BYFORA for centerbyerne i Ringkøbing-Skjern kommune
For Videbæk, Skjern og Tarm findes allerede et såkaldt Byforum - en repræsentativ forening/ sammenslutning/ udviklingsforum, der repræsenterer byens udviklingsmiljø i bredeste forstand. Et tilsvarende forum er under opbygning snarest i Ringkøbing og Hvide Sande efter hvert sit koncept.
Styrken i de forskellige Byfora borgerforening/ lokale råd/ fora er, at de alle bunder i en lokal tradition og udspringer af et lokalt initiativ. Hver repræsentant i det kommende ”BYFORA for centerbyerne” er formanden for det lokale råd/ forening, og denne refererer til sin basisforening. I hver by sikrer man sig sin legitimitet overfor de foreninger, som måtte være i byen.
Videbæk Borgerforening repræsenterer ca. 600 borgere, herunder virksomheder. I samarbejde med Videbæk Handel & Erhverv og en række andre foreninger er der nedsat en række arbejdsgrupper, som står for en række opgaver. Arbejdsgrupperne har bl.a. været med til opførelse af Arboretet, Hundeskoven, Madpakkehuset, Mountain Bike Bane. Videbæk Borgerforening har været med omkring Vestjyllands Kunstpavillon og opstilling af flere af byens kunstværker. Der afvikles hvert år Grundlovsmøde, affaldsindsamling juletræstænding og andre sociale arrangementer. Videbæk Borgerforening har deltaget i flere projekter i samarbejde med
Ringkøbing-Skjern Kommune med f.eks. renovering af areal ved Videbæk Anlæg, Bugges Plads, ændring af udstykningen af skolegrunden, renovering af stier og bosætningsprojekt. Det fremgår af vedtægterne at foreningens formål er:
- At fastholde og udvikle Videbæk by som et godt sted at bo, leve og arbejde, samt at flytte til.
- At virke for Videbæk bys forskønnelse
- At varetage borgernes tarv og interesser
- At være lokalområdets talerør i forhold til myndigheder og øvrige samarbejdspartnere
Skjern UdviklingsForum stiftet i 2011 har aktuelt godt 500 medlemmer, herunder firmaer og med fast observatørstatus i bestyrelsen fra Skjern Bevaringsforening, Skjern-Tarm Håndværker- og Industriforening, Skjern Handelsforening og bestyrelsessammenfald med Ringkøbing-Skjern Kulturcenter. Har fungeret i 8 år og har bl.a. forestået byfester, oprydning i byen, bygning af broer, renovering af tunneller – en stigende kontakt til Tarm Lokalråd, - og ikke mindst gennemførelse af Den Grønne Korridor Skjern som et borgerdrevent stort anlægs- og driftsprojekt til forskønnelse af Skjern. Der er planlagt et større folkeligt udviklingsprojekt om at gentænke Skjern. Af foreningens vedtægter fremgår det at Skjern UdviklingsForum er upolitisk og har som formål:
- At medvirke til at udvikle Skjern-området som et godt sted at arbejde, bo og leve
- At være bindeled mellem de folkevalgte og områdets borgere, hvor det findes relevant
- At understøtte og formidle et godt samarbejde i forhold til byens og omegnes borgere, samt andre foreninger og myndigheder
- At indgå i et netværk med tilsvarende foreninger i kommunen
Ringkøbing Udviklingsråd er pt under etablering. Det sker som et led i udviklingen af
Helhedsplanen for Ringkøbing. Tidsplanen er, at Udviklingsrådet forventes etableret som en forening pr. 1.2. 2018. Foreningens medlemmer vil være foreninger, organisationer, virksomheder, institutioner, borgere m.fl. i Ringkøbing. Udviklingsrådet har til formål at understøtte udviklingen af Ringkøbing, således at det forbliver et godt sted at bo, leve, arbejde, drive virksomhed og besøge. Ringkøbing Udviklingsråd er upolitisk og uafhængig af Ringkøbing-Skjern Kommune.
Ringkøbing Udviklingsråd er udviklende, koordinerende, samordnende, formidlende og
helhedsorienteret og skal være talerør for borgere, foreninger, virksomheder m.v. i Ringkøbing.
Tarm Lokalråd blev stiftet 27. januar 2016 som en paraplyorganisation for alle Tarms foreninger. Rådet er siden udvidet til også at omfatte virksomheder i lokalområdet. Tarm Lokalråd har til formål at understøtte og formidle et godt samarbejde med alle foreninger og virksomheder i Tarm by og medvirke til at udvikle Tarm som et godt sted at arbejde, bo og leve. Lokalrådet er det officielle bindeled mellem borgerne og kommunen og kan bakke op om forelagte ansøgninger fra medlemsforeninger og virksomheder, samt være en høringspartner for kommunale planer og aktiviteter med betydning for byens udvikling.
I Hvide Sande har foreningerne; Havnen (handelsforening), borgerforeningen, Hvide Sande Service Group og Holmsland Klit Turistforening snakket sammen omkring Centerby-samarbejde og Byfora. Disse foreninger er enige om, at deltagelse i samarbejdet er vigtigt, og vil gerne samarbejde med kommunen og de øvrige centerbyer omkring et ”byfora”. Der findes ikke et egentligt ”lokalråd” i Hvide Sande, men der er enighed om, at de ovennævnte foreninger, vil kontakte de øvrige større foreninger i Hvide Sande med henblik på etablering af et sådan råd eller forum, således der også i Hvide Sande kan udpeges en repræsentant som ”har ret til at udtale sig på byens vegne".
Ekstern Udvikling, Viden & Strategi Ringkøbing