Referat: 11. juni 2024 kl. 08:00

LOK-Mødelokale 6 Rådhuset Ringkøbing
Økonomiudvalget

Deltagere

  • Niels Rasmussen
  • Jens Jacob Østergaard
  • Søren Elbæk
  • Lennart Qvist
  • Hans Østergaard
  • Kristian Andersen
  • Jakob Agerbo

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Ringkøbing-Skjern Boligforening: Skema A for 12 nye almene boliger i Kloster

Sagsnr: 24-012703

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Boligforening har den 23. maj 2024 fremsendt ansøgning om Byrådets godkendelse af skema A til opførelse af 12 nye almene boliger i Kloster.
Boligforeningen forventer en samlet anlægsudgift for hele projektet på ca. 29,2 mio. kr.
Ved godkendelse af ansøgningen påtager kommunen sig at yde et grundkapitallån til
boligforeningen på ca. 3,5 mio. kr. Herudover vil kommunen skulle yde garanti for en andel på
ca. 25,1 mio. kr. af boligforeningens realkreditlån.

Finansiering af byggeriet er fastlagt i Almenboligloven, og med udgangspunkt heri optager bolig-
foreningen realkreditlån med 25,1 mio. kr., beboerindskuddet udgør 0,6 mio. kr., og kommunen yder grundkapitallån på 3,5 mio. kr.

Ringkøbing-Skjern Boligforening anfører i sin ansøgning, at de 12 boliger vil få et samlet
boligareal på i alt 1.314 m2. Boligerne vil være 6 dobbelthuse med 2 lejligheder i hver på 104 og 115 m2. Til hver bolig vil der opføres et lille skur på 4 m2.

Den årlige gennemsnitlige leje er for første driftsår budgetteret til kr. 934 pr m² pr. år svarende til
• En bolig på 106 m² – koster 8.093 kr. pr. måned.
• En bolig på 115 m² – koster 8.949 kr. pr. måned.

Boligforeningen forventer at starte byggeriet op 1. oktober 2024 og at boligerne vil være indflytningsklar 1. oktober 2025.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Almenboligloven.

Økonomi

Der er tilstrækkelige budget på kontoen for finansiering af grundkapitalindskud til at dække grundkapitalindskuddet på 3,5 mio. kr. grundkapitalindskuddet for projektet i kloster.

Realkreditlån, som optages af almene boligorganisationer, påvirker ikke kommunens låneramme. Derfor vil kommunens garanti for en del af lånet heller ikke have nogen indflydelse på kommunens generelle lånemuligheder.

Effektvurdering

Godkendelse af ansøgningen er en forudsætning for gennemførelsen af det planlagte byggeri.

Indstilling

Administrationen indstiller at økonomiudvalget anbefaler Byrådet at

  • den budgetterede månedlige husleje på mellem 8.093 kr. og 8.949 kr. godkendes
  • der gives tilsagn om kommunal garantistillelse på ca. 16,3 mio. kr., svarende til ca. 65 % af      realkreditlånet på ca. 25,1 mio. kr.
  • kommunen yder grundkapitallån på ca. 3,5 mio. kr. finansieret af budget afsat til formålet

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Fiskeriets hus ansøgning om eftergivelse af gæld

Sagsnr: 24-012541

Sagsfremstilling

Administrationen har d. 7. maj 2024 modtaget henvendelse fra Fonden Fiskeriets Hus vedr. eftergivelse af fondens gæld til kommunen.
Ansøgningen henviser til at Fonden Fiskeriets Hus i forbindelse med udarbejdelse af ansøgning til Erhvervsstyrelsen om nedlæggelse af fonden, er blevet opmærksom på gældsforpligtelser til Ringkøbing-Skjern Kommune.
Ansøgningen om nedlæggelse af fonden er blevet godkendt af Erhvervsstyrelsen og fremsendt til godkendelse ved Civilstyrelsen. Region Midtjylland og Ringkøbing-Skjern Kommune er blevet forespurgt, om der ønskes overtagelse af fonden og derved drive Fiskeriets Hus videre. Begge har meddelt, de ikke ønsker at overtage fonden, og der anbefales en udlodning af fondens aktiver til Ringkøbing Fjord Museer. Nedlæggelsen af Fonden Fiskeriets Hus blev på byrådsmøde vedtaget d. 20. februar 2024

