25. januar 2021

Tag på spottur i Naturens Rige

colourbox

I Nationalpark Thy trækker THY Walk ’N Run hver weekend massevis af mennesker ud i naturen, hvor de kan gå eller løbe en tur på 6-9 km på stier, der fører ad uvante veje forbi overraskelser og steder, man normalt måske ikke lige kommer. Fælles for turene er, at ruterne for en kort stund er så godt afmærket, at man ikke risikerer at fare vild, når man bevæger sig uden for de vante stier.

Med opbakning fra arrangøren af THY Walk ’N Run – og med tankerne på al den natur, vi også har i Naturens Rige - har Ringkøbing-Skjern Kommune nu lånt den gode idé.

I samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museums naturvejledere vil kommunens skovfoged og sundhedskonsulenter derfor hver uge i februar og marts måned pege på et nyt naturområde i Naturens Rige, hvor naturvejlederne vil sørge for, at der op til weekenden bliver afmærket en rute på 6-9 kilometer igennem skov og plantage, på hede og langs å. 

- Afmærkningen vil foregå med små røde, vejrbestandige og genanvendelige flag, som vil blive sat ud om torsdagen og indsamlet igen af frivillige fra FrivilligVests West Crew-hold om mandagen. Vil man ud på en anderledes, men håndholdt vandre- eller løbetur er det med andre ord om at komme afsted i løbet af fredagen og weekenden, siger Karen Søndergaard, fysioterapeut i Sundhedscenter Vest.

Ny inspiration

Når Sundhedscenteret har taget initiativ til Wild West Walk ’n’ Run er det ikke mindst på grund af den kæmpe sundhedsmæssige vitaminindsprøjtning en vandre- eller løbetur i naturen giver til vintertrætte og coronanedluknings-ramte mennesker.

- Vi ved, at mange savner nye steder at gå eller løbe en god tur - og, at mange er lidt nervøse for at begive sig for langt væk fra grusvej eller sti, når de er i skoven, fordi de er bange for at fare vild eller for at komme ud på en gevaldig omvej. Så derfor afmærker vi alsidige og spændende ruter i naturen, så man på forhånd ved, hvor lang turen er – og at man kommer tilbage til sin bil på P-pladsen, siger Trine Burmølle, udviklingskonsulent i Sundhedscenter Vest.

Sammen med naturvejleder Sabine Jensen og kommunens skovfoged Poul Gregersen har udviklingskonsulenterne i sundhedscenteret foreløbig udpeget Snogdal Plantage til den første weekend i februar.

I weekenden den 12-14 februar vil flagene markere en rute i Tarm Kommuneplantage. De kommende ruter er under planlægning og vil løbende blive annonceret på Facebooksiden Wild West Walk ’n’ Run.

- Her i Naturens Rige har vi jo mange fine skove og naturområder, der lige nu er i spil til en rute-afmærkning for en weekend. Så nu får man muligheden for at komme uden for alfarvej og opleve områderne - måske på en ny måde, siger skovfoged Poul Gregersen.

- Idéen med afmærkningen af ruterne er netop, at man skal komme lidt væk fra stierne og ud, hvor der er andre naturoplevelser at hente. I Thy siges det, at man ikke kan finde vej på ruterne, når flagene er væk igen efter en weekend, sådan tænker vi også, at det bliver her. Der skal være noget ekstra, noget helt særligt at komme efter i netop den weekend, hvor vi har markeret en rute, forklarer Karen Søndergaard.

Det betyder ikke, at der er underholdning eller varm cacao undervejs – med mindre man selv medbringer det, selvfølgelig. Det er naturen, der er højdepunktet.

Turene vil blive annonceret på facebooksiden Wild West Walk ’n’ Run hver torsdag, hvor naturvejleder Sabine Jensen vil præsentere området og give en kort intro til, hvad man særligt skal lægge mærke til.

- Der kan godt komme ture, hvor man skal igennem en vandpyt eller mudder, da det jo er vinter og vådt derude. Men det betyder bare, at man skal huske de gode sko eller støvler og lade barnevognen blive derhjemme, forklarer Sabine Jensen.

På den nyoprettede facebookside kan man også efterfølgende uploade sine bedste billeder fra turen og dermed deltage i en fotokonkurrence, hvor det bedste billede hver uge udvælges og præmieres med lokale præmier.

- Vi vil rigtig gerne langt ud og sikre, at vi får så mange borgere som muligt ud i naturen – i mindre corona-venlige grupper selvfølgelig. Så vi opfordrer til, at man går ind og følger facebooksiden, deler den i sit netværk og bruger den aktivt, bl.a. med fotos, med ris og ros – og meget gerne med forslag til, hvor vi også kunne lægge ture, siger Trine Burmølle.

 

Siden her opdateres hver uge med info om den kommende weekends rute.

Anden rute (den 12-15. februar) er markeret med røde flag i Tarm Kommuneplantage, hvor ruten er 4,3 km.

Vi har besluttet at lade flagene stå en dag mere. Det betyder, at I også kan nå en tur i plantagen på mandag, før flagene samles ind igen tirsdag.

Kommer I langvejs fra, så parkér ved englændergravene på Østermarksvej (Googlekoordinat https://www.google.com/search?q=55.902877%2C8.536222) eller alternativt ved Tarm Idrætscenter.

Start ved det blå beachflag - og følg så bare de røde flag rundt. Hvis vi alle går samme vej, minimerer vi risikoen for coronasmitte.

På Facebook-siden Wild West Walk 'n' Run kan du uploade dine bedste fotos fra turen og deltage i fotokonkurrencen om 2xugekort til Ringkøbing-Skjern Museum eller en picnickurv for fire personer fra Køkkenet Åkanden.

Husk, at fotos skal lægges i kommentarsporet til opslaget med turbeskrivelsen.