Naturens Rige på podiet til klimafolkemøde
Dele-elbiler i landsbysamfund, ladestandere til cykler og elbiler samt gratis energitjek af 1.000 borgeres hjem.
Dét er bare et par af de gode eksempler, der forklarer, hvorfor Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt de kommuner, der bliver fremhævet i programmet for årets klimafolkemøde i Middelfart.
Sammen med værtsbyen er Frederikshavn, Skive, Horsens, Sønderborg, Høje Taastrup og altså Ringkøbing-Skjern Kommune energibyer/-kommuner, der går forrest i den grønne omstilling – og derfor også byer/kommuner, som trækkes frem på Klimafolkemødet i Middelfart.
På programmet på folkemødet, der kører frem til i morgen, lørdag er bl.a. debat om borgerenergifællesskaber som en ny mulighed for at realisere lokale projekter med vedvarende energi. Det er her, erfaringerne med eldelebiler og energitjek under kommunens COBEN-projekt, bliver præsenteret.
Blandt de øvrige emner på programmet i Energibyerne er spørgsmålet, om det er kommunal greenwashing, når kommunerne arbejder for en grøn omstilling – eller om de ambitiøse kommuner virkelig kan gøre en forskel. Her stiller borgmester Hans Østergaard op i panelet med borgmestrene fra de øvrige seks energibyer for at fortælle, hvad de konkret vil gøre for at nå målet om 70 procents reduktion i CO2-udledningen inden 2030.
- Vi er godt på vej mod målet, siger Henning Donslund, specialkonsulent i Energisekretariatet i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Han understreger, at byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune allerede i 2008 vedtog en ambitiøs energistrategi, og at efterfølgende byråd på tværs af partifarver har arbejdet vedholdende for den grønne dagsorden.
- Vores Energi2020-strategi betyder, at vi i dag er 150 procent selvforsynende med strøm fra vedvarende kilder. I den reviderede energistrategi for 2019-2023 har byrådet sigtet endnu højere og tilføjet en vision om, at Ringkøbing-Skjern kommune også skal være 100 procent fossilfri i 2040 – ti år før resten af Danmark.
Et af de spørgsmål, der også bliver stillet til bl.a. Ringkøbing-Skjern Kommune på klimafolkemødet er, om kommunen kan snakke landbruget grønt.
Landbruget udgør en meget stor del af den resterende CO2 udledning i kommunen, siger Henning Donslund og peger på eksisterende projekter, hvor kommunen i samarbejde med forskere, landbrugsskoler og partnere i Norge og Sverige allerede nu arbejder med forsøg, der skal give grobund for et fossilfrit landbrug.
Med på programmet er også de unge, bl.a. Christopher Dyrvig fra Astrup. Som medlem af Grønt Generationsråd stiller han op til paneldebat om unges indsats og holdning i klimadebatten.
FAKTA:
Læs mere om Ringkøbing-Skjern Kommunes grønne ambitioner på: https://energi2020.rksk.dk/
- 2. september 2024
Danmarks flotteste busskur indvies i landsby med 950 beboere - 12. september 2024
Nye regler for at komme af med asbest og eternit - 24. september 2024
Lær at tackle-forløb kan hjælpe dig med at passe bedre på dig selv - 12. september 2024
Livets cirkel bliver til lyskunst i Ringkøbing Havn - 16. september 2024
VR-briller får børn til at slappe af i tandlægestolen - 19. september 2024
Ny planlægning for Æ Gammel Havn 46 i Hvide Sande