Fremtiden for Fiskeriets Hus
I december 2021 indgik Fiskeriets Hus og Ringkøbing Fjord Museer en samarbejdsaftale med henblik på sammenlægning, når Fonden kan nedlægges. Samarbejdet har været godt for Fiskeriets Hus med større synlighed og besøgstal. Ringkøbing Fjord Museer har uden honorering gennem 2022 og specielt 2023 lagt en del personale og økonomiske ressourcer i driften af Fiskeriets Hus. Her er der bl.a. brug ressourcer på øget og ændret markedsføring, udarbejdelse af ny hjemmeside og indarbejdelse af nyt billetsystem.
Der er ikke brugt ressourcer på bygningsmassen og da bygningerne er bygget med uhensigtsmæssige materialevalg til det barske miljø ved Vesterhavet og det åbne landskab er bygningerne i voldsom forfald. Det er derfor planlagt og nødvendigt, at der bliver lavet en tilstandsundersøgelse af bygningerne, for at kunne vurdere om huset kan renoveres, ombygges eller skal nybygges for at fortsætte driften af Fiskeriets Hus.
Udsigten til store udgifter til byggearbejde og udvikling af Fiskeriets Hus taler imod overførsel af gældsposter til Ringkøbing Fjord Museer.

Gældsposterne til Ringkøbing-Skjern Kommune består af følgende:

Holmsland kommune Opstart byggeri Bevilget 1991kr. 50.000
Ringkøbing Amt  Opstart byggeri Bevilget 1992 kr. 100.000
Ringkøbing Amt Strøm akvarie Bevilget 1995kr. 200.000
Holmsland kommune Elevator Bevilget 1997kr. 200.000
Ringkøbing Amt Naturformidling Bevilget 2004kr. 600.000
Sum  kr. 1.150.000 

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Vedtægterne for fonden den selvejende institution Fiskeriets Hus §8.

Økonomi

Fiskeriets Hus har over tid optaget rente- og afdragsfri gæld, som ikke længere svarer til aktiverne, da disses værdi er nedskrevet over tid.
Udsigt til store udgifter til byggearbejde og udvikling af Fiskeriets Hus taler imod overførsel af gældsposter til Ringkøbing Fjord Museer.

Gældsposterne er primært etableret i 1990'erne og i flere tilfælde har det været svært at fremskaffe den fulde dokumentation for de præcise aftaler, hvilket taler for at der ryddes op og at gælden nedskrives, da der ikke er udsigt til, at hverken fonden Fiskeriets Hus eller Ringkøbing Fjord museer vil kunne indfri gælden.

Effektvurdering

Eftergivelse af gælden sikrer den fremtidige drift af Fiskeriets Hus under Ringkøbing Fjord Museer, forudsat at der findes en løsning på de bygningsmæssige udfordringer. Det betyder, at borgere, skoleelever og turister fortsat kan nyde godt af Fiskeriets Hus' funktioner som et lærende og kulturelt museum. Fiskeriets Hus tilbyder en bred vifte af oplevelser, herunder akvarier med både fersk- og saltvandsfisk, historiske udstillinger om Hvide Sande og fiskeriets udvikling, samt aktiviteter som fiskefodring og guidede ture gennem byens sluseanlæg.

Indstilling

Administrationen indstiller at Økonomiudvalget anbefale Byrådet at godkende:

  • Eftergivelse af gældsposter på 1.150.000 kr. til Fiskeriets Hus
  • Aflysning af tinglyst pantebrev 100.000 kr., som dækker over gældspost bevilget i 1992 

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Endelig godkendelse af Natura 2000-handleplaner 2022-2027

Sagsnr: 23-017684

Sagsfremstilling

Kommunen skal udarbejde og vedtage nye Natura 2000-handleplaner for 3. planperiode fra 2022-2027. Planerne omfatter de 9 Natura 2000-områder, der helt eller delvist ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ifølge Miljømålslovens § 46 a, stk. 4, skal kommunalbestyrelsen sikre gennemførelse af en vedtaget handleplan. Kommunalbestyrelsen er dermed forpligtet til at gennemføre Natura 2000-planen så vidt muligt gennem indgåelse af frivillige lodsejeraftaler. 

