12. september 2019

Ringkøbing-Skjern Kommune vil have flere sommerhuse til udlejning

sky

Fred og ro og masser af plads fylder på dagsordenen, når der i Ringkøbing-Skjern Kommune debatteres helårsturisme langs Vestkysten, langs Skjern Å og ved Ringkøbing Fjord.

- For selv om visionen er, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal være den foretrukne destination for helårskystferie i Nordeuropa, så er balancegangen mellem benyttelse og beskyttelse af naturen et evigt opmærksomhedspunkt i Naturens Rige.

Det siger borgmester Hans Østergaard – og det vil han gentage, når han på søndag går på talerstolen i Fredericia til den første landsdækkende feriehusmesse i Danmark.

- Naturen er vores største turistattraktion, og vi er meget opmærksomme på at bevare en fornuftig balance mellem beskyttelse og benyttelse. Vi mener, at der stadig er plads til mere benyttelse, men vi er så absolut ikke interesserede i at save den gren over, som vi selv sidder på, og vi gør derfor meget for at sikre, at der skal være fred og ro, når man sidder på terrassen i sit sommerhus, forklarer borgmesteren.

Ringkøbing-Skjern Kommune er Danmarks geografisk største kommune, og som kommunens bosætningskampagne ”Plads, plads, plads” mere end antyder, er der masser af plads at boltre sig på.

Af de godt 9.500 sommerhuse, der er i kommunen, bliver kun godt halvdelen lejet ud.

Udover at fremhæve, at der er rigtig mange gode grunde til at holde sin ferie i Naturens Rige, har kommunens deltagelse i weekendens feriehusmesse har da også til formål at opfordre flere potentielle sommerhusejere til at købe deres nye sommerhus i Ringkøbing-Skjern Kommune – og at få nuværende sommerhusejere til at leje deres hus ud:

- Som kommune har vi en stor interesse i, at så mange som muligt både ejer og udlejer et sommerhus. Når man ejer et feriehus, tilfalder der selvfølgelig nogle ejendomsskatter til kommunen, men når man også lejer ud, kommer der også en øget omsætning til vores butikker, restauranter og håndværksvirksomheder - og der kommer flere arbejdspladser i turismebranchen. Så det er win-win for os alle sammen, når der kommer flere feriehuse til udlejning, forklarer Hans Østergaard.

Danmarks største turismedestination

I samarbejde med Varde Kommune er Ringkøbing-Skjern Kommune ved at danne den fælles turismedestination Destination Vesterhavet. Tilsammen har Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner 104 km kystlinje, og er med tilsammen 8.372.080 overnatninger i 2018 Danmarks største turismedestination målt på antal overnatninger.

Målet er, at feriehusene i gennemsnit skal benyttes en tredjedel af året – eller i 104 dage, hvor der især er fokus på at udvide den såkaldte skuldersæson før og efter sommeren.

- Beregninger viser, at hvis feriehusejerne i området benytter deres feriehus bare én weekend mere årligt, vil det føre til et estimeret merforbrug på 15,9 mio. kr. om året. Det er noget, der har en afsmittende effekt på lokalsamfund, siger Hans Østergaard.

Han peger på Lalandia-projektet ved Søndervig, hvor der pt bygges 483 feriehuse, som et godt eksempel på Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde med at tiltrække investorer.