22. september 2017

Sygedagpengesager skal revurderes

Sygedagpengesager skal revurderes

I december 2015 indleder Ringkøbing-Skjern Kommune et samarbejde med firmaet Socialfagligt Fokus. Samarbejdet kommer i stand på baggrund af Sygedagpengereformen, der træder i kraft 1. juli 2014.

Målet for Sygedagpengereformen er blandt andet et øget fokus på en tidlig indsats og bedre mulighed for at vende tilbage til arbejdet. Kort efter reformens ikrafttræden står det klart, at kommunens sygedagpengeafdeling ikke er gearet til reformen. Det betyder et stigende udgiftspres og cirka 200 flere løbende sager end i sammenlignelige kommuner.

Samarbejdet med Socialfaglig Fokus skal bringe kommunens sagsmængde ned til et niveau svarede til sammenlignelige kommuner.

- Desværre har de to konsulenter, der blev tilknyttet kommunen i forbindelse med samarbejdet, også truffet myndighedsafgørelser på lige fod med vores egne ansatte. Det er sket, selvom vi fra start har opsat nogle aftaler, der skulle sikre, at vi ikke kom i konflikt med reglerne om myndighedsafgørelser. Dermed kan sagerne være ugyldige, og det er den juridiske vurdering, vi nu er i gang med, siger fagchef for Beskæftigelse, Kim Ulv Christensen.

Kommunens forvaltning har undersøgt de 1.962 afgjorte sager, der er truffet i perioden mellem d. 1. december 2015 og 30. november 2016. Gennemgangen har vist, at i 1.803 af sagerne er både sagsbehandling og afgørelse truffet af faste medarbejdere. I 159 af sagerne er det konstateret, at de to konsulenter står som underskriver på afgørelsen.

- Det er sket i en travl dagligdag, og vi kan kun sige, at vi er utrolig ærgerlige over situationen. Der er sket en fejl, og derfor har det også førsteprioritet at få rettet op på fejlen, hvilket vi er i gang med. Alle de berørte borgere vil naturligvis blive kontaktet, siger Kim Ulv Christensen.

Af de 159 sager er det konstateret, at konsulenterne har truffet ugyldige afgørelser i 38 af dem, hvorfor der i disse sager skal ske en revurdering. Her er man i gang med at kontakte de berørte borgere. De resterende sager er sager, hvor borgeren selv har raskmeldt sig, og her er man ved juridisk at undersøge, hvilken betydning det har.

Læs hele sagsfremstillingen på Beskæftigelsesudvalgets dagsorden for tirsdag d. 26. september 2017.