Den 3. juli 2023 blev de statslige Natura 2000-planer for 3. planperiode offentliggjort. Fra denne dato har kommunerne 6 måneder til at udarbejde og offentliggøre udkast til handleplanerne.

Administrationen har udarbejdet udkast til handleplaner i samarbejde med de nabokommuner, som vi deler Natura 2000-områder med.

Ringkøbing-Skjern Kommune har andel i 9 Natura 2000-områder, hvoraf Ringkøbing-Skjern Kommune er tovholder for udarbejdelse af handleplanerne for 6 områder: Ringkøbing Fjord og Nymindestrømmen, Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord, Kimmelkær Landkanal, Lønborg Hede, Borris Hede samt Husby Sø og Nørre Sø. Tovholdere for planerne for Husby Klit, Heder og klitter på Skovbjerg Bakkeø, Idom Å og Ormstrup Hede samt Skjern Å er henholdsvis Holstebro Kommune og Herning Kommune.

Handleplanerne er opbygget på samme måde og indeholder følgende tre elementer:

  1. En oversigt over hvilke indsatser, der er gjort i området siden vedtagelsen af handleplanen for 2. planperiode
  2. En opgørelse over behovet for indsats i planperiode, samt fordeling mellem de aktører, der findes i området.
  3. En plan for de initiativer, kommunen forventer at tage, samt en plan for inddragelse af interessenter.

Udkastene til handleplaner er sendt i 8 ugers høring fra den 3. januar 2024 til den 28. februar 2024 og skal endeligt vedtages inden den 3. juli 2024.

Kommunen har gennemgået de indsendte bemærkninger og udarbejdet høringssvar i såkaldte hvidbøger, der er vedlagt som bilag til dette dagsordenpunkt.

Hvor de indsendte bemærkninger har givet anledning til behov for tilretning af forslaget til Natura 2000-handleplanerne, er dette sket. På samme måde er statslige indsigelser til forslaget til Natura 2000-handleplanerne indarbejdet i de endelige Natura 2000-handleplaner, som efter politisk godkendelse offentliggøres senest den 3. juli 2024.  

For de statsejede arealer i Natura 2000-områderne udarbejder Naturstyrelsen/Forsvaret selv forvaltningsplaner for områderne. Et resume af disse planer er tilføjet som bilag til de respektive Natura 2000-handleplaner, der også er vedlagt som bilag til dette dagsordenpunkt.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Miljømålsloven.

Økonomi

Projekternes finansieres via statslige midler herunder landdistriktsmidler og forskellige puljer. Mindre projekter på de kommunale arealer vil kunne finansieres inden for de eksisterende plejemidler.

Effektvurdering

Natura 2000-handleplanerne beskriver indsatser for Ringkøbing-Skjern Kommunes drift og pleje af Natura 2000-områderne i perioden 2022-27.

Indsatserne medvirker til opnåelse af målsætning 1 i kommunens Natur- og ressourcepolitik 2023-26:

  1. Vi vil beskytte naturen og udvikle den biologiske mangfoldighed.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at Natura 2000-handleplanerne vedtages endeligt

Teknik- og Miljøudvalget 28-05-2024
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Offentliggørelse af planforslag for et område til teknisk anlæg (biogasanlæg) ved Novej 16

Sagsnr: 22-028712

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at forslag til kommuneplantillæg nr. 47 og lokalplan nr. 497  godkendes og sendes i offentlig høring i cirka 9 uger. Se bilag 1 og 2.

Byrådet har den 15. august 2023 besluttet, at der kan udarbejdes planforslag og miljøvurdering for et område til teknisk anlæg i form af et biogasanlæg ved Novej 16.

Projektområdet med vejadgang er markeret med rød streg.

