25. september 2018

Ræs med grønne ambitioner: Vil skabe verdens mest innovative event for elbiler

Ræs med grønne ambitioner: Vil skabe verdens mest innovative event for elbiler

Komiker Jan Gintberg og journalist Anders Agger har netop sammen med borgmester og viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard og Søren Elbæk, løftet sløret for en ny og meget ambitiøs satsning.

Sammen vil parterne skabe verdens mest omtalte og innovative event for eldrevne køretøjer. En kombination af et 24-timers race, ekspertkonference og folkefest skal tiltrække de absolut førende leverandører og bilproducenter inden for grøn transport.

Se prospektet for WestWind24 (For an English version, click here:)

- Vi er som byråd overbeviste om, at Jan og Anders har fået en original og vital ide, som passer perfekt med vores politiske arbejde. Vi er få år fra at være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi, og vi er den kommune, der leverer suverænt mest vindenergi. Derfor er det et naturligt næste skridt, at vi går ind i at understøtte, at den grønne strøm for alvor vinder indpas på vejene, siger Hans Østergaard.

De fleste forbinder sandsynligvis Jan Gintberg og Anders Agger med deres evne til at ramme tidsånden og miljøer lige på kornet, når de i stand up shows og tv-programmer giver danskerne stof til eftertanke. At de nu træder ind i arenaen for grøn omstilling skyldes en erkendelse hos begge af, at handling er påkrævet:

- WestWind24 er tænkt som stedet, hvor racerløbets konkurrenceelement skal pirre publikums interesse og allervigtigst få bilfabrikanternes og ladeoperatørernes innovationsafdelinger helt op på tæerne. Der skal være prestige i at vinde WestWind24. Og det skal være her, de nye teknologier inden for batteriudholdenhed og kørselsoptimering bliver testet og vist frem, siger Jan Gintberg.
 

Ide, der stadig kræver udvikling
Visionen for WestWind24 blev fremlagt på et pressemøde i dag. Her fortalte borgmester Hans Østergaard også, at kommunen nu går i gang med at lede efter en stærk profil, der over de næste to år kan skabe forudsætningerne for at realisere projektet. Et afgørende skridt er, at få store private og offentlige spillere ombord som partnere, sponsorer og deltagere.

- Idéen skal modnes, konceptet finpudses og alliancer og kontakter skal knyttes, både lokalt og globalt. Derfor leder vi efter en person som er en stærk netværksskaber, gerne med et internationalt netværk og en stærk evne til projektledelse og til at fundraise, siger borgmesteren.

Konturerne for WestWind24 er allerede tegnet op: Det skal finde sted i Ringkøbing-Skjern Kommune, der om nogen er vestenvindens hjemmebane. Samtidig har kommunen en af verdens absolut mest ambitiøse klimastrategier og et erhvervsliv, som er stærkt specialiseret inden for vedvarende energi.

Arrangementet skal bestå af en konkurrencedel, hvor førende bil og batteri-producenter konkurrerer om at vinde i forskellige løbskategorier.

En ekspertkonference samler de vigtigste forskere, udviklingsafdelinger og ledere, mens studerende, amatøropfindere, elbilejere, teknologihackere, klimanørder mødes i et kryds mellem festival og folkemøde.

Det står endnu åbent, i hvilket årstal de første racerbiler med grøn strøm i tanken lader dækkene hvine på asfalten. Ligesom løbsruten skal defineres, og stedet for ekspertkonference og folkefest også skal besluttes.
 

- Lige nu har vi flere spørgsmål, end vi har svar. Men ambitionerne er skyhøje. Vi tegner ruten, mens vi går den. Sådan var det også, da vi udviklede kommunens Energi2020-Strategi – og den har ført til, at vi som område i år 2020 bliver 100 procent selvforsynende med vedvarende energi. Nu går vi i gang, og så er jeg sikker på, at det fører noget spændende med sig, siger Hans Østergaard.

Projektlederstillingen er netop slået op. Se den her

Transportsektorens andel af den menneskeskabte CO2-udledning er 18 procent og sektoren står for 23 procent af den samlede brændstofforbrænding ifølge OECD’s klimaagentur IEA.