7. februar 2022

Stærke resultater fra lokalt beskæftigelsesprojekt: Flere angst- og depressionsramte mænd i job

colourbox

En målrettet og individuel indsats har sikret bedre trivsel og beskæftigelse blandt angst- og depressionsramte mænd i Ringkøbing-Skjern Kommune. Andelen på sygedagpenge er faldet fra 48 pct. til 10 pct., og erfaringerne fra Projekt PLUS bliver nu bredt ud til andre kommuner.

Psykologsamtaler, bevægelse, socialt samvær og udflugter i naturen har vist sig at være vejen frem for en stor del af de 110 angst- og depressionsramte mænd, som har været en del af Ringkøbing-Skjern Kommunes beskæftigelsesindsats, Projekt PLUS. Det viser en evalueringsrapport fra Rambøll.

Fire ud af fem deltagere vurderer selv, at de går ud af projektet med bedre trivsel, og for hele tre fjerdedele af deltagerne er deres angstgrad faldet. I alt er andelen af selvforsørgende steget fra 4 pct. til 38 pct.

Fysisk aktivitet gør en forskel

Ifølge projektleder Rikke Præsius fra Ringkøbing-Skjern Kommunes Beskæftigelsesafdeling gør især den fysiske aktivitet og samværet med andre mænd en forskel for projektets deltagere:

- Det at komme ud og bevæge sig eller at få oplevelser med andre mænd klæder deltagerne bedre på til at kunne indgå i et socialt fællesskab på en arbejdsplads og giver dem en indsigt i, at andre mænd har lignende problematikker. Det var vigtigt for deltagerne at komme ud i et trygt fællesskab, fordi mænd med angst og depression har tendens til social isolation, forklarer hun.

Skræddersyede løsninger til den enkelte borger

Projekt PLUS er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond med 5,2 millioner kroner, og den økonomiske støtte har ifølge projektlederen gjort det muligt at tilbyde deltagerne en skræddersyet løsning med fasttilknyttede kontaktpersoner og individuelle psykologsamtaler.

Som en del af projektet har Ringkøbing-Skjern Kommune desuden etableret et efterværn, hvor deltagerne også efter afslutningen af deres forløb har mulighed for samtaler og telefonisk sparring med deres kontaktperson fra projektet.

Erfaringerne bredes ud til andre kommuner

Projektet, der startede i 2018 og kørte frem til årsskiftet, er nu overgået til drift i kommunens beskæftigelsesindsats. Derfor lever de gode initiativer videre – og de gode resultater:

- Ud af de 110 mænd, der deltog i projektet, er 50 nu enten i ordinær beskæftigelse eller flexjobs - eller er begyndt på en uddannelse. De resterende mænd er fortsat tilknyttet projektet, hvor de støttes i deres vej mod selvforsørgelse og bedre trivsel, fortæller Rikke Præsius.

Resultaterne er i det hele taget så positive, at Ringkøbing-Skjern Kommunes beskæftigelsesafdeling nu deler ud af erfaringerne fra Projekt PLUS til landets øvrige kommuner, hvor mænd med angst og depression ligeledes vil kunne få gavn af projektets metoder og tilgang til deres problematikker.

Derfor har Ringkøbing-Skjern Kommune inviteret beskæftigelsesafdelinger fra hele landet til seminar om Projekt PLUS på torsdag den 10. februar - og tilmed imødekommet de østligste kommuner ved at placere mødet midt i landet i Fredericia Kommune.

På linket her, kan man læse mere om seminaret – og bl.a. finde evalueringsrapporten om Projekt PLUS: https://www.rksk.dk/borger/arbejde-og-ledighed/tilbud-og-indsatser/projekt-plus/plus-seminar