Områdets disponering og bebyggelse
Ansøger oplyser, at biogasanlægget kan behandle cirka 650.000 tons biomasse pr. år. Det forventes, at anlægget vil producere cirka 25 millioner m³ metan pr. år. Oplaget af gas skal sikkerheds- godkendes. I driftsfasen vil der samlet være cirka 153 ture pr. døgn til biogasanlægget baseret på at trafikken fordeler sig på 6 dage pr. uge. Hvis der kigges isoleret på den trafikale belastning fra en kampagneperiode vil der være yderligere 181 ture pr. døgn, regnet over en kampagneperiode på i alt 30 dage på et år. I kampagneperioden vil der samlet set være 334 ture pr. døgn. Kampagneperioder/kampagnekørsel er perioder, hvor der vil være intensiveret kørsel i forbindelse med enten udbringning af afgasset biomasse til lagertanke på de enkelte landbrug, eller i forbindelse med høst, hvor afgrøderne høstes på marken og køres ind til biogasanlæggets plansiloer.
Perioden er maksimalt 30 dage fordelt over fem til seks uger i løbet af året.

Administrationen vurderer på baggrund af trafikken til biogasanlægget, at der vil være behov for kanaliseringsanlæg bestående af en højresvingsbane og en venstresvingsbane på Novej ved overkørslen ind til projektområdet.

Det samlede projektområde er cirka 16 hektar og består af delområde 1 og 2 og et byggefelt A, som ligger i delområde 1. Biogasanlægget vil foruden anlæg til biogasproduktionen indeholde bi-aktiviteter til biogasproduktionen i form af gasforædling eller lignende aktiviteter, der har direkte sammenhæng med biogasproduktionen som f.eks. græsprotein, pyrolyse, metanisering, kraftvarme/motoranlæg med mere samt mulighed for symbiose med Power-to-X-anlæg.

Delområde 1 indeholder:

  • Biogasanlæg med tilhørende bygninger, tanke, siloer, skorstene, opgraderingsanlæg, kedelanlæg
  • 4 meter for plansilo (væghøjde)
  • 35 meters højde for procestanke
  • 22 meters højde for bygninger
  • 52 meters højde for skorstene
  • Fra Evidas BMR-station (40 fods container) leveres gassen via en ledning til M/R-stationen i Ringkøbing

Delområde 2 indeholder:

  • Forsinkelsesbassin
  • Vejadgang med brovægt
  • Volde 
  • Afskærmende beplantning

Der skal etableres en gasledning fra Evidas BMR-station (BMR-stationen er gasselskabets
modtagerstation til kontrol og odisering af den producerede bionaturgas) på biogasanlægget via et tinglyst tracé til M/R stationen i Ringkøbing, som ligger cirka 4,9 km fra projektområdet. Her opgraderes biogassen og kommer på det offentlige gasnet.

En fyldestgørende beskrivelse af bioanlægget kan ses i projektansøgningen og i miljørapporten, bilag 3 og 4.

Forhold til anden planlægning
Nærværende Lokalplan nr. 497 og Lokalplan nr. 475 (solceller) har fælles adgangsvej fra Novej. Der er bestemmelser i begge lokalplaner, som sikrer adgangsvejen til begge anlæg.

Andre særlige forhold
I forhold til de kommende trafikmængder/trafikforhold i forbindelse med et eventuelt biogasanlæg på Novej, vil det blive nødvendigt at etablere et kanaliseringsanlæg, højresvingsbane og en venstresvingsbane, for at afvikle trafikken sikkert til biogasanlægget.

Inden offentliggørelse af planforslagene vil kortbilag blive opdateret så areal til kanaliseringsanlæg fremgår tydeligt.

Miljøvurdering
Der er gennemført en miljøvurdering af planerne og af projektet, der er samlet i en rapport. På baggrund af miljørapportens konklusioner har administrationen udarbejdet et udkast til projekttilladelse (§25-tilladelse), der indeholder vilkår til projektet med videre, se bilag 5. Anlægget skal også miljøgodkendes, hvorfor detaljerede vilkår for anlæggets etablering og drift vil blive fastsat i biogasanlæggets miljøgodkendelse.

RKB Bioenergi bliver en kolonne II-virksomhed jævnfør risikobekendtgørelsen, da det samlede
gasoplag bliver over 10 ton og ikke overstiger 50 ton. Det betyder, at virksomheden skal
risikovurderes og sikkerhedsgodkendes.

Offentlighedsfase
Administrationen anbefaler, at der under den offentlige høring bliver afholdt et borgermøde.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Lov om offentlige veje m.v.

