3. september 2018

Ringkøbing-Skjern Kommune på imponerende 5. plads i erhvervsvenlighed

Utilstrækkelig infrastruktur trækker Ringkøbing-Skjern Kommune nedad i DI-undersøgelsen

Da borgmester Hans Østergaard tiltrådte ved årsskiftet, var det med en erklæret intention om at få placeret Ringkøbing-Skjern Kommune i top fem, når det gælder erhvervsklimaet. Men trods en ihærdig indsats, er det alligevel en glædeligt overrasket borgmester, der kan konstatere, at målsætningen allerede er nået.

- Det kan vi kun være rigtig stolte over og tilfredse med, siger Hans Østergaard.

I den årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsklima, som Dansk Industri offentliggjorde i aftes, har Ringkøbing-Skjern Kommune taget et kvantespring fra en 23. plads og helt op på 5. pladsen på bare et år.

Det er 6. år i træk, at kommunen rykker fremad i undersøgelsen, der placerede kommunen på en plads nr. 62 i 2012. Resultatet vækker da også glæde på Rådhuset og i Erhvervsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune:

- Vi kan konstatere, at vores virksomheders overordnede tilfredshed med kommunen er rykket 18 pladser frem på et år. Vi meldte ud sidste år, at Ringkøbing-Skjern Kommune hører til i top-ti, og nu er vi i top-fem, siger Hans Østergaard.

Han peger på, at den flotte fremgang hænger sammen med en målrettet erhvervsindsats i kommunen, bl.a. gennem en politisk satsning på vækstpuljemidler øremærket til at styrke erhvervslivet. Samtidig er der ros fra borgmesteren til de ansatte i kommunen:

- Jeg synes, det er på sin plads med lidt roser til medarbejderne i kommunen for en meget fin og engageret indsats. Et spring fra nummer 23 til nummer 5 på bare ét år kommer ikke af sig selv, understreger Hans Østergaard.

Danmarks største arbejdsplads

Trods den fremragende placering i top-fem hviler kommunen ikke på laurbærrene, tværtimod fortsætter indsatsen:

- Vi arbejder kontinuerligt og meget målrettet på at sikre, at vores virksomheder har de bedst mulige rammer for at skabe vækst. Vi spænder bredt fra de helt store internationale virksomheder som Arla og Vestas til iværksætteren, der hjælpes i gang med et puf. Jeg er glad for at virksomhederne i undersøgelsen anerkender kommunens indsats og vores fælles dialog, siger borgmesteren.

Også hos kommunens Erhvervsråd er der stolthed over den fortsatte stigning og årets konkrete resultat:

- Det er et fantastisk resultatet og et stort skulderklap til området og den erhvervsservice, der arbejdes så hårdt på. Undersøgelsen viser, at vi som område har det, der skal til for at skabe vækst og udvikling. Det skal vi forstå at udnytte, og det kræver, at vi får fortalt den gode historie, så vi kan tiltrække nye virksomheder og sikre en kvalificeret arbejdskraft, siger formand for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Kim Brarup.

Sammen med det øvrige erhvervsråd har han for nylig lanceret kampagnen ”Danmarks største arbejdsplads” netop for at sætte fokus på de erhvervsmæssige kvaliteter i Ringkøbing-Skjern Kommune – hos bl.a. tilflyttervirksomheder og potentielle medarbejdere.

Næstbedst i sagsbehandling

Et af de punkter, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune scorer flot i DI’s undersøgelse, er på den kommunale sagsbehandling, hvor kommunen er landets næstbedste. Ser man isoleret på sagsbehandlingen af miljøsager rykker kommunen op på førstepladsen.

Også dialogen mellem virksomheder og kommunens politikere og embedsfolk får stor anerkendelse fra virksomhederne i undersøgelsen, ligesom kommunens jobcentre er landets 7. bedste til - i samarbejde med virksomhederne - at sikre kvalificeret arbejdskraft. Den tilsvarende placering i 2017 var en 35. plads.

- Dialog og samarbejde er et par af de faktorer, der trækker os opad som kommune, siger borgmester Hans Østergaard. Han peger på det tværorganisatoriske samarbejde mellem erhvervskonsulenter fra Erhvervsrådet, uddannelseskonsulenter fra Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern og virksomhedskonsulenter fra Jobcentret som et eksempel på en rigtig god satsning.

Det såkaldte Kube-samarbejde sikrer en strategisk uddannelsesplanlægning og målrettet opkvalificering af ledige og ufaglærte – og dermed kvalificeret arbejdskraft.

Infrastrukturen slæber efter

Som en del af undersøgelsen fremhæver DI hvert år også en eller flere udfordringer, der kan arbejdes med, hvis man vil sikre endnu bedre rammer for områdets virksomheder. I årets opgørelse slæber kommunen med en plads som nr. 64 bagefter i forhold til infrastruktur og transport.

- Undersøgelsen understøtter dermed et af de væsentligste politiske emner her og nu i kommunen, påpeger Hans Østergaard og tilføjer, at Folketingets Transportudvalg kommer på besøg i denne uge. På dagsordenen for besøget er netop en længe ønsket udvidelse af statsvejen mellem Herning og Ringkøbing.

- I vores dialogmøder med områdets virksomheder, hører vi stadigt oftere advarsler om, at den utilstrækkelige infrastruktur på især Rute 15 risikerer at virke som en kæp i hjulet på hele områdets vækst. Det er ærgerligt for os og for virksomhederne, men det er også ærgerligt for Danmark som sådan, at væksten i et område, der bidrager pænt over gennemsnittet til vores samlede BNP, er i fare, fordi vi mangler asfalt, siger borgmesteren.

- Når et helt områdes erhvervsliv så tydeligt gør opmærksom på udfordringer med infrastrukturen, og når vi ellers i kommunen arbejder så målrettet og ihærdigt for at skabe de rammer, der skal til, så håber jeg, at politikerne på Christiansborg også lytter og agerer, tilføjer Hans Østergaard.

 

FAKTA:

Undersøgelsen fra Dansk Industri kan læses her 

DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2018, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er niende år i træk, at DI laver undersøgelsen.

Knap 7.700 danske virksomheder inden for produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. I Ringkøbing-Skjern Kommune har 77 virksomheder med i alt 6.714 medarbejdere deltaget. Det svarer til ca. 30 pct. af de privat beskæftigede i kommunen.