han er konsulent og blandt initiativtagerne til holdet, hvor mange stadig holder sammen, hvor nogle er flyttet tilbage til Ringkøbing-Skjern Kommune efter endt uddannelse i Aarhus – og hvor alle ind imellem kommer hjem igen på træningslejr i Kulturcenteret i Skjern.

- Den største succesfaktor for holdet er, at vi stadig eksisterer, og at der stadig kommer nye unge kræfter til og fører holdet videre, forklarer Peter Stensig og tilføjer:

- For unge, der er flyttet til Aarhus og står med et nyt studie, et nyt studiejob og en ny lejlighed, er det rart, at man kan møde nogen, som man ikke nødvendigvis kender på forhånd, men som man alligevel har en fællesskabsfornemmelse med, og hvor der er en jargon, som man måske kan genkende fra foreningslivet hjemme i den lokale klub.

Peter Stensig understreger, at kommunen og lokale virksomheder med sponsorater til bl.a. spillertrøjer er med til at fastholde unge vestjyder i Aarhus til Vestjylland – noget, der netop er formålet med kommunens Klub Eksilvestjyder.

- Vores fælles trøje danner rammen om holdet og fastholder os i et fodboldfællesskab. At der står Ringkøbing-Skjern Kommune og f.eks. Skjern Bank på vores trøje bidrager til en stabil fortælling om vores hold. Dét, at vi alle sammen har rod i Ringkøbing-Skjern Kommune, er det unikke i det, forklarer Peter Stensig.

Jubilæumskampen lørdag markerer samtidig en ny begyndelse på aktiviteter i Klub Eksilvestjyder, der ligesom resten af samfundet har været lagt ned af corona-nedlukningen.

- Vi glæder os da helt vildt til kampen og til at se venner og familie igen. Det, at kommunen bakker op om kampen og byder på gourmet hotdogs og special-øl betyder, at hele kulissen bliver løftet til et niveau, som er superfedt, og som tiltrækker folk til fællesskabet. Uden det havde vi bare spillet en kamp og taget en dåseøl bagefter, siger Peter Stensig.

På Rådhuset i Ringkøbing glæder marketingkoordinator Margrete Sørensen sig også til lørdagens Klub Eksilvestjyder-arrangement.

Sammen med kommunens bosætningskoordinator er hun tovholder på Klub Eksilvestjyder, og inden fodboldkampen holder hun lørdag et kort oplæg for de fremmødte eksilvestjyder. Her vil hun fortælle, hvad Klub Eksilvestjyder kan hjælpe med i forhold til at matche de unge med en af de lokale virksomheder i forbindelse med praktik eller kandidatopgave – og minde de unge om, at de kan få deres CV sendt ud til over 700 lokale virksomheder, hvis de har planer om at flytte hjem.

- Vi glæder os til at få sparket gang i endnu en sæson i Klub Eksilvestjyder. Vi ved, at det betyder rigtig meget for de unge eksilvestjyder at de gennem Klub Eksilvestjyder får en ramme at mødes i – og vi kan se, at de gennem Klub Eksilvestjyder bevarer en tilknytning til Ringkøbing-Skjern Kommune. På programmet er fodbold, men mange kommer også ’bare’ for at møde venner og bekendte hjemmefra og for at netværke, siger hun.

På programmet lørdag den 4. september 2021 er følgende:

Kl. 11.30: Velkomst v/Erik Viborg, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune

Kl. 11.35: Hvad kan Klub Eksilvestjyder gøre for dig? v/Margrete Møller Sørensen, marketingkoordinator Ringkøbing-Skjern Kommune

Kl. 11.45: Jubilæumstale v/Peter Stensig initiativtager til ST8000

Kl. 11.50: Løbende servering af gourmethotdogs v/Bent Gråkjær, som ved ALT om lokale fødevarer i din hjemstavnskommune

Kl. 12.00: Kampstart. ST8000 møder FC Vestkysten

Kl. 14.45: Køkkenet og servering lukker

Kl. 15.00: Tak for i dag. Farvel og på gensyn

Arrangementet, der er for medlemmer af Klub Eksilvestjyder, finder sted i Vejlby Skovbakken Aarhus, Banen ved Hvidkildevej 17. Det er gratis at deltage.

 

FAKTA:

Udover ST8000 i Aarhus sponsorer Ringkøbing-Skjern Kommune følgende lukkede eksilvestjydefodboldhold:

Fuglebakken KFUM

Fugleklatten RS

Christiansbjerg CIF

På Frederiksberg/i København

 

Ringkøbing-Skjern Kommune oprettede Klub Eksilvestjyder i januar 2016 med henblik på at fastholde kontakten til unge fraflyttere, når de flytter fra kommunen for at studere eller lignende.  

Der er nu ca. 1.500 medlemmer af Klub Eksilvestjyder.

Nuværende og kommende eksilvestjyder kan tilmelde sig Klub Eksilvestjyder via kommunens hjemmeside her: www.rksk.dk/eksilvestjyder og holde sig opdateret på stillingsopslag, events o.l. her: https://www.facebook.com/klubeksilvestjyder/