Økonomi

Det vurderes, at der via Vejloven kan pålægges ansøger/bygherre krav om at etablere et kanaliseringsanlæg bestående af en højresvingsbane og en venstresvingsbane på Novej. Ansøger/bygherre er indforstået med at etablere kanaliseringsanlægget.

Man må forvente øget løbende vedligehold og reparation af vejbelægning og rabatter på Skraldhedevej.

Effektvurdering

Realisering af planen vil understøtte Ringkøbing-Skjern Kommunes klimapolitik.
Klimapolitikken siger, at vi skal være 100 procent CO2-neutrale i 2050, blive 100 % fossilfri i 2040 og i 2030 have reduceret vores samlede udledning af CO2 med 70 procent i forhold til perioden 1990-2030.

Biogasanlægget vil kunne bidrage til, at Ringkøbing-Skjern Kommune kan opnå en CO2-reduktion på samlet cirka 66.000 ton CO2-ækvivalenter pr. år. Det svarer til cirka 5000 danskeres årlige udledning af CO2. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Forslag til Tillæg 47 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 497 for et område til teknisk anlæg (biogasanlæg) vedtages og fremlægges i offentlig høring i otte uger.
  2. Miljørapport og udkast til projekttilladelse godkendes og fremlægges i offentlig høring.
  3. Der afholdes borgermøde i offentlighedsfasen.
Teknik- og Miljøudvalget 28-05-2024
Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen og Jørgen Byskov kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

BilagBeslutning

Et flertal i Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Offentliggørelse af planforslag for et område til boligformål ved Vanting Sø Vej, Ølstrup

Sagsnr: 22-001762

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at forslag til lokalplan 503 og kommuneplantillæg nr. 43 godkendes og sendes i offentlig høring.

Formål
Formålet med planlægning er at sikre mulighed for at opføre cirka 12 nye boliggrunde, som skal udstykkes til åben-lav bebyggelsen samt et stort tilhørende rekreativt fællesområde. 

For at imødekomme behovet for håndtering af overfladevand vil der blive etableret et regnvandsbassin i planområdet. Dette bassin vil opsamle overfladevand fra området og minimere risikoen for oversvømmelser. Området bliver ikke drænet, og derfor er der ikke behov for et okkerbassin, som er en sikring mod okkerforurening i området. I stedet for vil terrænet, hvor boligerne placeres blive hævet for at sikre, at vandet ledes effektivt til regnvandsbassinet. 

Områdets disponering og bebyggelse
Der er behov for at fastlægge specifikke retningslinjer for bebyggelse og anvendelse af et område med henblik på åben-lav boligbebyggelse.

Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom til åben-lav boligbebyggelse må ikke overstige 30 %, hvilket sikrer en passende balance mellem bygningsareal og åbne arealer i området. Bebyggelse må opføres i maksimalt 2 etager og med en bygningshøjde på maksimalt 8,5 meter. Dette bidrager til at sikre en ensartet og harmonisk skala i bebyggelsen, som passer ind i omgivelserne.

Der må ikke opføres bebyggelse nærmere end 5 meter fra vejskel og mod Vanting Sø og Ølstrup Bæk. Dette sikrer en passende afstand til vandløbene og sikrer også en visuel og rumlig kvalitet langs vejene. Ny bebyggelse til boligformål skal placeres med en sokkelkote på minimum 20,5 (DVR), og der må ikke etableres kældre i planområdet. Dette er med til at sikre, at man undgår skader ved eventuelle oversvømmelser.

Andre særlige forhold
Området ligger uden for Ringkøbing-Skjern Kommunes nuværende Spildevandsplan. Ved opførelse af nye faciliteter, der involverer spildevandsudledning, kræves tilslutning til det offentlige spildevandssystem. I forbindelse hermed skal der udarbejdes et tillæg til Ringkøbing-Skjern Kommunes eksisterende Spildevandsplan.

Miljøvurdering
Der er gennemført en miljøscreening af planforslagene. Konklusionen af screeningen er, at planforslagene ikke giver anledning til væsentlige indvirkninger på miljøet og derfor ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.

Foroffentlighed
Der er ikke indkommet nogle ideer og forslag til planlægningen i foroffentlighedsfasen.

Offentlighedsfase
Lokalplan og kommuneplantillæg skal fremlægges i offentlig høring i 8 uger.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lov om planlægningen

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Realiseringen af planen bidrager til at opfylde kommunens landdistriktspolitik, som bl.a. sigter på at skabe attraktive boliger og opholdsområder for at tiltrække og fastholde borgere i vores landsbyer.

Området er en del af helhedsplanen for Ølstrup by og i helhedsplan er området også udlagt til boliger.

Planlægningen sigter tillige efter at opfylde bypolitikkens mål om tilpasning til stedets karakter og attraktive fysiske rammer.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Forslag til Tillæg 43 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 503 for et område til boligformål ved Vanting Sø, Ølstrup vedtages og fremlægges i offentlig høring i otte uger.
Teknik- og Miljøudvalget 28-05-2024
Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

BilagBeslutning

Et flertal i Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

Fraværende
  • Kristian Andersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Anmodning om igangsættelse af plangrundlag for udvidelse af Vestjysk Biogas

Sagsnr: 23-000487

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er en stillingtagen til, om planlægningen for udvidelse af Vestjysk Biogas på Arnborgvej 23A, Skjern skal igangsættes.

Projektbeskrivelse

Ringkøbing-Skjern Kommune har modtaget en ansøgning om igangsætning af udarbejdelse af plangrundlag og miljøvurdering for udvidelsen af Vestjysk Biogas ved Borris. Vestjysk Biogas er placeret på adressen Arnborgvej 23a, Skjern. Anlægget er placeret i et område med mange landbrugsejendomme og husdyrproduktion.

Det ansøgte område er placeret i det åbne land ca. 3 km vest for Borris. Se bilag 1 og 2 for ansøgningsmateriale og projektbeskrivelse.

Oversigtskort med projektområde markeret med rød. Lokalplanområdet er placeret ca. midt mellem byerne Skjern og Borris.

Biogasanlæg

Vestjysk Biogas ønsker både at udvide tonnagen samt de tekniske installationer på biogasanlægget i nærheden af Borris. Biogasanlægget har et ønsket om at være mindre afhængig af importerede produkter fra industrien og i stedet anvende en større andel af Ringkøbing-Skjern Kommunes biomasseressourcer i form af mere husdyrgødning, frøgræshalm, græsensilage mv. Ansøger oplyser, at anlæggets tonnage vil være op til 250.000 ton pr. år, hvilket svarer til ca. 685 ton pr. dag (365 dage pr. år). Anlægget har i dag den oprindelige miljøgodkendelse med vilkår fra 2016 med et tillæg fra 2018 på en udvidelse fra 80.000 til 115.000 ton pr. år.

Vestjysk Biogas ligger i et område med meget biomasse fra husdyr – gylle og dybstrøelse. En screening af biomasser i 20 km radius viser et biomassegrundlag totalt på 1,7 mio. ton pr. år. Vestjysk Biogas har undersøgt lokalområdet for biomasser og har fundet 119.500 ton gylle, som i dag ikke kører til biogas. 90 % af disse leverandører ligger inden for 10 km. Dermed skal gyllen ikke transporteres så langt til anlægget.

Biogasanlæggets fremtidige udformning

Biogasanlægget ønsker en række tekniske anlæg i forbindelse med udvidelsen, såsom forbehandlingsteknologi til håndtering af tør biomasse, reaktortanke, eftergasningstanke og lagertanke til afgasset biomasse. Derudover ønskes der udvidelse af plansilo med to plansilorum til yderligere oplagringskapacitet. Plansiloer udendørs er til biomasse som dybstrøelse, frøgræs og energiafgrøder. Der etableres en hal til kedelanlæg, motoranlæg, fiberseparering og produktion af græsprotein.

Med udvidelsen afsættes arealer til ny teknologi som f.eks. CO2-anlæg, PtX-anlæg, pyrolyseteknologi eller lignende.

Det ønskes at udvide byggefeltet både mod øst og vest men at bevare biogasanlæggets udseende som helhed. Den foreslåede lokalplanafgrænsning ses på Figur 1 og i bilag 3 og omfatter et areal på ca. 5 ha, der giver mulighed for udvidelse af biogasanlægget med ovenstående nævnte ønsker.

En fyldestgørende beskrivelse af biogasanlægget kan ses i projektbeskrivelsen, bilag 2.